Helse & Livsstil

Koker det i kålen?

Det er ikke bra for kroppen din.

Koker det i kålen?
Publisert
Sist oppdatert
Kål er proppet med godsaker som er bra for kroppene våre. Blant annet inneholder den en gruppe bioaktive naturstoffer kalt glucosinolater, som undersøkelser har vist at beskytter mot kreft.

Dette hjelper imidlertid ikke mye når vår kokekultur ødelegger godsakene i kålen. Nordmenn har en tendens til å overkoke grønnsaker, og spesielt for kål er dette dårlige nyheter.

Forskere ved University of Warwick i Storbritannia har testet innholdet av glucosinolater i forskjellige kåltyper, etter å ha tilberedt kålen på ulike måter.

Først kokte de kålen i 30 minutter. Det viste seg at brokkoli mistet 77 prosent av glucosinolat-innholdet sitt. Rosenkål mistet 58 prosent, blomkål 75 prosent og grønnkål mistet 65 prosent av glucosinolatene.

Samtlige andre tilberedingsmetoder viste seg å fungere mye bedre. Verken damping i 0-20 minutter, koking i mikrobølgeovn i 0-3 minutter eller steking i panne i 0-5 minutter senket glucosinolat-innholdet i noen av kåltypene nevneverdig.

For å redusere nivået av glucosinolater under frysing må man helt ned i en temperatur på -85 grader celsius. Du kan fint oppbevare alle kåltyper i kjøleskap i godt over en uke.

Les mer om studien her.


LES OGSÅ:
 • Sunne oppskrifter med grønnsaker
 • Økomat for nybegynnere

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer