Trening

Kokosvann er en super treningsdrikk

Inneholder fem ganger så mye kalium som andre sportdrikker, viser forskning.

BRA NÅR DU TRENER: Kokosvann er en populær treningsdrikk, særlig blant stjernene i Hollywood. Nye studier viser også at vannet inneholder fem ganger så mye kalium som andre sportdrikker. Foto: Getty Images/iStockphoto
BRA NÅR DU TRENER: Kokosvann er en populær treningsdrikk, særlig blant stjernene i Hollywood. Nye studier viser også at vannet inneholder fem ganger så mye kalium som andre sportdrikker. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Etter en treningsøkt har kroppen behov for påfyll av energi, men det er mange diskusjoner om hva du helst bør velge.

Noen eksperter anbefaler sjokolademelk som et godt alternativ etter trening. Likevel er ikke sjokomelk spesielt bra for vanlige mosjonister, eller personer som vil ned i vekt.

Nye undersøkelser viser også at det finnes flere alternativer for sportsdrikker, også for dem som ikke er idrettsutøvere.

En ny favoritt blant mange ser ut til å være kokosvann, skriver forskningsnettstedet Science Daily (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Maten som lindrer smerte

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Kan forebygge kramper på trening

– Kokosvann er en naturlig drikk som har alt en gjennomsnittlig sportsdrikk har, og enda mer, forteller Chhandashri Bhattacharya, ved Indiana University Southeast i New Albany:

– Den har fem ganger så mye kalium som en vanlig sportdrikk som Gatorade eller Powerade. Hvis du får kramper i musklene vil kalium hjelpe deg å bli kvitt dem. Det er en sunn drikk som fyller kroppen din med de næringsstoffene den har tapt under en moderat trening, forteller Bhattacharya.

Analysen ble offentliggjort på på den årlige samlingen til American Chemical Society (ACS) i Philidelphia, og det er tydelig at kokosvann kan leve opp til sitt gode rykte.

LES OGSÅ: Her bør du droppe sportsdrikken

Har like mye kalium som bananer

Ikke nok med at drikken er svært gunstig etter en treningsøkt, men den er i tillegg fordelaktig for dem som ikke trener - spesielt personer med et kosthold som inneholder mye salt og lite kalium.

Tidligere studier har vist at denne ubalansen ikke er bra for deg. Blant annet viste resultater at et kosthold med lite kalium og mye salt kunne doble risikoen for hjertesykdom.

Det høye innholdet av kalium har derfor store fordeler, og analyser viser at bare 3,6 desiliter med kokosvann inneholder mer kalium enn en banan.

Som om ikke det var nok, kan Bhattacharya fortelle at drikken også inneholder store mengder antioksidanter.

LES OGSÅ: Drikke som saboterer slankekuren

POPULÆRT: Kokosvann har blitt kjempepopulært blant stjernene i Hollywood. Her drikker «Grey's Anatomy»-skuespiller Ellen Pompeo og filmstjerne Demi Moore vann fra merket Vita Coco, som er det firmaet Madonna har investert i.  Foto: All over press
POPULÆRT: Kokosvann har blitt kjempepopulært blant stjernene i Hollywood. Her drikker «Grey's Anatomy»-skuespiller Ellen Pompeo og filmstjerne Demi Moore vann fra merket Vita Coco, som er det firmaet Madonna har investert i. Foto: All over press Vis mer

Populært blant stjernene

Kokosvann er den klare væsken som finnes i unge, grønne kokosnøtter. Det har lenge vært en ettertraktet drikk, spesielt i tropiske strøk. I disse dager er den imidlertid tilgjengelig på både flasker og bokser.

Drikken er også blitt populær blant stjernene i Hollywood, og skuespillere som Ellen Pompeo, Sienna Miller, Courtney Cox og Demi Moore sverger til den helsebringende og slankende drikken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Teamet til Bhattacharya analyserte kokosvann, Gatorade og Powerade i undersøkelsen, og fant ut at kokosvann inneholder opp mot 1500 milligram kalium per liter, mens sportsdrikkene inneholder 300 milligram.

Kokosvann inneholder også 200 milligram mindre natrium enn andre drikker. Dette gjør at den ikke egner seg like godt etter de mest krevende aktiviteter, ettersom mye svetting fører til et stort tap av salter, som ikke kokosvann kan erstatte.

LES OGSÅ: Denne dietten holder henne i form

IKKE DET SAMME: Kokosvann er ikke det samme som kokosmelk. Kokosmelk er mye fetere, ja, faktisk fetere enn fløte.  Foto: Per Ervland
IKKE DET SAMME: Kokosvann er ikke det samme som kokosmelk. Kokosmelk er mye fetere, ja, faktisk fetere enn fløte. Foto: Per Ervland Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer