BEST VED SJØEN: Ifølge forskerne viste studien deres at det å tilbringe fritid ved sjøen hadde aller best effekt helsemessig.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BEST VED SJØEN: Ifølge forskerne viste studien deres at det å tilbringe fritid ved sjøen hadde aller best effekt helsemessig. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Helse

Kom deg ut av byen i helgen

Det beste stedet du kan tilbringe fridagene er ved sjøen, viser forskning.

Det er en kjent sak at det å tilbringe tid ute i naturen er bra for oss mennesker, både fysisk og psykisk.

Dermed er det kanskje ikke så rart at ny forskning viser at det å bruke fridagene dine på aktivitet ved sjøen, på fjellet eller andre steder hvor det er natur, frisk luft og lite mennesker, er bedre for helsen din, enn det å tilbringe tid i byer og mer urbane omgivelser.

Det er en studie gjennomført av Katherine Ashbullby og dr. Mathew White fra the European Centre for Environment and Human Health (ECEHH), Peninsula College of Medicine and Dentistry, og the School of Psychology ved University of Plymouth, som har vist at dette.

Og ønsker du best mulig helseeffekt, bør du tilbringe tiden ved sjøen eller på landet, fremfor i en park i byen, skriver forskningsnettstedet Sciencedaily.com (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Derfor bør du trene ute

Lykkeligere, roligere og friskereHvor liker du best å være i helgene?
Ashbullby og kollegene har analysert data hentet inn fra over 2750 personer gjennom organisasjonen Natural Englands toårige studie av hvordan naturen påvirker mennesker.

I analysen så de nærmere på effekten av å tilbringe tid i urbane parker, på landet og ved sjøen.

Og resultatene, som ble presentert under the British Psychological Societys årlige konferanse 19. april (mer info finner du her - ekstern lenke), viste at det å bruke fritiden ved sjøen og på landet bidro til flere helsemessige fordeler fremfor det å tilbringe tid i parker.

Blant annet følte personene seg lykkeligere, roligere og mer opplagt etter dagene ved sjøen/på landet, og det var sjøluften som viste seg å ha best effekt

Forskerne tok også hensyn til faktorer som personenes alder, reiselengde, reisefølge og aktivitetene de bedrev, før de kom til sine konklusjoner.

- Det finnes allerede flust av materiale som viser at det å tilbringe tid i naturen er positivt for oss helsemessig. Funnene våre viser imidlertid at det er på tide å ta et skritt forbi debatten «urban versus landlig», og heller se på hva slags innvirkning de ulike landlige omgivelsene (sjø, fjell etc.) har på personers helse og velferd, sier dr. White.

LES OGSÅ: Treningen som går av seg selv

Ved sjøen
 
(49%)
I byen
 
(14%)
På fjellet
 
(13%)
Hjemme - ikke i by
 
(11%)
På landet/bygda
 
(9%)
I utlandet
 
(5%)

Kom deg ut

Er du en av dem som kanskje ikke har tid eller anledning til å reise bort i helgene? Ikke fortvil!

Bare det å tilbringe litt mer ute, gå en tur, slappe av i parken, og ikke minst – trene, har en svært gunstig effekt på helsen din.

I Norge er vi også såpass heldige at de fleste byer ligger i nærheten av landlige, friske omgivelser.

Og det beste av alt er at tiden du tilbringer i naturen er helt gratis.

- Det lett å glemme at det å komme seg ut i naturen har en så fantastisk virkning på oss. Derfor er det lett å velge sofaen etter en lang og slitsom hverdag. Hvis du klarer å komme over dørstokken - og ut - vil du umiddelbart få en positiv effekt og merke at det var verdt det! Jeg ville i hvert fall ha prøvd, hvis jeg var i tvil, har treningsekspert Irene Mårdalen tidligere uttalt til KK.no.

LES OGSÅ: Slik får du vårkroppen

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: