Føler du deg utslitt? Trenger du ny giv på jobben? Jennifer Allmark realiserte drømmejobben i Italia. Her er hennes råd:
Slik kommer du deg videre når:
Du føler deg utbrent og det er kaos i følelsene
Snakk med legen din og få en ordentlig time-out. Bruk tiden til å lytte på god musikk, til å få kontinuerlig mosjon og til å være sammen med venner som tar dine følelser på alvor.
Du skal velge kurs videre
Finn en uavhengig profesjonell samtalepartner og forsøk å kartlegge hele deg: Kompetansen din, drømmene dine og ditt ønske om forandring.
Du begynner å miste troen på at endring er mulig
Ikke mist troen på evnene dine, du klarer mer enn du tror! Ta i stedet en avslappende pause (lytt på musikk, gå på teater, sport, les en god bok, samvær med venner). Slipp alle tanker på prosjektet. Neste dag kan du ta ny tak.
Andre ikke har tro på drømmeprosjektet ditt
Ikke bruk for mye energi på personer som ikke tror på prosjektet. Ofte er årsaken at de misunner deg fordi du faktisk er i ferd med å følge drømmene dine. Skyv unna negative tanker og fokuser på personer som gir deg varme og støtte.
Du skal teste om drømmeprosjektet er realistisk
Skaff deg et nettverk av fagpersoner med kunnskap om prosjektet/markedet ditt. Presenter kompetanseprofilen din og diskuter mulighetene dine. Vær lydhør, bruk tipsene du får til å jobbe videre mot målet.
Du skal realisere drømmeprosjektet
Skaff oversikt over økonomien din. Lag en prosjektplan og bruk gode nettverkskontakter. Følge planen nøye, men vær fleksibel og åpen for tips eller tilfeldigheter underveis da dette kan være avgjørende for å lykkes med prosjektet ditt.
Gode spørsmål:
• Hva har du lyktes med tidligere?
• Hva er verdiene dine?
• Hvordan kom du deg videre sist gang du var litt nedfor?
• Hva drømmer du om?
• Hva brenner du for?
• Hva var ditt bidrag i det du har lyktes med tidligere?
En god samtalepartner:
• Lytter uten å komme med mange gode råd
• Stiller gode spørsmål som avklarer situasjonen, ressursene og ønskene dine.
Jobbekspert Siw Ødegårds faste spalte på kk.no
RÅDGIVERENS TIPS:
Øystein Glosli i Tennebø & Partners møter innimellom utbrente mennesker. Han gir følgende råd:
* Alle sitter med kunnskap om egne løsninger, men må få mulighet til å oppdage dem. Oppdagelsesferden starter når de som søker råd snakker med noen som er villige til å lytte mer enn de snakker. I utgangspunktet kan dette være hvem som helst, men det må være noen du har fortrolighet til. I tillegg bør de være flinke til å stille spørsmål som får deg videre
* Når det er blitt stilt et avgjørende spørsmål, oppstår det Glosli kaller et magisk øyeblikk. Det løsner når de utbrente oppdager egne muligheter.
* Når noen brenner ut, har de kommet inn i en blindgate og holder på med oppgaver de mistrives med. Ofte er de dynget ned av oppgaver de ikke har tro på. Etter hvert tviler de på at de er i stand til å levere og lurer på om omgivelsene egentlig trenger dem. Løsningen er ofte å bli i stand til å se at de er aktører, ikke bare en brikke andre bestemmer over.
* Når de oppdager at de kan sette seg i førersetet og ta grep selv, da begynner ting å skje.
* Merker du at det begynner å skjære seg, kan det være lurt å kontakte faglig hjelp. Ikke sjelden betaler bedriftene dette for sine ansatte, sier Glosli.
* Husk at av og til gis det velmente råd det kan være dumt å lytte til.