Supermat

Kombucha er den nye «superdrikken»

Skal kunne hjelpe mot kviser, slapphet, stress, hodepine og forstoppelse.

HØRT OM KOMBUCHA? Helsedrikken skal visstnok være den nye superdrikken, og fansen hevder den hjelper mot kviser, stress, hodepine, fordøyelsesproblemer og mye mer. Foto:  Fotolia
HØRT OM KOMBUCHA? Helsedrikken skal visstnok være den nye superdrikken, og fansen hevder den hjelper mot kviser, stress, hodepine, fordøyelsesproblemer og mye mer. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du hørt om Kombucha?

Det er nemlig drikken alle snakker om for tiden.

Den nye drikken - som skal være den nye «superdrikken» - er en blanding av te, sukker og bakterier, og skal visstnok gi en rekke helsefordeler.

Blant annet skal den kunne redusere stress, gi bedre fordøyelse og mer energi.

LES OGSÅ: Her blir du «lurt» trill rundt

SUPERDRIKK? Kambucha er en blanding av te, sukker og bakterier, og skal visstnok gi en rekke helsefordeler. Foto: Colourbox
SUPERDRIKK? Kambucha er en blanding av te, sukker og bakterier, og skal visstnok gi en rekke helsefordeler. Foto: Colourbox Vis mer

Brukes mot kviser, slapphet og forstoppelse

Ifølge Health.com er det en rekke folk som allerede sverger til den nye drikken.

Og selv om den kanskje ikke smaker helt fantastisk - smaken er blant annet sammenlignet med råtten eplejuice - skal den visstnok være riktig så bra for deg.

I tillegg skal du kunne lage den hjemme.






Det er nok likevel lite sannsynlig at du har ingrediensene du trenger i kjøkkenskapet fra før. Drikken er riktignok basert på te og sukker, men for å få frem de fordelaktige bakteriene trenger du en aktiv bakteriekultur og gjær.

Til tross for at drikken får mye oppmerksomhet nå, er ikke dette helt nytt - blant annet ble teen brukt for over 2000 år siden i Kina, da de mente at den kunne redusere risikoen for kreft og dempe betennelser.

De som sverger til Kombucha i dag, bruker den gjerne som et hjelpemiddel mot kviser, slapphet, stress, hodepiner og forstoppelse.

LES OGSÅ: Maten kostholdsekspertene ikke rører

PROBIOTIKA: De gunstige bakteriene finnes også i en rekke andre produkter, blant annet surkål og kefir.  Foto: Thinkstock.com
PROBIOTIKA: De gunstige bakteriene finnes også i en rekke andre produkter, blant annet surkål og kefir. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Du kan lage den selv

For å få frem de fordelaktige ingrediensene må drikken gjennom en prosess kalt fermentering - en kjemisk reaksjon som omdanner sukker til alkohol.

Det er her den aktive bakteriekulturen og gjæren kommer inn i bildet.

Bakteriekulturen komineres med te - gjerne sort eller grønn - og blir stående i omkring ti dager. I løpet av denne perioden vil det danne seg en koloni av bakterier på toppen av drikken - som også kan brukes for å starte brygging av nye drikker. Blandingen under er da klar for å drikkes.

Både i helsekostbutikkene og på enkelte restauranter blir det for tiden eksperimentert med fermentert mat.

Og det blir stadig mer klart hvilke fordeler som følger ved inntak av mat med probiotika - små mikroorganismer som ligner de «gode bakteriene» som naturlig finnes i tarmene våre.






Studier har vist at inntak kan forebygge forkjølelser, senke kolesterolet, styrke tennene dine og fremme et sunt fordøyelsessystem ved å forebygge matallergier og diaré.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha paprika på skiva

Ikke bare fordeler

Selv om dette høres vel og bra ut, er imidlertid ikke ekspertene helt overbevist enda.

Selv om funnene er lovende, er de foreløpige undersøkelsene på området kun utført på rotter. Og selv om resultatene viser at drikken kan redusere stress, og skadene som følge av det, kan de ikke være 100 prosent sikre på at det er overførbart til mennesker.

I tillegg skaper bryggingen av drikken en del bekymringer. Det er ikke sikkert at de som brygger hjemme vil ha stort nok fokus på hygiene, som gjør at bakterier kan florerer rundt i hjemmet.

Dette kan blant annet gi mageproblemer.

Innholdet av alkohol i drikken skaper også litt hodebry. Alkohol er et naturlig biprodukt av fermenteringsprosessen (lignende det som skjer når du lager øl eller vin), selv om det i denne drikken er snakk om små mengder (0,5 prosent).

I enkelte tilfeller er det imidlertid blitt oppdaget at fermenteringsprosessen ikke har stoppet opp når produktene har stått i butikkhyllene, og dermed er prosenten blitt høyere enn det som har stått på flasken.

Konklusjonene til ekspertene er at du gjerne må prøve drikken hvis du ikke har noe imot den litt snåle smaken, men de anbefaler deg ikke å brygge den hjemme, ettersom dårlig hygiene raskt kan bli et problem.

Drikken kan forøvrig kjøpes på ulike helsekostbutikker på nett - som regel utenlandske.

For å være sikker på at nettbutikken er trygg (Les mer om det her!) , kan det være lurt å sjekke at den har organisasjonsnummer og kontaktinfo lett tilgjengelig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer