Kvinner Som Baksnakker

Komiker Ørjan Burøe går ut mot «kvinnehat»​: - Hvorfor er dere så slemme med hverandre?

Tar et oppgjør med misunnelse og sjalusi. - Gjelder oftest kvinner med lav selvfølelse, sier ekspert.

SYNES DET ER TRIST: Ørjan Burøe synes det er trist at vi kvinner oppfører oss stygt mot hverandre.  Foto: Svein Finneide
SYNES DET ER TRIST: Ørjan Burøe synes det er trist at vi kvinner oppfører oss stygt mot hverandre. Foto: Svein Finneide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi kvinner kan være skikkelig fæle mot hverandre. Vi mobber, baksnakker og slenger stygge kommentarer – og det i godt voksen alder. 

Hvorfor oppfører vi oss egentlig slik – skyldes det usikkerhet rundt eget utseende eller er det rett og slett ekte grønn sjalusi? 

En som lurer på dette er komiker Ørjan Burøe (41). I et åpenhjertet innlegg på bloggen sin skriver han følgende om kvinner som hater andre kvinner:  

«Jeg har sett menn trakassere kvinner. Jeg har også lest og hørt om det, men ikke i nærheten av hvordan jeg opplever at kvinner trakasserer og undertrykker hverandre. Allerede i tenårene opplevde jeg andre jenter si utrolig stygge ting til meg om andre jenter. Hore, stygg, ekkel, feit, styggtynn. Ja, det er så ille at jeg gremmes bare av å skrive ordene. Hvorfor er dere så slemme mot hverandre?»

Du kan lese hele blogginnlegget her! 

LES OGSÅ: Føler du at alle andre er bedre enn deg?

Må bli flinkere til å hylle hverandre 

Hva fikk deg til å ta opp dette temaet? 

- Det hele kom av at jeg tilfeldigvis stod like ved tre jenter en kveld på Latter. Da det kom ei rålekker dame i en rød, lårkort kjole inn døra, hørte jeg en av de tre jentene ved siden av meg si «herregud, hun har kledd seg som hora til julenissen».

- Da tenkte jeg «hva i alle dager er det dere sier?» Jeg klarte ikke dy meg, og sa at de burde applaudert henne, for hun strålte jo som kvinne. 

Videre forteller Burøe at han synes det er trist at vi kvinner oppfører oss ufint mot hverandre. 

- Vi må hylle hverandre, og det er vi gutta, tro det eller ei, mye flinkere til. Vi kan skryte av en kompis som har gjort det bra eller en fremmed vi nettopp har møtt. 

- Det virker som en del kvinner ikke er like flinke til dette. De har en tendens til å vrenger det positive om til noe negativt, og leter etter  feil med hverandre. Dette er dumt, for det er utrolig viktig å spille på samme lag. 

- Perfekte, akkurat slik dere er

Ifølge komikeren bør vi kvinner også lære oss å sette mer pris på oss selv, og våre egne kvaliteter. 

- Jeg oppfordrer alle kvinner til å være fornøyde med sine egne kvaliteter. Ikke mål dere opp mot andre, vær heller fornøyd med dere selv slik dere er – og godta at det finnes kvinner der ute som har noen av kvalitetene dere selv ikke har. 

- I stedet for å konkurrere med andre, bør dere bli flinkere til å høre på dem som er glad i dere, dem som forteller dere at dere er perfekte akkurat slik dere er, sier han. 

SNAKKER STYGT OM HVERANDRE: Vi kvinner er eksperter på å snakke stygt om andre kvinner.  Foto: Gernot Krautberger - Fotolia
SNAKKER STYGT OM HVERANDRE: Vi kvinner er eksperter på å snakke stygt om andre kvinner. Foto: Gernot Krautberger - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Bekymrer du deg mye for hva andre mener?

Kona støtter oppom innlegget

Videre i blogginnlegget skriver Burøe følgende om kona, Marna Haugen Burøe: 

MARNA OG ØRJAN: Marna synes det er fint at mannen hennes tar opp viktige temaer på bloggen.  Foto: NTB scanpix
MARNA OG ØRJAN: Marna synes det er fint at mannen hennes tar opp viktige temaer på bloggen. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Dere kvinner er perfekt akkurat sånn som dere er. Selvsagt synes jeg min kone er vakker når hun har ordnet og pyntet seg, men det er når hun er usminket i joggebukse og med min litt for store t-skjorte hun er på det vakreste. Jeg synes det er dumt at samfunnet har bestemt at min stemme teller minst og nabojenta sin mest

Marna, som også er kvinnen bak bloggen komikerfrue.no, forteller til KK.no at hun synes det er fint at mannen hennes har tatt opp temaet. 

- Det er jo et tema som forhåpentligvis mange allerede er klar over, men som det er bra å bli minnet på - både for kvinner og menn. 

Hun setter pris på at mannen hennes liker henne akkurat som hun er. 

- Jeg tok på meg et Halloween giraff-kostyme i dag og tullet rundt i huset med det. Ørjan var «all over me» av begeistring! Det er med andre ord ikke alltid et manus på hva menn egentlig liker, sier hun. 

LES OGSÅ: - Gjør ting du liker, med mennesker du liker

SNAKK PENT OM HVERANDRE: Burøe mener kvinner har mye å lære av menn når det kommer til å bli flinkere til å hylle hverandre. Foto: michaeljung - Fotolia
SNAKK PENT OM HVERANDRE: Burøe mener kvinner har mye å lære av menn når det kommer til å bli flinkere til å hylle hverandre. Foto: michaeljung - Fotolia Vis mer

Skyldes dårlig selvfølelse 

Christine Otterstad, som er mentaltrener og KKs livsstilscoach, synes også at det er fryktelig trist at kvinner kan være så slemme med hverandre. 

EKSPERTEN: Christine Otterstad.  Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
EKSPERTEN: Christine Otterstad. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

- Dette med å trykke andre ned, uavhengig av kjønn, er kun en konsekvens av ens egen dårlige selvfølelse. Kvinner som er i «vater» som jeg pleier å kalle det, altså at man har en god selvfølelse og er fornøyd med seg selv, føler sjeldent behov å være stygge mot andre.

- Kvinner med lav selvfølelse føler nok i stor grad at andre kvinner er konkurrenter, og ikke medsøstre. Janteloven er i mange miljøer høyst levende, og kvinner (med lav selvfølelse) kan se på andres suksess som en personlig fornærmelse. Da er det lett å gå på en «bitch-smell».

Hvordan kan man håndterer slike mennesker?


- Det kommer an på hvilken side av bordet man sitter. Er du den som blir snakket om så er det lurt å tenke at det er mest synd på avsenderen av slike stygge kommentarer og at det kun er en bekreftelse på egen utilstrekkelighet. Selvfølgelig er det sårende å bli snakket stygt om, men på den andre siden så er du selv ansvarlig for hvordan du velger å ta imot slik «informasjon».

- Om du derimot blir sittende sammen med venner som koser seg med å snakke stygt om andre så ville jeg enten bare valgt å trekke meg unna (som er den mest behagelige og kanskje feige løsningen) eller sagt ifra at dette er en samtale du ikke ønsker å være en del av. Ofte er ikke den dårlige samvittigheten langt unna hos slike mennesker, så det er lett å stoppe slikt.

Videre forteller hun at det er viktig å sette en stopper for slik oppførsel, da det er forgiftende både for deg selv, for miljøet rundt deg og for den det rammer.

- Et slikt fokus er ikke bra for hverken selvbildet ditt eller for din egen selvfølelse. Vil du hjelpe deg selv med å styrke dit eget selvbilde så fremsnakk andre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer