Alene På Julaften

Kommentar: En hyllest til alle som er alene på julaften

KK-blogger Laila Madsö opplever nemlig dette selv i år. - Snakk om det, og si det som det er: Jeg er alene på julaften.

ALENE PÅ JULAFTEN: Happymom.no-blogger Laila Madsö har reist mye og opplevd mange forskjellige julaftener. Nå hyller hun de som kommer til å være alene på den spesielle dagen - akkurat som henne selv. Foto: Happymom.no
ALENE PÅ JULAFTEN: Happymom.no-blogger Laila Madsö har reist mye og opplevd mange forskjellige julaftener. Nå hyller hun de som kommer til å være alene på den spesielle dagen - akkurat som henne selv. Foto: Happymom.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Maria Mena synger «I wanna go home for Christmas» – og de fleste gjør jo det. Reiser hjem til jul. Dette innlegget er til dem som ikke har noe sted å reise i julen. En hyllest til alle andre som sitter alene julaften: Du er elsket. Jeg lover.

Snakk om det, og si det som det er: Jeg er alene på julaften. Er det trist? Er det OK? Fint faktisk? Kan du gjøre noe med det? Må du gjøre noe med det?

Uansett: Se venner i øynene og si det som det er istedet for å mumle noe om hva du skal julaften. Det er så befriende å punktere tabu. Og selv om julen er tungt definert av tradisjoner og sosiale og kulturelle bånd – det fins mange muligheter til å ta julen tilbake. Jeg lover.

- Du vet, det ble bare slik

Vi er mange som har det slik. Ingen som venter, eller forventer at vi kommer på besøk til jul. Du ser det ikke på oss. Jeg er ganske sikker på at det er mange som aldri ville trodd det var sant om de hørte at jeg sitter alene på julaften (mens barna er hos besteforeldrene, for å treffe julenissen). Men sånn er det. Akkurat i år er det en serie med omstendigheter som gjør at jeg blir alene på julaften. Men én ting er en engangsforeteelse, et uår der ting gikk skeis og du endte opp alene foran TV selveste Julekvelden. I en annen liga er vi som stiller med blanke ark og nye muligheter hvert år.

For jeg har spist julemiddagen min alene før, jeg. Og hjem til jul har jeg ikke reist på over 15 år. Du vet, det ble bare slik.

Og vi snakker ikke noe særlig om det. Det blir å falle utenfor normen, og det er tabu. Kanskje har det hendt at vi ikke føler oss veldig høyt elsket der vi sitter alene 24 desember. Men det er ikke sant. Det er bare det at man ikke snakker om det, så det er ingen som vet. Og da blir ting ofte verre enn det er. Så derfor; snakk om det. Ta julen tilbake.

Venner inviterer meg alltid hjem til seg. Og flere år har jeg da også feiret med venner. Men det er jo liksom familien – mor og far (om de lever) man reiser ”hjem” til jul til, er det ikke? Det er ihvertfall det vi blir lurt til å tro.

LES OGSÅ: Jenny Skavlan: - Vi bommer litt på gaver i vår familie

ALENE PÅ JULAFTEN: «For jeg har spist julemiddagen min alene før, jeg. Og hjem til jul har jeg ikke reist på over 15 år. Du vet, det ble bare slik» skriver Happymom-blogger Laila Madsö. I denne kommentaren hyller hun alle som skal være alene på julaften. Foto: Shutterstock / AlexMaster
ALENE PÅ JULAFTEN: «For jeg har spist julemiddagen min alene før, jeg. Og hjem til jul har jeg ikke reist på over 15 år. Du vet, det ble bare slik» skriver Happymom-blogger Laila Madsö. I denne kommentaren hyller hun alle som skal være alene på julaften. Foto: Shutterstock / AlexMaster Vis mer

- Min beste julaften!

Jeg kommer ikke fra en A4-familie (hvem gjør vel det, sier du?). Vel, det fins A4-familier og det fins de som ikke er det. Og så fins det noen familier som har en i overkant sammensatt og kompleks historie. Og der har du min. Og det er hverken nødvendig eller på sin plass å gjøre en analyse på hvorfor jeg ikke feirer jul «hjemme». Poenget mitt er at iblant (ofte) er ikke ting som vi tror. Det sitter helt «vanlige og vellykkede» mennesker rundt omkring som faller utenfor normen, og julen er den høytiden som er mest sensitiv i så måte. Den Hellige Familiehøytiden.

Men, man får det ikke mer moro enn man gjør det til selv. Å falle utenfor gjør deg kreativ, og for min del betyr det at jeg de siste 15 årene har samlet mangfoldige jule-opplevelser, og et par mildt sagt svært minneverdige julaftener.

De siste 15 årene har jeg blant annet feiret julaften slik:

JULAFTEN: De siste 15 årene har Laila Madsö (bildet) feiret jul på svært forskjellige måter! Foto: Happymom.no
JULAFTEN: De siste 15 årene har Laila Madsö (bildet) feiret jul på svært forskjellige måter! Foto: Happymom.no Vis mer
 • Med 2 forskjellige daværende samboere på Tenerife – henholdsvis med 15 års mellomrom… Varmt vær, grisefest og sånn passe romantisk.
 • Med familien til 2 forskjellige kjærester i henholdsvis Asker og Holmenkollen. Koselig, familiært og tradisjonelt.
 • Med gode gamle venner på Rodeløkka i Oslo– ellevill fest for tre mens snøen dalte ned i skjul.
 • Med nye venner i Santa Monica, California – julskinka og altfor streng svensk glögg endte opp i dart på den lokale engelske puben.
 • Med samboer på julegospel-midnattsmesse i en kirke i Harlem, NYC, ventet i iskalde evigheter på subway hjem midt i natten, men det var verdt det – eksotisk, ekstatisk og helt fantastisk fint.
 • Med amerikanske venner på road trip gjennom hele California opp til  et snøtungt Yosemite National Park – eventyrlig å drikke bobler i en hot tub midt i skogen omkranset av snøtunge enorme grantrær pyntet med grelle blinkende julelys på typisk amerikansk manér.
 • Med en dansk date på Grünerløkka – rart, moro og sjakk.
 • Alene på en strand i Honolulu, Hawaii – helt magisk med solnedgang, surfere, bikini og ingen bekymringer i hele verden. Etterfulgt av microwave dinner og  «It´a wonderful life» fra 1946 på TV. Priceless. Min beste julaften!
   

Jeg oppfordrer herved alle som planlegger en julaften alene i år til å ta en ekstra titt rundt: Fellesskap med andre i samme situasjon er nesten garantert en opptur, og fins det noen du kan invitere hjem, eller en tur du kan hoppe på – gjør det. Har du rygg til å tåle det og trives i ditt eget selskap: Kjøp en kvalitetsvin, ta et glass mens du mekker en deilig julemiddag for deg selv, og sett på filmen jeg nevnte i sted. Det blir en deilig jul. Jeg kjenner at jeg gleder meg. Gjør du?

LES OGSÅ: - Jeg har ikke lidd noen nød i livet

Til info: Laila Madsö (Happymom.no) er en av bloggerne AdLINK Media jobber kommersielt med. AdLINK Media er et datterselskap av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer