Utløsning

Kommer han for tidlig?

Sexologens beste tips for å holde ut litt lenger.

KOMMER FOR FORT: Det å komme for fort er det nest største seksuelle problemet til menn.  Foto: georgerudy - Fotolia
KOMMER FOR FORT: Det å komme for fort er det nest største seksuelle problemet til menn. Foto: georgerudy - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Visste du at for tidlig sædavgang er det nest største seksuelle problemet hos menn?

For noen kan det være et problem som plutselig oppstår, mens andre kan ha hatt det hele livet.

– Dette oppstår hyppigst blant unge gutter.

- De har så mye hormoner i kroppen at de rett og slett blir for ivrige, men også godt voksne menn kan oppleve dette, forteller spesialist i sexologisk rådgivning, Siv Gamnes. 

LES OGSÅ: Litt kinky sex kan være sunt

Kan ha urealistiske forventninger

Før man påstår at en mann har et problem med for tidlig sædavgang bør man kanskje spørre seg hva man egentlig anser for å komme for tidlig.

Ifølge sexologen er det nemlig ikke uvanlig at mange kan ha en urealistisk forestilling over hvor lenge man egentlig bør holde ut.

SORRY: Noen menn sliter virkelig med for tidlig sædavgang, mens i andre tilfeller kan det bare være snakk om urealistiske forventninger. Foto: Scanpix/NTB
SORRY: Noen menn sliter virkelig med for tidlig sædavgang, mens i andre tilfeller kan det bare være snakk om urealistiske forventninger. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Det kan være at man for eksempel har sett mye på porno og fått en forestilling om at et samleie skal vare en time. Siden han «bare» holder ut i 20 minutter føler han plutselig at han ikke strekker til.

Dette er likevel ikke noe hun vil påstå er et problem. Hvis du regelmessig opplever å få utløsning for fort, da kan man kalle det et problem, men da skal det også være snakk om sekunder eller minutter.

– De som virkelig sliter med for tidlig sædavgang kan til og med oppleve å ikke komme i gang med selve samleiet før de har fått utløsning – da snakker man om noe som blir et problem, forklarer Gamnes.

LES OGSÅ: Gjør det vondt når du har sex?

Fokuser på kvinnen under forspillet

Hvis hovedproblemet er at han ikke rekker å tilfredsstille partneren sin før han får utløsning så finnes det flere mulige løsninger.

Å hoppe rett på hans favorittstilling kan for eksempel være greit å unngå.

FORSPILL: Det kan være lurt å starte med et godt forspill som fokuserer på kvinnen, slik at hun rekker å komme på samme nivå. Foto: llhedgehogll - Fotolia
FORSPILL: Det kan være lurt å starte med et godt forspill som fokuserer på kvinnen, slik at hun rekker å komme på samme nivå. Foto: llhedgehogll - Fotolia Vis mer

– Noen stillinger vil jo gi bedre stimuli enn andre, og det kan være svært individuelt hva man liker. Her kan man prøve seg frem for å finne en stilling som ikke gir han for mye stimuli, anbefaler hun.

Et annet tips er selvsagt å sørge for et godt forspill der han fokuserer mest på kvinnen.

– Man kan starte med å bruke mest tid på kvinnen slik at hun rekker å komme opp på samme nivå som han. Dersom hun er nesten klar til å komme når selve samleiet starter vil det bli langt lettere å komme i mål samtidig, forklarer sexologen.

Når det er sagt så er det også mulig for menn å trene bekkenmuskulaturen, slik det er for kvinner. Og når bekkenmuskulaturen er trent er det også lettere å holde igjen utløsningen.

For å finne musklene det er snakk om kan han prøve å stoppe urinstrålen mens han tisser, og øve på å få kontroll over disse musklene.

Det kan også hjelpe å bruke kondom mens man øver, for en kondom vil også kunne nedsette følsomheten noe.

KONDOM: Vil du at han skal holde ut lenger? Foreslå å bruke kondom, det vil nemlig nedsette følelsen litt. Foto: Photographee.eu - Fotolia
KONDOM: Vil du at han skal holde ut lenger? Foreslå å bruke kondom, det vil nemlig nedsette følelsen litt. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: 3 tegn på at du bør gjøre knipeøvelser

Start-stopp-klem

– Et annet triks som er veldig effektivt er start-stopp-klem-metoden. Når utløsning er på vei skal man stoppe all bevegelse og klemme med fingrene over penishodet til utløsningsrefleksen gir seg, og så kan man fortsette. 

Dette kan man gjøre både ved onani og under et samleie, og etter hvert vil man kanskje klare å stoppe uten å klemme med fingrene.

Gamnes tipser også om at det kan hjelpe å ha sex mer enn én gang etter hverandre – dersom mannen har kapasitet til det.

– Hvis han får én utløsning først og klarer å få ereksjon igjen ikke så lenge etterpå, så vil neste runde vare lenger. Og da kan begge parter bli fornøyde. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer