Ejakulasjon

Kommer han for tidlig?

Det finnes en løsning - få ekspertens råd!

FOR TIDLIG SÆDAVGANG: Over 20 prosent av alle menn sliter med diagnosen for tidlig sædavgang.  Foto: Wisky - Fotolia
FOR TIDLIG SÆDAVGANG: Over 20 prosent av alle menn sliter med diagnosen for tidlig sædavgang. Foto: Wisky - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har lenge sett frem til denne etterlengtede kvelden sammen med partneren din – kanskje har du fantasert om hvordan dere skal gi hverandre tusen ømme kyss, utveksle romantiske fraser og elske i en evighet.

Endelig er dere i gang og alt føles helt perfekt, men så skjer det uventede. Før du rekker å fortelle han hvor godt det føles er det hele over, i alle fall for han.

Høre dette kjent ut? Da er dere ikke alene.

LES OGSÅ: Dette gjør lite sex med kroppen

Svært vanlig problem

Siv Gamnes, spesialist i Sexologisk rådgiving, forteller til KK.no at for tidlig sædavgang er et problem mange menn sliter med.

- Veldig mange menn sliter med dette fra tid til annen, men for å få diagnosen for tidlig sædavgang kreves det at dette skjer regelmessig – altså omtrent hver eneste gang.

- Ser man bort fra dem som sliter med det av og til, så regner man med at omtrent 20 prosent av menn er innenfor denne diagnosen i perioder i løpet av livet, sier hun.

Videre forteller hun at man skiller mellom to typer for tidlig sædavgang.

- Man deler det inn i primær og sekundær for tidlig sædavgang. Primær betyr at man alltid har hatt det, at man ikke har klart å holde igjen fra første sædavgang. Sekundær betyr at man har hatt vanlig funksjon, og så plutselig begynt å bli plaget med for tidlig sædavgang.

Er noen aldersgrupper mer utsatt enn andre?

- Det er flest yngre mennesker som sliter med dette, men det kan forekomme i alle aldersgrupper.

PRESTASJONSANGST: En av årsakene til at mange menn sliter med for tidlig sædavgang er at de har prestasjonsangst under sex.  Foto: andreusK - Fotolia
PRESTASJONSANGST: En av årsakene til at mange menn sliter med for tidlig sædavgang er at de har prestasjonsangst under sex. Foto: andreusK - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Størrelsen har noe å si for orgasme

Skyldes psykiske årsaker

Men hva er egentlig årsaken til at noen menn rammes av dette sjenerende problemet? Gamnes forteller at det mest sannsynlig skyldes psyken deres.

- Veldig mye sitter i hodet! Det er nok en stor del som opplever at disse problemene er forårsaket av et psykisk elementært fenomen. Når det er sagt vet vi i dag at fysiske ting også kan føre til for tidlig sædavgang.

- Det kan også være begge deler, men man vet at de aller fleste menn som sliter med dette har den psykiske komponenten – at de kommer inn i denne onde sirkelen av prestasjonsangst.

Dersom prestasjonsangst er årsaken til at partneren din sliter med for tidlig sædavgang, mener Gamnes det første han kan prøve er å lære seg å ikke bli stresset under samleie.

- Den enkleste metoden er å lære seg å ikke bli stresset, at han ikke får prestasjonsangst – selv om det er lettere sagt enn gjort. For mange handler det utelukkende om å lære seg å ikke bli redd for å komme for tidlig, for det som skjer da er nettopp det at man kommer for tidlig.

- Det er viktig å ikke la seg stresse, da sentret i hjernen som styrer utløsninger ikke klarer å skille mellom om du er klar for å komme eller om du er redd for å være klar for å komme, forklarer hun.

BEDØVENDE MIDDEL: Dersom partneren din sliter med for tidlig sædavgang kan en bedøvende krem eller kondomer med bedøvende middel i være løsningen.  Foto: marinasvetlova - Fotolia
BEDØVENDE MIDDEL: Dersom partneren din sliter med for tidlig sædavgang kan en bedøvende krem eller kondomer med bedøvende middel i være løsningen. Foto: marinasvetlova - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: De vanligste sextabbene våre

Start- stopp – metoden

Et annet råd som kan fungere er start-stopp-metoden. Dette er en klemmeteknikk som kan gi partneren din bedre kontroll på orgasmene sine.

- Veldig mange har effekt av denne metoden. Denne krever litt tålmodighet, samt en del prøving og feiling. Metoden går ut på å lære kroppen et nytt mønster - at man har samleie frem til man kjenner at man holder på å komme. Når dette skjer skal man stoppe all bevegelse, klemme på penishodet slik at urinrøret blir klemt igjen og holde det slik til følelsen går over – for så å fortsette samleiet.

- Dette skal man gjenta hver gang man onanerer eller har samleie. I starten klarer man det kanskje ikke i det hele tatt, men etter hver vil man merke at man har opparbeidet seg mye bedre kontroll over orgasmene sine.

Videre forteller Gamnes at det også finnes medikamenter som kan ha positiv effekt på problemet, men at disse må utskrives på resept av en lege.

- Vi ser at noen antidepressive piller har positiv effekt på for tidlig sædavgang, så dette kan man eventuelt prøve dersom de vanlige rådene, som for eksempel start-stopp-metoden, ikke fungerer.

- Ellers så kan det være verdt et forsøk å gå til innkjøp av en bedøvende salve som man smører på penis før samleie slik at man blir mindre følsom. Det finnes også kondomer med bedøvende middel i – kondom i seg selv kan også nedsette følsomheten slik at man klarer å holde seg lengre.

Tror du det er mange menn som ikke er klar over at det finnes hjelp mot problemet?

- Ja absolutt. Jeg synes det er veldig synd at mange menn sliter med dette uten å gjøre noe med. Spesielt når det finnes så mange enkle løsninger, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer