Helse & Livsstil

Korte menn har kortere utdanning

Mens de lange har lengst, viser en ny undersøkelse.

Lange har lengst: Den svenske undersøkelsen peker på at høye menn er bedre utdannet enn sine lavere medbrødre.
Lange har lengst: Den svenske undersøkelsen peker på at høye menn er bedre utdannet enn sine lavere medbrødre. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Svenske forskere hevder å ha funnet en klar sammenheng mellom høyde og utdanningsnivå. Det overraskende funnet går fram av en studie av 950 000 svenske rekrutter født mellom 1950 og 1975.

- Korte menn er underlegne de lange, sier Finn Rasmussen, dosent i samfunnsmedisin ved Karolinska Institutet i Stockholm, til avisen Dagens Nyheter.

KLAR SAMMENHENG: Sammen med sine forskerkolleger har Rasmussen brukt rekruttenes høyde da de gikk inn i militæret, og sammenliknet disse dataene med hvor lang utdanning de tok senere i livet.

Studien viste at de aller høyeste rekruttene, som var over 194 centimeter, hadde med halvannen gang så stor sannsynlighet studert minst ett år på høyskole sammenliknet med dem som var under 165 centimeter på strømpelesten.

For å utelukke sosiale og økonomiske oppvekstvilkår, ble også rekruttenes allmenne evner og utdanningsnivået til foreldrene gransket. Selv etter at disse korrigeringene pekte studien i samme retning: Korte menn velger kortere utdanning. Den samme trenden ble også funnet blant brødre som hadde vokst opp under ellers like forhold.

- Vi fant en veldig sterk sammenheng. Det var nesten så vi ikke trodde det var sant. Men vi har tatt hensyn til uvanlig mange faktorer i et veldig stort materiale, sier Finn Rasmussen til Dagens Nyheter.

DISKRIMINERING: Forskerne har ikke noe klart svar på hvorfor korte menn kommer dårligere ut på utdanningsstatistikken. De peker imidlertid på forskjellsbehandling i skolen som en mulig årsak.

Tidligere undersøkelser har nemlig vist at lærere oppfattet lave gutter som mindre smarte enn sine høyere medelever.

- Har du negative forventninger til en persons evner, så er det klart at det kan påvirke resultatet, sier Finn Rasmussen.


 • Les mer om den svenske studien i tidsskriftet International Journal of Epidemiology

  Lange har lengst: Den svenske undersøkelsen peker på at høye menn er bedre utdannet enn sine lavere medbrødre.
  Lange har lengst: Den svenske undersøkelsen peker på at høye menn er bedre utdannet enn sine lavere medbrødre. Vis mer
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer