Treningseffekt

Korte treningsøkter kan være like effektive

Men du er avhengig av å holde høy intensitet i de 30 minuttene, sier eksperten.

EKSPRESSTRENING: SATS og Elixia er blant treningssentrene som satser stort på såkalte "ekspresstimer" - hvor timen varer i cirka 30 minutter.  Foto: Thinkstock.com
EKSPRESSTRENING: SATS og Elixia er blant treningssentrene som satser stort på såkalte "ekspresstimer" - hvor timen varer i cirka 30 minutter. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som trener på sentre som SATS og Elixia, så har du garantert fått med deg at de (og flere andre sentre) har lansert flere såkalte «ekspress»-konsepter det siste året - hvor treningen kun varer i 30 minutter.

I en stadig travlere hverdag, ønsker nemlig sentrene å tilby kundene sine tidsbesparende - men effektiv trening. Og som Elixia-instruktør Ellen Moen forklarte, da KK.no testet timen 500 Kcal tidligere i år, er 30 minutter noe de fleste ser på som oppnåelig.

– For veldig mange så er 30 minutter oppnåelig. Det er lett å forholde seg til. I tillegg er det jo veldig i tiden å være tidseffektiv, og det er mange som synes det er vanskelig å legge inn tid til trening hvis det skal gå over mange timer av gangen, har hun tidligere uttalt.

Selv om flere store treningskjeder har begynt med slike timer, er det mange av oss som fortsatt er skeptiske. 30 minutter høres jo veldig kort ut, og spørsmålet blir dermed hvor effektivt det vil være, sånn egentlig?

LES OGSÅ: Slik får du bedre tid til trening i hverdagen

Like god treningseffekt

Ifølge Daniel Almgren, som er Nordisk produktsjef i SATS og tidligere svensk landslagsutøver i tikamp, er det ingen tvil om at trening på 30 minutter kan være svært effektivt- både for form og helse.

– Ja, det er fullt mulig å få veldig god treningseffekt av 30 minutter. Hvert fall om du erstatter 60 minutter med «tradisjonell» styrketrening, med 30 minutters høyintensiv trening, sier han til KK.no:

– Ved å trene smartere kan du få samme, eller bedre, effekt av 30 minutters trening enn av 60. Men så må det samtidig sies at 60 minutters høyintensiv trening gir deg bedre effekt enn 30 minutters høyintensiv trening også.

LES OGSÅ: Så lett er det å komme i form kjapt

EKSPERTEN: Daniel Almgren, er Nordisk produktsjef i SATS - som har flere såkalte ekspresskonsepter - deriblant GRIT Strength og GRIT Plyo. Over jul lanserer kjeden enda flere slike konsepter.  Foto: SATS
EKSPERTEN: Daniel Almgren, er Nordisk produktsjef i SATS - som har flere såkalte ekspresskonsepter - deriblant GRIT Strength og GRIT Plyo. Over jul lanserer kjeden enda flere slike konsepter. Foto: SATS Vis mer

Krever høyere intensitet


Fordelen med kortere treningsøkter og konsepter, er at det gjør det enklere for oss å passe treningen inn i hverdagen, uten at det går på bekostning av andre aktiviteter.

Det som imidlertid er viktig å huske på, er at kortere treningsøkter krever at du holder en høyere intensitet, for at du skal få god nok effekt.

– Akkurat hvor hardt du må jobbe, er veldig individuelt, men det handler om trening med høy intensitet. Det vil si at det skal være stor forskjell mellom aktivt arbeid (altså treningen) og hvile. Tradisjonell styrketrening består som regel av mellom 20 og 80 prosent aktiv arbeid, forklarer Almgren:

– Når du trener på høy intensitet, innebærer dette at du minimerer hvile. Du kommer opp i puls og du kommer til å merke at du ligger på et generelt høyere nivå av anstrengelse, fordi du ofte kombinerer muskulær og kardiovaskulær trening. Dette er ikke trening som er tilpasset for å bygge store muskler, men trening som er tilpasset for å bygge opp en meget god allround-fysikk og «lean» (markert) kropp.

LES OGSÅ: Her er den beste treningen på 20 minutter

Dette bør du gjøre

30 minutters treningsøkter kan altså være veldig bra, så lenge du holder intensiteten oppe og ikke tar mange pauser. Neste spørsmål er imidlertid hvordan trening som er best, hvis dette er all tiden du har tilgjengelig.

– Denne treningen kan gjennomføres ved å for eksempel belaste ulike deler av kroppen i en serie sammensatte øvelser (tenk armhevinger, sit-ups og utfallssteg i én sammenhengende serie), der man lar en del av kroppen hvile, mens en annen del jobber, sier Almgren:

– Akkurat hvilke øvelser du bør gjøre, er imidlertid litt opp til deg. Poenget og hovedmålet med treningen, er at du beveger deg fort gjennom alle de ulike øvelsene. Denne type trening gjør at ditt kardiovaskulære system holdes i konstant arbeid, mens du bytter på hvilke muskler du hviler. En annen måte å gjøre det på, er ved å fokusere på én muskelgruppe, og i stedet variere mellom hvor hardt du belaster muskelen eller intensiteten i belastningen.

LES OGSÅ: Kun 30 minutter til trening? Gjør dette!

TESTET 30 MINUTTERS-KONSEPT: KK.no har testet flere 30-minutters konsepter, deriblant timen 500 Kcal, som Elixia lanserte i våres. Her er instruktør Ellen Moen i aksjon.  Foto: Per Ervland
TESTET 30 MINUTTERS-KONSEPT: KK.no har testet flere 30-minutters konsepter, deriblant timen 500 Kcal, som Elixia lanserte i våres. Her er instruktør Ellen Moen i aksjon. Foto: Per Ervland Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer