Sunn Kosemat

Kosematen som brenner fett

Her er den. Nyt med god samvittighet.

VARM SJOKOLADE. Kakaoen i seg selv inneholder stoffer som hindrer fett i å legge seg på sidebena. Litt chili og kanel gir ekstra effekt. Foto: Colourbox
VARM SJOKOLADE. Kakaoen i seg selv inneholder stoffer som hindrer fett i å legge seg på sidebena. Litt chili og kanel gir ekstra effekt. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: I julen har det blitt inntatt mye varm sjokolade, rødvin og kjøttmat rundt om i landet.

Men det er slett ikke gitt at det er akkurat disse matvarene som sender deg på slankekur på nyåret - snarere tvert imot.

Faktisk kan det være at disse matvarene bidrar til å flytte vektnålen i riktig retning igjen, sjekk bare her:

Varm sjokolade

Søt drikk, ja visst. Men du bestemmer selv hvor mye sukker du tilsetter. Kakao er proppet med antioksidanter som reduserer kroppens nivå av kortisol - et stresshormon som får fett til å legge seg på magen.

SUNT OG GODT: Ja, varm sjokolade kan faktisk være både sunt og godt!
SUNT OG GODT: Ja, varm sjokolade kan faktisk være både sunt og godt! Vis mer

I en studie utført ved Cornell universitet i New York fant forskerne ut at konsentrasjonen av antioksidanter i varm sjokolade er fem ganger høyere enn i svart te.

Den fine kombinasjonen av karbohydrater og proteiner kan også hjelpe musklene dine til raskere restitusjon etter en hard treningsøkt, ifølge forskning publisert i tidsskriftet The International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism.

En dæsj kanel i sjokoladen gjør drikken enda sunnere. Kanel inneholder stoffer som bidrar til å holde insulinet i sjakk og kroppen fra å lagre fett (husk bare å ikke bruke mer enn en halv teskje).

Med et lite chilikick i tillegg har du rene festdrikken.

Prøv denne oppskriften:

Sjoko med chili og kanel

  • Cirka 100 gram usøtet sjokolade
  • 1 liter melk
  • 1 desiliter sukker
  • 3/4 teskje kanel
  • 1/4 teskje chilipulver
  • 1 rød fersk chilipepper, fjern frø og skjær i strimler

    Varm melken i en kjele (den skal ikke koke). Hakk sjokoladen i biter og ha den i melken sammen med sukkeret. Rør til det hele er jevnt blandet.Tilsett chilipulver og chilipepper og varm opp til rett under kokepunktet. Hell kakaoen i en mugge via en sil, slik at du får ut chilibitene. Nyt!

Kyllingsuppe med nudler

Vi er dårlige til å spise forrett til hverdags i Norge, men det burde vi bli flinkere til. Dette er den perfekte forretten. Buljong, grønnsaker og kaloribeskjeden kylling.

Vannet i suppen bidrar til å fylle magen slik at du ikke overspiser under hovedretten, og du får en fin blanding av proteiner, vitaminer og fiber som setter forbrenningen i gang.

I en studie utført ved Penn State universitet i USA ble det konkludert med at folk som spiser suppe til forrett i gjennomsnitt inntar 20 prosent færre kalorier under middagsmåltidet, sammenlignet med de som ikke spiser forrett.

GJØR DEG MER AKTIV: Koffeinet i kaffe skal gjøre at du blir mer aktiv! Foto: arthurhidden - Fotolia
GJØR DEG MER AKTIV: Koffeinet i kaffe skal gjøre at du blir mer aktiv! Foto: arthurhidden - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du drikke kaffe daglig

Kaffekick

Koffeinet i kaffe gir deg et energikick som gjør deg mer aktiv og dermed forbrenner mer fett.

Men drikken i seg selv inneholder også, ifølge helsemagasinet Health, antioksidanten klorogensyre, som bidrar til at kroppen velger fett som energikilde. Klorogensyre kan også bidra til å senke frigjøringen av glukose til blodet og senke insulinresistanse som kan medføre vektøkning.

En liten shot sterk kaffe før trening kan få deg til å yte bedre under økten og hjelpe musklene til å innhente seg raskere etterpå.

PROTEINER: Kylling er rikt på proteiner, og en deilig kyllingsalat er både knallgodt og bra for kroppen! Foto: ExQuisine - Fotolia
PROTEINER: Kylling er rikt på proteiner, og en deilig kyllingsalat er både knallgodt og bra for kroppen! Foto: ExQuisine - Fotolia Vis mer

Kjøtt og proteiner

Ja - du leste riktig. Kjøtt er proppet med proteiner, som kroppen må jobbe hardt for å få energi fra - hvilket betyr at den forbrenner fett mens maten fordøyes.

Protein bruker også mye tid på å forlate magen, hvilket medfører at du beholder metthetsfølelsen lenge.

I en studie publisert i tidsskriftet Nutrition & Metabolism går det fram at slankere som økte proteininntaket sitt til 30 prosent av det totale energiinntaket fikk i gjennomsnitt i seg 450 kilokalorier færre om dagen.

Etter 12 uker hadde disse personene i gjennomsnitt gått ned fem kilo - uten annet tiltak.

Nå er du sikkert klar over at det er stor forskjell på energiinnholdet i ulike typer kjøtt. Renskåret kjøtt fra fugl og svin er for eksempel langt magrere enn kjøtt fra storfe.

VIN: Du kan spare deg for mange kalorier dersom du velger en tørr vin fremfor en søt.  Foto: Andrew - Fotolia
VIN: Du kan spare deg for mange kalorier dersom du velger en tørr vin fremfor en søt. Foto: Andrew - Fotolia Vis mer

Et glass rødvin

Glad i et glass vin? Det skal du ikke ha dårlig samvittighet for, ifølge en stor amerikansk studie som pågikk i hele 13 år.


Mer enn 19.000 normalvektige amerikanske kvinner over 39 år deltok i studien, og drikkevanene deres ble sett i forhold til hvor mange kilo de la på seg i forsøksperioden.

38 prosent av kvinnene drakk aldri alkohol, og det viste seg at de gikk mer opp i vekt enn kvinnene som drakk en alkoholenhet eller to jevnlig.

LES OGSÅ: Derfor er champagne sunt

Kvinner som drakk 15 til 30 gram alkohol om dagen hadde 30 prosent lavere risiko for å bli overvektige enn de som ikke drakk alkohol i det hele tatt.

Forskerne tror grunnen til at de som tar et glass eller to daglig holder seg slanke, kan være at leveren deres utvikler et separat stoffskiftesystem. Når alkoholen brytes ned omdannes den til varme heller enn fett.

Det er imidlertid ikke likegyldig hvilken type alkohol du velger. Kvinnene som drakk rødvin la på seg mindre enn de som heller drakk øl eller sprit.

Også andre undersøkelser har vist at de som drikker en moderat mengde vin daglig har en lavere BMI enn de som ikke drikker vin, og de som drikker mye vin daglig.

Folk med moderat vininntak har dessuten smalere midjer og mindre magefett enn de som drikker sprit.

Ifølge andre forskere skal to glass rødvin om dagen til og med gi deg bedre sex.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men har blitt hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer