<strong>YOGHURTIS MED BÆR:</strong> Er en super ettermiddags/kveldssnack - særlig hvis du lager frossenyoghurten/yoghurtisen selv.  Foto: pilipphoto - Fotolia
YOGHURTIS MED BÆR: Er en super ettermiddags/kveldssnack - særlig hvis du lager frossenyoghurten/yoghurtisen selv. Foto: pilipphoto - Fotolia Vis mer

Kostholdsråd

Kosematen som er bra for deg

Sjekk de tre alternativene du kan unne deg med god samvittighet.

Publisert
Sist oppdatert
Mer innetid i mørke kvelder betyr mer sofakos. Og mer sofakos betyr større sug etter kosemat.

Sånn er det for de fleste av oss. Jo kaldere og mørkere det blir ute, jo større er lysten til å bare sitte i sofaen med et pledd og kose seg med noe godt å spise eller drikke.

Faren er at det betyr at inntaket av potetgull, sjokolade og kaker øker betraktelig. Men det trenger slett ikke skje - det gjelder bare å velge riktig kosemat.

For joda, det finnes kosemat som faktisk er «ja»-mat, og som du kan nyte med god samvittighet.

Her er tre forslag:<strong>SUNT KRUTT:</strong> Mørk kakao er en skikkelig helsedrikk om den lages riktig. Foto: sarsmis - Fotolia
SUNT KRUTT: Mørk kakao er en skikkelig helsedrikk om den lages riktig. Foto: sarsmis - Fotolia Vis mer

Mørk kakao

Du kan gjerne drikke en kopp kakao hver dag, så lenge du lærer deg triksene som gjør kakaoen supersunn. Det betyr at du må lage kakaoen selv, og bruke ordentlig kakao i oppskriften, ikke sjokoladepulver eller smeltet kokesjokolade.


Kakao er full av antioksidanter, så her er det bare å bruke så mye du vil. Bland ut kakaoen med litt vann til den blir en masse, så unngår du klumper. Av melk bør du bruke skummet, ekstra lett eller lettmelk, og aller sunnest er den økologiske melka. Når kakaoen er passe varm, søter du den til med honning (eller annet søtningsmiddel). Dette gir god smak, og honningen inneholder en rekke næringsstoffer og vitaminer som blant annet styrker immunforsvaret, så lenge du velger den ufiltrerte honningen, altså den som er grumsete og ikke klar.

Om du vil, kan du krydre kakaoen med chili. Dette får fart på blodomløpet, noe som igjen faktisk øker forbrenningen din.

<strong>PERFEKT HØSTKOS:</strong>På 20 minutter har du laget en epledessert du ikke ville trodd var ja-mat. Foto: Sunny Forest - Fotolia
PERFEKT HØSTKOS:På 20 minutter har du laget en epledessert du ikke ville trodd var ja-mat. Foto: Sunny Forest - Fotolia Vis mer
<strong>NAM-IS:</strong>Yoghurtis med bær lages på tre minutter. Foto: Colourbox
NAM-IS:Yoghurtis med bær lages på tre minutter. Foto: Colourbox Vis mer

Bakte eplebåter med mager kesam

Lysten på noe å bite i? Epler er et flott mellommåltid og tilfører både vitaminer og fiber. Men rå epler er kanskje ikke kosematen du ser for deg. Derfor skal du dele eplet ditt i båter, strø på litt kanel, og bake båtene i ovnen i 15 minutter på cirka 200 grader. (Du kan skrelle eplet, men husk at mange av næringsstoffene sitter i skallet, så det er best å beholde det på.)


Mager kesam er ypperlig tilbehør til dessert, og naturellvarianten er et supert alternativ til rømme. I denne desserten bruker du vaniljekesam, som du godt kan lage selv ved å ha litt vaniljesukker i naturellkesamen. Ha vaniljekesamen i en skål, og dypp eplebåtene i den. Voilá! En sunn og veldig smakfull dessert du kan spise når søtsuget melder seg. PS! Om eplet er veldig syrlig, kan du godt strø litt sukker, eller annet søtningsmiddel på båtene, men hold deg til maks én teskje per eple.

LES OGSÅ: Ikke spis mer sukker enn deteYoghurtis med bær

Kanskje det er is du har mest lyst på? I så fall kan du lage deg en supersunn yoghurtis/frossenyoghurt med bær. Da får du et kosemåltid som er bra for magen og faktisk også hjertet på grunn av yoghurten, og dessuten fullt av antioksidanter på grunn av bærene.

Bruk naturell yoghurt - og gjerne den greske varianten, og finn fram frosne bær fra fryseren - blåbær, jordbær, bringebær, bjørnebær eller en miks. Ha 1-2 kopper bær i en blender, og hell i 1 1/2 til 2 dl yoghurt. Kjør til det er blitt en jevn masse. Det kan godt hende du må ha i litt mer yoghurt for få riktig konsistens.

Så er det bare å søte til med honning inntil isen er søt nok. Som nevnt er honning bra på grunn av næringsstoffene den inneholder.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer