Alternativ Medisin

Kosttilskudd som virker

10 ting som funker for kroppen.

Foto: Corbis
Foto: Corbis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I jungelen av kosttilskudd og naturprodukter som påstås å bedre helsen din er det ikke alltid like lett å vite hva en skal tro på. Her er imidlertid ti ingredienser som har vist seg å ha effekt på kroppen.BlåbærEn stor håndfull blåbær inneholder like mange antioksidanter som fem porsjoner gulrøtter, epler, brokkoli eller squash. Og antioksidanter er bra for oss.
 • Derfor er antioksidanter bra for deg
 • Blåbær virker krefthemmende, betennelsesdempende, smertestillende og forbedrer nattsynet. Forskning som tyder på at blåbær reduserer betennelse i blodbanene, styrker åreveggene og kan hindre sykdommer som blodpropp og slag, er gjort ved Ullevål universitetssykehus. Håpet er at blåbær kan bli et våpen i kampen mot hjertesykdom.Stadig flere undersøkelser tyder på at blåbær også holder hjernen ung. Forskere tror bærene inneholder en gruppe ikke-identifiserte bioaktive kjemikalier som bedrer evnen til å lære å huske etter hjerneskade. Studier tyder på at blåbær og andre typer frukt og grønnsaker kan ha en positiv nevrologisk effekt på en aldrende hjerne, på Alzheimer og andre nevrologiske lidelser. En av de naturlige antioksidantene som finnes i rikelige mengder i blåbær, ser også ut til å kunne redusere risikoen for tarmkreft.
 • Pannekaker med blåbær-yoghurtis
 • Gå på blåbærtur
 • KjerringrokkKjerringrokk kalles også åkersnelle. Planten vokser vilt i Norge, og brukes ofte i helsekostprodukter. Kjerringrokk er rik på kiselsyre, eller silisium, som styrker bindevevet, og virker vanndrivende og blodstillende. Opptak av kisel i kroppen kan føre til økt produksjon av hvite blodlegemer, noe som gir et sterkere immunforsvar og bedrer kroppens motstandskraft mot infeksjoner. Planten innholder også kalium, aluminium og magnesium. GinsengFlere forskningsstudier tyder på at ginseng stimulerer kroppens immunforsvar på flere ulike måter, i tillegg til å inneholde stoffer som kan virke mot virus. Særlig effektiv ser roten ut til å være mot forkjølelse og infeksjoner i de øvre luftveiene. Folk som spiser ginseng blir ikke like ofte forkjølet som andre, og om de blir det varer ikke forkjølelsen så lenge.
 • Les mer om ginseng hos Lommelegen
 • RosenrotRosenrot har vist seg å ha tilsvarende egenskaper som ginseng; den øker kroppens motstandskraft. I boka Arctic Root - The Powerful New Ginseng Alternative, henvises det til 112 publikasjoner, som forteller om rosenrotens medisinske virkninger. Listen over rotens gode egenskaper er lang: Den skal bedre hukommelsen, øke motstandskraften ved psykiske påkjenninger, og være god for hjertet ved å minske mengden stresshormoner. Videre skal den normalisere blodtrykk, blodsukkernivå og kolesterolmengde i blodet, og være en sterk antioksidant som kan virke kreftforebyggende. Plantebiosenteret ved NTNU har analysert sammensetningen av oljer og stoffer, og skal teste plantens kreftforebyggende effekt.
 • Ti råd for et bedre immunforsvar
 • TranTran, eller fiskeolje, er proppet med både vitamin D og omega-3-fettsyrer, som er viktige for å forebygge diabetes. Sveitsiske forskere har undersøkt 97 ulike forskningsstudier. Resultatene tyder på at folk som spiser fet fisk, tar tran eller på annen måte får i seg omega 3-fettsyrer, lever lenger enn andre. Tran kan til og med fungere bedre enn kolesterolsenkende legemidler.Smarte kan vi også bli av å ta tranen vår. Dersom mor spiser tran under svangerskapet vil barnet bli smartere, hevdes det i en doktorgradsstudie av Ingrid Bergliot Helland ved Universitetet i Oslo. Barna blir fire prosent smartere ved fireårsalderen når mor får i seg en skje om dagen under graviditeten. I en doktorgradsavhandling av Linn Anne Bjelland Brunborg ved Universitetet i Bergen, kommer det også fram at å sørge for tilstrekkelig inntak av marine omega 3-fettsyrer i kostholdet, kan ha en forebyggende rolle når det gjelder utvikling av betennelsessykdommer og hjerte- og karsykdommer, og i tillegg ha en lindrende effekt.TranebærTranebær blir brukt i forebygging og behandling av urinveisinfeksjoner. Kliniske undersøkelser viser at middelet har en merkbar effekt på kvinner. Stoffer i tranebærene hindrer bakteriene i å feste seg i urinrøret. En klinisk studie viser også at tranebær hemmer bakterien som forårsaker magesår. Videre viser en amerikansk rapport at de røde bærene også kan motvirke virusene som står bak omgangssjuke. En dose med tranebærjuice sørger for at uhumskhetene får problemer med å angripe cellene i magen. NattlysoljeNattlysolje er et populært middel mot premenstruelt syndrom (PMS) og smerter i brystkjertlene - særlig når plagene er knyttet til kvinnens menstruasjonssyklus. I en studie hvor nattlysolje ble brukt, førte behandlingen til positivt resultat for 58 prosent av kvinnene med brystsmerter knyttet til menstruasjonen, og for 38 prosent av de som hadde smerter som var uavhengig av menstruasjonen. I en annen større studie av 291 kvinner med alvorlige brystsmerter, fant forskerne ut at nattlysolje var like effektiv som medisinen bromocriptin til å lindre brystsmerter i tilknytning til menstruasjonen, uten bivirkningene som medisinen ga.
 • Slik bekjemper du PMS
 • SoyaRikelig inntak av mat som inneholder soya demper risikoen for beinskjørhet hos kvinner etter overgangsalderen. Soyaen ser ut til å danne motvekt mot hormonelle endringer, ifølge amerikanske forskere. Effekten er spesielt tydelig de første årene etter at menstruasjonen har opphørt. Det viser en studie blant mer enn 24 000 kinesiske kvinner, som i gjennomsnitt var 60 år gamle. De ble delt inn i fire grupper ut fra hvor mye soya de spiste. Resultatene viste at risikoen for beinbrudd var 37 prosent lavere for storforbrukerne av soya, enn for kvinnene som spiste minst soyamat.I soya finnes det også såkalte fyto-østrogener, som minner om kroppens østrogen. Det blir stadig mer vanlig at kvinner med plager i overgangsalderen spiser soyapreparater framfor å få østrogenmedikamenter mot hormonsvingningene. En studie fra Trondheim viser at soyapreparater bare er halvparten så virkningsfulle, men mange foretrekker likevel å bruke dem, heller enn å utsette seg for økt risiko for brystkreft og blodpropp.
 • Slik sjekker du puppene dine - se video
 • Livet i gave
 • Løp deg puppefrisk
 • Blogg: Det skjer ikke meg
 • HvitløkNyere forskning, både dyreforsøk, celleforsøk og noen få forsøk med mennesker, viser at hvitløk kan senke blodtrykket noe. Den reduserer kolesterolet og er en effektiv antioksidant. Hvitløk har også en effektiv antibakteriell virkning. Hvitløk kan derfor se ut til å redusere risiko for hjerte-karsykdommer, redusere blodtrykk, infeksjoner og betennelsestilstander, og kanskje også kreft. Fortsatt gjenstår imidlertid en del forskning for å få dette endelig bekreftet.Er du glad i biff, er hvitløk en smart smakssetter. Ifølge en amerikansk studie er det nemlig grunn til å tro at stoffer fra løken motvirker de kreftfremkallende stoffene i kjøtt som tilberedes over sterk varme. Grønn teGrønn te er proppfull av antioksidanter, som virker kreftforebyggende. Inntak av grønn te kan også være forbundet med lavere risiko for diabetes. Det er konklusjonen i flere studier, melder Tidsskrift for Den norske lægeforening. Te har blitt knyttet til lavere risiko for hjertesykdom, og til lavere kreftrisiko på grunn av antioksidanter. Andre studier har antydet at te hjelper mot beinskjørhet, og at den kan lette enkelte allergisymptomer.
 • Grønn te-glede
 • Kan du drikke ubegrensede mengder te?
 • Dropp melk i teen
 • Ta en kopp te for huden
 • LES OGSÅ:
 • Superfrisk med supermat
 • Kraftige tilskudd
 • Sunnhetsleksikonet
 • Kilder: Reuters, Tidsskrift for den Norske Lægeforening, Mozon, Alt Helse, Urtekildens planteleksikon, NTNU, Forskning.no, UiO, Matportalen.no, Norsk gynekologisk forening og NTB

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer