DE MEST SOLGTE I FJOR
Angitt i millioner
Kosttilskudd er bokstavelig talt i skuddet. I 2005 kjøpte vi kosttilskudd for 2,2 milliarder kroner - og det tallet dekker bare de tilskuddene som kjøpes innenfor landets grenser. Å handle kosttilskudd i forskjellige former i Sverige blir stadig mer populært. Skal du bruke kosttilskudd, bør du være obs på hva du kjøper - og sette krav til virkningen hvis du skal fortsette.
Sosial- og helsedirektoratet er skeptiske til overdreven bruk av kosttiskudd.
- For de aller fleste er dette bortkastet penger, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad til forskning.no. Like fullt sverger huindretyusenvis av nordmenn på at kosttilskuddene gjør at de føler seg bedre.
Forbrukerrådet har disse rådene til deg som skal handle helsekostprodukter:
1. Tenk etter om du har råd til å bruke (mange) penger på noe som ikke nødvendigvis virker.
2. Bestem deg for hvor lenge du skal bruke produktet før du oppnår lovet effekt.
3. Tenk etter om påstått effekt av produktet virker rimelig.
4. Spør betjeningen om lovet virkning kan dokumenteres.
5. Klag til butikken hvis du ikke er fornøyd.
Kosttilskudd: Preparater i flytende eller fast form (ofte tabletter/kapsler) som tilfører vitaminer og mineraler. Det finnes også mange nyere former for kosttilskudd, som planteekstrakter, helsebringende bakterier (probiotika) og diverse fettsyrer.
Eksempler på kosttilskudd: Vitaminbjørner. Multivitaminer. C-vitaminer, mineraler, tran, omega-3 og proteinpulver.
Naturlegemidler: Preparater som er godkjent av Statens Legemiddelverk. De skiller seg fra legemidler ved at kravene til dokumentasjon av virkning og sikkerhet er svakere.
For å få godkjent et naturlegemiddel må produsenten eller importøren i Norge dokumentere at det er kjent brukt med akseptabel effekt og sikkerhet i Europa eller Nord-Amerika gjennom minst 30 år.
Eksempler: sugetabletter mot forkjølelse (virkestoff: purporsolhatt), tabletter mot lett nedstemthet og uro (virkestoff: johannesurt) og tabletter for bedre blodsirkulasjon (virkestoff ginkgo biloba).
Naturmidler: Produkter som verken er legemidler eller naturlegemidler.
Eksempler: ginseng, hvitløkskapsler, ulike urter.
(Kilder: Wikipedia, Forbrukerrapporten og Bransjeforeningen for naturmidler.)
