Tarmkreft

Kreften få av oss snakker om

Norske kvinner er blant kvinnene i Europa som rammes oftest av tykktarmkreft.

KREFT I MAGEN: Tykktarmkreft er vanligere enn mange av oss tror. Foto: Herjua - Fotolia
KREFT I MAGEN: Tykktarmkreft er vanligere enn mange av oss tror. Foto: Herjua - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du leste riktig. Siste data viser at norske kvinner er de kvinnene i Europa med mest tykktarmkreft. I tillegg er tarmkreft en av de vanligste kreftformene vi har i Norge. Etterfulgt av brystkreft og prostatakreft er tykk- og endetarmskreft den kreftformen som rammer oss hyppigst.

Samtidig; En befolkningsundersøkelse viser at nordmenn har lite kunnskap om krefttypen. Nærmere 60 prosent hevder at de har dårlig kunnskap om tarmkreft, mens hele 25 prosent har ingen kunnskap om kreft. 

- Det er alvorlig, sier Margrethe Gaassand, prosjektleder i NORILCO, Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

LES OGSÅ: Har noen du er glad i fått kreft?

Tredje vanligste kreftformen

Tarmkreft er landets tredje vanligste kreftform. I dag er det rundt 34 000 nordmenn som lever med kreft i mage eller tarm. 

- Det er tabu å snakke om avføringsproblemer, men desto kjappere vi tar problemene med til legen, desto tidligere kan det oppdages, forteller Gaassand.

Hun mener vi må jobbe målrettet for å bryte ned tabu rundt sykdommer i tarmen: 

TABU: Det er lettere å fortelle om en kul i brystet enn om avføringsproblemer. Foto: Scanpix
TABU: Det er lettere å fortelle om en kul i brystet enn om avføringsproblemer. Foto: Scanpix Vis mer

- En tidlig stilt diagnose vil redusere risikoen for å utvikle alvorlige krefttilfeller, og bedre sjansene for å overleve.

Redusert sexlyst og redusert fruktbarhet

Ved operasjon av tarmkreft kan man måtte leve med stomi, kunstig tarmåpning som legges på magen. Dersom svulsten ikke kan fjernes behandles den med cellegift og stråling. Både cellegift og stråling kan bli brukt som tilleggsbehandlig ved operasjon.

Professor og overlege ved  Haukeland Universitetssykehus, Halfdan Sørbye ved, forteller at hos kvinner er det et vanlig problem etter strålebehandling at man får tørre slimhinner i vagina og sammenvoksinger av vaginaMen sammenvoksinger av vagina unngås om man bruker en glass-stav i vagina rett etter behandlingen. 

- Dette gir lokal irritasjon og svie, og reduserer glede av seksuallivet, sier Sørbye og forteller at strålebehandlingen vil oftest ramme eggstokkene som tåler lite strålebehandling og gjør at kvinner da kommer i overgangsalderen.

- Et stort problem er unge kvinner som ønsker barn, men har behov for strålebehandling. Man kan da operere ut en eggstokk, men strålebehandling vil ødelegge livmoren og man vurderer derfor om cellegiftbehandlng kan erstatte strålebehandling hos disse pasienter.

LES OGSÅ: 10 kreftsymptomer du ikke må overse

Ingen sikker årsak

Sjansene for å bli rammet øker etter fylte 50 år, og om du i tillegg har andre i familien som har hatt mage- og tarmkreft.

- Andre faktorer som øker en persons risiko for mage- og tarmkreft er kosthold med inntak av mye rødt kjøtt og lite frukt og grønnsaker. Det samme gjør inntak av alkohol, røyking, overvekt og lite fysisk aktivitet, kan Gaassand fortelle.

Ifølge Kreftforeningen oppstår de fleste tilfellene av kreft i tykk- og endetarm uten at det er noen sikker årsak til det. Men det finnes faktorer som kan øke risikoen:

 • fysisk inaktivitet og overvekt
 • usunt kosthold, mye rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter
 • høyt forbruk av alkohol
 • tobakksrøyking
 • høy alder
 • polypper og adenomer (godartede små svulster) som er oppsamlet på et sted i tarmen, og som ikke blir behandlet
 • betennelsessykdommer som ulcerøs kolitt og crohns sykdom
 • tidligere strålebehandling mot bekken
 • tidligere tarmkreft

Symptomene du skal ta på alvor 

 1. Endring i avføringsmønster
 2. Blod eller slim i avføringen
 3. Magesmerter og kramper
 4. Vekttap
 5. Tretthetsfølelse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer