Kreft

Kreften som kan oppstå i øyet

Mellom 40 og 50 nye tilfeller oppdages i Norge hvert år.

KREFT: Hvert år oppdages mellom 40-50 nye tilfeller av uvealt malignt melanom i Norge (juni 2014) - en type føflekkreft som kan oppstå på øyet.  Foto: Trish23 - Fotolia
KREFT: Hvert år oppdages mellom 40-50 nye tilfeller av uvealt malignt melanom i Norge (juni 2014) - en type føflekkreft som kan oppstå på øyet. Foto: Trish23 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: I dag diagnostiseres dobbelt så mange krefttilfeller som for 50 år siden.

De vanligste formene for kreft - basert på antall tilfeller, er ifølge Kreftregisteret prostatakreft, brystkreft, lungekreft, tykktarmskreft og føflekkreft.

Det finnes imidlertid også mange andre, og mer sjeldne varianter.

I tillegg er det enkelte former for kreft som ikke nødvendigvis oppstår der du kanskje hadde trodd. For eksempel kan føflekkreft også utvikle seg i øyet.

LES OGSÅ: Har noen du er glad i fått kreft?

Viktig at den oppdages tidlig

Ifølge Kreftforeningen utvikler føflekkreft seg i øyet fra celler kalt melanocytter.

Melanocytter produserer det mørkfargede pigmentet melanin. Disse cellene finnes flere steder i kroppen - blant annet i huden, hårrøttene og øynene.

- Denne formen for kreft kalles uvealt malignt melanom - føflekkreft i øyet, og er av samme type som føflekkreft i huden, forteller May-Britt Knobloch, spesialrågiver og minoritetskoordinator i Kreftforeningen, som har bakgrunn innen sykepleien.

Ved uvealt malignt melanom utgår svulsten fra øyets årehinne (chorioidea), strålelegemet (corpus ciliare) eller regnbuehinnen (iris), og er en alvorlig sykdom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer