KREFT-TRIGGER: Kreftforeningen anbefaler folk å være forsiktig med alkohol, og ser en sammenheng mellom alkoholkonsum og brystkreftdannelse.
KREFT-TRIGGER: Kreftforeningen anbefaler folk å være forsiktig med alkohol, og ser en sammenheng mellom alkoholkonsum og brystkreftdannelse. Vis mer

Brystkreft

Kreftforeningen advarer kvinner mot høyt alkoholkonsum

Øker risikoen for brystkreft.

KK.NO: At ett glass vin om dagen kan forlenge livet, er en myte som de fleste av oss sannsynligvis har håpet at det har ligget en sannhet i.

Men den gang ei.

Ida Tidemann-Andersen, som er spesialrådgiver i kosthold/alkohol i Kreftforeningen, bekrefter overfor KK.no at det ikke er noe hold i dette utsagnet:

- Dersom du ønsker å drikke alkohol, så bør du ikke drikke for helsens skyld, sier hun. 

LES OGSÅ: Visste du at kefir inneholder alkohol?

Sammenheng mellom alkoholkonsum og brystkreft

Kreftforeningen råder folk til å være forsiktig med alkohol, og ser en sammenheng mellom alkoholkonsum og brystkreftdannelse.

ADVARER MOT HØYT ALKOHOLKONSUM: - Dersom man drikker i gjennomsnitt to alkoholenheter om dagen, øker risikoen med 10 prosent, sier Kristina Kjærheim, som er overlege og nestleder ved avdeling for forskning ved Kreftregisteret, til KK.no. Foto: Kreftregisteret
ADVARER MOT HØYT ALKOHOLKONSUM: - Dersom man drikker i gjennomsnitt to alkoholenheter om dagen, øker risikoen med 10 prosent, sier Kristina Kjærheim, som er overlege og nestleder ved avdeling for forskning ved Kreftregisteret, til KK.no. Foto: Kreftregisteret Vis mer

Brystkreftforeningen har nylig oppdatert sine anbefalinger på bakgrunn av dette:

«Brystkreft er den kreftformen flest norske kvinner får, med cirka 3000 nye tilfeller hvert år. Kvinner som drikker alkohol daglig, og som i gjennomsnitt drikker mer enn én alkoholenhet per dag, har økt risiko for å få brystkreft. For hver enhet om dagen øker risikoen med 10 prosent».

Risikoen øker for hver enhet man drikker

- Det er den totale mengden alkohol som er avgjørende for kreftrisikoen og forskning viser at selv et lavt alkoholforbruk gir økt kreftrisiko, sier Tidemann-Andersen.

Overlege Kristina Kjærheim er nestleder ved avdeling for forskning ved Kreftregisteret, og forklarer til KK.no hvordan risikoen øker for hver enhet man drikker:

- Dersom man drikker i gjennomsnitt to alkoholenheter om dagen, øker risikoen med 10 prosent. Kvinner som drikker i gjennomsnitt tre alkoholenheter om dagen vil ha 20 prosent høyere risiko, enn de som drikker én enhet om dagen.

Dette menes med én alkoholenhet:

1 enhet alkohol = 12 g alkohol = 0,25 promille.

Eksempler på 1 alkoholenhet er:

  • En flaske (33 cl) øl
  • Et lite glass vin (12,5 cl)
  • Et enda mindre glass sterkvin (7,5 cl)
  • Et veldig lite glass brennevin (4 cl)


Kilde: Kreftforeningen

Kjærheim sier også at man regner med at mellom 2 og 8 prosent av brystkrefttilfellene i Europa kunne vært unngått dersom «en tok vekk effekten» av alkohol.

SPESIALRÅDGIVER: Ida Tidemann-Andersen jobber i Kreftforeningen, og er spesialrådgiver i kosthold/alkohol. Foto: Privat
SPESIALRÅDGIVER: Ida Tidemann-Andersen jobber i Kreftforeningen, og er spesialrådgiver i kosthold/alkohol. Foto: Privat Vis mer

- Man antar at alkohol kan påvirke risiko for brystkreft på flere måter, uten at det er helt kjent hvilken mekanisme som er viktigst, eller hvordan ulike mekanismer eventuelt virker sammen, sier overlege Kjærheim.

LES OGSÅ: To ting påvirker fyllesyken mest

Brystkreft er hormonrelatert

Et moment er at alkohol påvirker østrogennivået, forklarer Kjærheim videre, og at det er noe som er karakteristisk for en rekke av de kjente risikofaktorene for brystkreft.

- Dette skjer ved at enzymet alkoholdehydrogenase/AHD, som bryter ned alkohol i kroppen, også synes å hemme nedbrytningen av kjønnshormoner.

Spesialrådgiver Ida Tidemann-Andersen forklarer at når alkoholen brytes ned, dannes det kreftfremkallende stoffer, og at restproduktet - acetaldehyd - dannes i leveren.

Det er dette stoffet som kan skade celler og genmateriale, og øker risikoen for kreft.

- Brystkreft er en kreftform som er hormonrelatert. Hormonene spiller en viktig rolle i utviklingen av brystkreft fordi de påvirker strukturen og veksten av kreftcellene. Alkoholen påvirker til at nivået av de kvinnelige kjønnshormonene øker.

STOR DEL AV HVERDAGEN: Ved de fleste sosiale arrangementer er alkohol en del av moroa, men eksperter advarer kvinner mot høyt alkoholkonsum, da dette blant annet kan være med å bidra til brystkreft. Foto: NTB Scanpix
STOR DEL AV HVERDAGEN: Ved de fleste sosiale arrangementer er alkohol en del av moroa, men eksperter advarer kvinner mot høyt alkoholkonsum, da dette blant annet kan være med å bidra til brystkreft. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Flere studier har funnet at sammenhengen mellom alkohol og brystkreftrisiko er sterkest for svulster som har østrogenreseptorer, og overlege Kjærheim forklarer at dette kunne ha innebært at alkoholkonsumet har størst betydning under perioder hvor brystene utvikler seg.

- Det vil si pubertet og tidlig voksen alder inntil førstesvangerskap. Men dette er foreløpig hypoteser. Tidligere studier har vist at risikoen er størst for alkoholkonsum relativt få år før diagnosen, forklarer hun.

LES OGSÅ: 6 sykdommer alle kvinner bør vite om

- Kvinner risikerer mer

Til tross for at de fleste forbinder brystkreft med kvinner, er det også flere menn som årlig får påvist «kvinnesykdommen».

Når det kommer til alkohol er det forskjell på kvinner og menn med tanke på alkoholkonsum og utvikling av brystkreft, sier Tidemann-Andersen.

Hun forklarer dette ved de fysiologiske og hormonelle forskjellene mellom kjønnene.

- Kvinner risikerer mer ved å ha et høyt alkoholforbruk enn menn. Kvinners kropp er oftest mindre og fettsammensetningen er annerledes enn hos menn. Kvinner har også andre hormonsystemer enn menn, noe som blant annet påvirker nedbrytningen av alkohol.

Tidemann-Andersen oppfordrer oss til å huske på at det finnes mange smakfulle alternativer til alkohol - som alkoholfri juice, cider, te eller ingefærøl.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: