Lungekreft

Kreftsykdommen stadig flere kvinner får

Har vært en tidobling av tilfeller siden 1950-tallet.

LUNGEKREFT: Lungekreft er en av de vanligste kreftsykdommene i Norge, og er den kreftformen som tar flest liv.  Foto: creo77 - Fotolia
LUNGEKREFT: Lungekreft er en av de vanligste kreftsykdommene i Norge, og er den kreftformen som tar flest liv. Foto: creo77 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lungekreft er en av de vanligste kreftsykdommene i Norge, og er den kreftformen som tar flest liv.

I 2011 stod lungekreft for i underkant av 20 prosent av dødsfallene som følge av kreft.

Ifølge det danske nettstedet Oestrogen.dk får nærmere 4000 dansker hvert år påvist diagnosen lungekreft, og tallet stiger.

Det samme gjelder her i Norge.

LES OGSÅ: Kreft-symptomene vi ofte overser

En av de vanligste kreftsykdommene i Norge

I 2011 ble det påvist til sammen 2842 nye tilfeller av lungekreft i Norge, hvor 1618 var menn og 1224 var kvinner

Ifølge Kreftregistret har antallet tilfeller av lungekreft økt kraftig siden 1950-tallet, og det spesielt blant kvinner.

Hos kvinner var den årlige raten for lungekreft i femårsperioden 1957 til 1961 2,7 per 100 000 kvinne, mens den 50 år senere, fra 2007 til 2011, var på 25,3 per 100 000 kvinne, altså nesten en tidobling av forekomsten.

RØYK: Det å røyke sigaretter er ansvarlig for mellom 80 og 90 prosent av alle lungekreft tilfellene.  Foto: Artem Furman - Fotolia
RØYK: Det å røyke sigaretter er ansvarlig for mellom 80 og 90 prosent av alle lungekreft tilfellene. Foto: Artem Furman - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik kan du beskytte deg mot kreft

Ikke-røykere er også i faresonen

Tobakksbruk står bak mesteparten av økningen i antall tilfeller av lungekreft, og det å røyke sigaretter er faktisk ansvarlig for mellom 80 og 90 prosent av alle tilfellene.

I tillegg er også piperøyking, sigarrøyking og passiv røyking forbundet med økt risiko for sykdommen.

Tom K. Grimsrud, som er overlege ved Kreftregistret, forteller til KK.no at hovedårsaken til lungekreft er tobakkbruk, men at det også er en del ikke-røykere som rammes av sykdommen.

- Siden røykingen har vært såpass dominerende for folk flest, har de andre årsakene til lungekreft nesten blitt glemt bort.

- Det er for eksempel en del arbeidsplasser, spesielt innen håndverk og industri, som har hatt problemer med kreftfremkallende stoffer som blir pustet inn. Noen steder her i landet har de også problemer med at det er mye radon som stiger opp fra bakken og blandes i inneluften.  Dette er nok den største årsaken til lungekreft etter røyk.

Videre forteller Grimsrud at en annen årsak til lungekreft, som har kommet frem i lyset de siste årene, er generell luftforurensning.

- Dette kan også være en viktig faktor, men det skal sies at problemet er nok større i en del andre land hvor de blant annet har mye tyngre industri, større byer og mer trafikk enn vi har hatt her, forklarer han.

Sammenlignet med røyking gir disse faktorene en mye mindre risikoøkning, men de er likevel viktig å kjenne til.

LES OGSÅ: Bare én røyk om dagen dobler risken for å dø av hjerteinfarkt

IKKE-RØYKERE: Det er også en del ikke-røykere som rammes av lungekreft. Dette kan blant annet skyldes generell luftforurensning.  Foto: JPC-PROD - Fotolia
IKKE-RØYKERE: Det er også en del ikke-røykere som rammes av lungekreft. Dette kan blant annet skyldes generell luftforurensning. Foto: JPC-PROD - Fotolia Vis mer

Dårlig prognose for de som får lungekreft

Framtidsutsiktene etter en lungekreftdiagnose har blitt litt bedre siden 1950-tallet, men lungekreft er en meget alvorlig sykdom med relativt dårlig prognose når en ser alle pasientene samlet.

Ifølge Kreftregistret er prognosene, som for andre kreftsykdommer, vesentlig bedre for de som diagnostiseres tidlig i sykdomsforløpet.

Årsaken til at så få overlever skyldes ofte at lungekreft oppdages sent og at mange kan derfor kun tilbys livsforlengende palliativ behandling.

For det mindretallet som kan få kirurgisk behandling er imidlertid overlevelsen betydelig bedre og det arbeides nå med en vurdering av om flere lungekreftpasienter kan tilbys kurativ eller livsforlengende kirurgi.

LES OGSÅ: Seks ting du bør vite om brystkreft

Symptomene du bør være obs på

Symptomene ved lungekreft avhenger av svulstens beliggenhet i lungene, samt størrelse, om den har vokst inn i andre organer og eventuell fjernspredning. Når lungekreft gir symptomer, er den som regel kommet langt i sin utvikling.

Tidlige symptomer:

  • Hoste
  • Blodig oppspytt


Senere symptomer:

  • Brystsmerter
  • Pusteproblemer
  • Gjentatte lungebetennelser
  • Tretthet
  • Vekttap

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer