Skallet

Kreftsyke norske kvinner kaster parykken på Facebook

Takker Gunhild Stordalen (36) og Lise Askvik (45) for åpenheten.

POSTET SKALLET-BILDER: Da de leste om Gunhild Stordalen, svarte Tone-Lill Karlsen (f.v.), Vibeke Bjerkholt Killi og Cathrine Synnøve Nomél med å legge ut tidligere bilder av seg selv uten hår på Facebook. Foto: Privat
POSTET SKALLET-BILDER: Da de leste om Gunhild Stordalen, svarte Tone-Lill Karlsen (f.v.), Vibeke Bjerkholt Killi og Cathrine Synnøve Nomél med å legge ut tidligere bilder av seg selv uten hår på Facebook. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Fredag i forrige uke fikk vi se det første tv-intervjuet med Gunhild Stordalen (36), siden det ble kjent at hun er alvorlig syk.

Stordalen stilte hos Skavlan på NRK, uten hår og uten parykk, og ble applaudert for åpenheten hun har vist.

- Jeg synes det er kjempekult og beintøft at hun viser seg skallet. Ved å gjøre det, alminneliggjør og ufarliggjør hun noe mange kvinner opplever at er en stor skam, sa Lise Askvik (45) til KK.no i forrige uke.

LES OGSÅ: - Når du mister håret, lyser det sykdom

Poster skallet-bilder

Forfatter og programleder Askvik mistet selv håret da hun måtte gjennom cellegiftbehandling, etter å ha blitt diagnostisert med brystkreft i 2011.

VISTE SEG SKALLET: Lise Askvik (t.h.) mener det står respekt av Gunhild Stordalen som viste seg uten parykk på Skavlan sist fredag. Foto: NRK, All Over Press
VISTE SEG SKALLET: Lise Askvik (t.h.) mener det står respekt av Gunhild Stordalen som viste seg uten parykk på Skavlan sist fredag. Foto: NRK, All Over Press Vis mer

I likhet med Gunhild Stordalen viste også Askvik seg offentlig uten parykk, og nå følger norske kvinner etter.
 
Både da KK.no og Lise Askvik delte artikkelen om Gunhild Stordalen på Facebook, svarte kvinner med å dele bilder av seg selv uten parykk.

- Gunhild er én av mange, mange tøffe damer jeg heier på. At hun er kjent, vakker og vellykket er med på å gjøre det enda mer akseptert å vise seg uten parykk i samfunnet, mener Kristin Eidem Fostervold (45).

Hun var ferdig behandlet for brystkreft i november i fjor, og er en av flere som har postet skallet-bilde av seg selv på Facebook.

- Lises åpenhet, og andre sterke, tøffe kvinners åpenhet, har betydd mye for meg på den måten at man føler seg trygg på at det er ok, ja, faktisk tøft, å stå fram med skallet hode, forteller Fostervold til KK.no.

LES OGSÅ: Så mange får kreft i 30-årene

POSTET SKALLET-BILDER: Både Lene Skotte Sørland (t.v.) og Kristin Eidem Fostervold ble diagnostisert med brystkreft og mistet håret etter cellegiftbehandling.  Foto: Privat
POSTET SKALLET-BILDER: Både Lene Skotte Sørland (t.v.) og Kristin Eidem Fostervold ble diagnostisert med brystkreft og mistet håret etter cellegiftbehandling. Foto: Privat Vis mer

- Kreft behøver ikke skjules

Fostervold forteller at hun kun brukte parykk ved et par anledninger, fordi den var varm, ubehagelig og klødde.

- Jeg følte meg mer vel og syntes jeg så mye tøffere ut uten parykk. Kreft er dessuten ikke noe som behøver å skjules for omverdenen. Det er jo ikke smittsomt eller noe man trenger å skamme seg over, sier Fostervold.

- Lise gikk foran og var et stort forbilde på mange måter, også når det gjaldt det å kunne vise seg hårløs, sier Laila Sellesbakk (53) til KK.no.

Også hun har postet skallet-bilde av seg selv på Facebook. Sellesbakk fikk påvist brystkreft i 2009 og har vært gjennom flere runder med cellegiftbehandling og hårtap. Det samme har Vibeke Bjerkholt Killi (45), som fikk påvist brystkreft i 2012.

- Jeg fikk kreft året etter Lise Askvik, og ble nok godt forberedt på min egen «reise», på grunn av hennes åpenhet, sier Killi til KK.no.

Ifølge generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, er hårløshet iferd med å bli et brutt tabu, mange synes likevel det er en av de tøffeste konsekvensene av cellegiftbehandling.

- Mange tenker i utgangspunktet at det er en bagatell i den store sammenhengen, men så viser det seg at det ikke er så lett likevel, sier Ryel til KK.no.

LES OGSÅ: Linn, Kine og Mia mistet håret

POSTET SKALLET-BILDE: Laila Sellesbakk fikk påvist brystkreft i 2009 og har vært gjennom flere runder med cellegiftbehandling. Etter at dette bildet ble tatt, har håret så smått begynt å komme tilbake. Foto: Privat
POSTET SKALLET-BILDE: Laila Sellesbakk fikk påvist brystkreft i 2009 og har vært gjennom flere runder med cellegiftbehandling. Etter at dette bildet ble tatt, har håret så smått begynt å komme tilbake. Foto: Privat Vis mer

Symbol på kvinnelighet

Lise Askvik tror det er styrkende at så mange tør å vise seg uten parykk.

POSTET SKALLET-BILDE: Trine Rode (54) var en av flere som la ut bilde av seg selv uten hår på Facebook. Foto: Privat
POSTET SKALLET-BILDE: Trine Rode (54) var en av flere som la ut bilde av seg selv uten hår på Facebook. Foto: Privat Vis mer

- Og mange av disse kvinnene har vist seg uten parykk lenge før meg og Gunhild, men jo flere som gjør det, desto bedre, sier hun til KK.no.

Askvik frontet kampen for tidfestet krav til operasjon for nytt bryst for kreftrammede, mens Gunhild Stordalen med sin åpenhet har gjort den revmatiske sykdommen systemisk sklerodermi langt mer kjent.

- De har gitt meg en bekreftelse på at det er ok, til og med bra, å være åpen når en blir rammet av alvorlig og livstruende sykdom, sier Lene Skotte Sørland (44) til KK.no.

Hun ble diagnostisert med brystkreft for ett år siden, og hun tror åpenhet kan hjelpe mange.

- Jeg valgte selv å være åpen om det, da jeg ble syk, og fikk enorm støtte gjennom det, forteller hun.

Flere av kvinnene KK.no har intervjuet, forteller at da håret forsvant, så forsvant også en del av personligheten og kvinneligheten deres.

- Hår og bryst symboliserer kvinneligheten vår, og da det skjedde syntes jeg faktisk nesten at det var verre at håret forsvant enn brystet som var operert bort, fordi det ble så mye mer synlig, sier Tone-Lill Karlsen (51), som ble diagnostisert med brystkreft i 2008, men nå er frisk. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer