Hud

Kremen kan gjøre deg solbrent

Enkelte medisiner og hudpleieprodukter tåler ikke sollys.

Er du sikker på at kremene, medisinene og parfymene du bruker ikke påvirker hvordan huden din reagerer på solen? Foto: All Over Press
Er du sikker på at kremene, medisinene og parfymene du bruker ikke påvirker hvordan huden din reagerer på solen? Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har tatt alle forhåndsregler, men likevel blir du brent. Visste du at det finnes enkelte medisiner og hudpleieprodukter som faktisk gjør at du blir solbrent?

Hvis du kjenner den sviende, varme sviende følelsen på kroppen, kan altså det være årsaken.

WebMD.com derimot har funnet åtte ting som kan føre til at du blir solbrent.

Les også: Brunfarge uten å risikere helsen

Åtte ingredienser du bør se opp for


Ulike medisiner eller hudpleieprodukter kan påvirke om du blir lett solbrent eller ikke. Er du av dem som blir solbrent, men føler du egentlig hadde beskyttet deg godt nok bør du sjekke ut om du bruker noen av disse midlene. De kan påvirke hudens sensitivitet ovenfor solen.

1. Kvisebehandlinger
Kremer som inneholder middelet benzoyl peroxide. Disse bukes ofte til behandling av uren hud og akne. Pass deg også for andre reseptbelagte kremer for aknebehandlinger, som isotretinoin, doxycycline (et antibiotikum), og soriatane.

2. Antihistaminer
2. Benadryl og andre produkter som inneholder diphenhydramine påvirker hvordan huden reagerer på sollys og kan derfor gjøre at du blir lettere solbrent.

3. Antibiotika
Det er ulike antibiotikamedisiner som kan påvirke hudens sensibilitet. Dette er noen av de du bør sjekke at du ikke bruker når du er mye i solen: Tetracyclines, vibramycin og sulfapreparat.

4. Kjemiske behandlinger
Peelinger, laserbehandlinger, og fuktighetsgivende ansiktsbehandlinger enten hjemme eller på hudpleieklinikk kan gjøre huden mindre motstandsdyktig ovenfor solen. I verste fall kan det føres til misfarging av huden. Hold deg unna direkte sollys minst 24 timer etter enhver ansiktsbehandling. Enkelte kjemiske peelinger krever opptil to uker uten direkte sollys på huden. Sjekk med din behandler og smør deg alltid inn med solfaktor 50 etter ansiktsbehandlinger og den dagen du har peelet deg hjemme også.

5. Mat
Selleri, sitrusfrukter, dill, fennikel, persille, pastinakk, og kunstige søtstoffer kan også gjøe huden ekstra sensitiv.

6. Urtemedisiner
Sjekk nøye hva urtemedisinene dine inneholder. Spesielt løpstikke inneholder stoffer som kan gjøre huden og slimhinnene ømfintlige mot sollys og kan gi pigmentflekker eller forårsake solbrenthet.

7. Parfyme
Også parfyme kan ha en påvirkning. Spesielt de som inneholder perubalsam. Denne balsamen kommer fra barken iamtreet, og er ofte årsaken til at enkelte får allergiske reaksjoner.

8. Andre hudprodukter:
Se opp for fruktsyrer, hydrokortison og beta-hydroxsyrer, også kalt BHA, som det er spesielt mye av i rynkekremer.

Les også: Ikke glem dette i sola

Fotosenibilisering

- Både behandling med tabletter som tas opp i hele kroppen, og visse kremer kan gi bivirkninger som hudutslett. Fenomenet kalles fotosensibilisering og gjør det nødvendig å beskytte seg med tøy, hatt eller en god solkrem når man skal i solen, skriver legen, Kristian Sæthre, i Nettdoktoren.no

Disse fotosensibiliserende reaksjonene er at stoffene har en overfølsomhet for lys, som gjør at huden blir med utsatt for solbrenthet og soleksem.

- Den skadelige virkningen av legemiddelet, når det påvirkes av lys, inntreffer fordi solen danner enkelte avfalls- eller nedbrytningsprodukter av legemiddelet mens det fortsatt er i kroppen. Bivirkningene skyldes derfor nedbrytningsproduktene som dannes under lyspåvirkning, skriver Sæthre.

Les også: Dette må du ha i veska

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer