Rynker

Kremen som skal ta rynkene

Skal både forebygge og redusere. Er det for godt til å være sant?

FUNKER DEN? Dagkremen i Boots No.7 Protect & Perfect Intense-serie skal både forebygge rynker og redusere dem som finnes der allerede, ifølge Mike Bell, farmakolog, nevrobiolog og Boots-hudekspert. Foto: Per Ervland/Produsenten
FUNKER DEN? Dagkremen i Boots No.7 Protect & Perfect Intense-serie skal både forebygge rynker og redusere dem som finnes der allerede, ifølge Mike Bell, farmakolog, nevrobiolog og Boots-hudekspert. Foto: Per Ervland/Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


UVA og UVB:

Ved for mye og rask soling kan UVB-strålene gjøre huden rød og solbrent. Gjentatte ganger med solbrenthet kan føre til hudkreft. UVB-strålingen gjør at huden blir tykkere, noe som gir beskyttelse mot solstrålene.

Man blir vanligvis ikke brent av UVA-strålene, men strålene absorberes i overhuden og kan ødelegge arvestoffet (DNA) i cellene som ligger der, noe som også kan føre til hudkreft.

UVA-strålene kan gjøre oss brune, men bidrar ikke slik som UVB-stråler til økt produksjon av pigmenter som er det som kan gi beskyttelse mot senere UV-bestråling. UVA-strålene gjør heller ikke huden ”fortykket”.

UVA-strålene går dypt ned i huden, til de elastiske fibrene. UVA-strålene ødelegger bindevevet i lærhuden, noe som kan føre til at vi får rynker tidligere.

UVA-strålene går stort sett gjennom atmosfæren og gjennom glass, i motsetning til UVB som i større grad blir absorbert.

5 STJERNER: Det er første gang en dagkrem har fått fem stjerner på Boots Star Rating System. Den beskytter like godt mot UVA- som UVB-stråler. Foto: Starrating
5 STJERNER: Det er første gang en dagkrem har fått fem stjerner på Boots Star Rating System. Den beskytter like godt mot UVA- som UVB-stråler. Foto: Starrating Vis mer

Kilde: Kreftforeningen.no

«…reduserer synligheten av dype linjer og rynker.»

«…bidrar til å beskytte huden motsolens aldrende effekter.»

Det er ikke første gangen vi har hørt om hudpleieprodukter som påstår at de kan klare nettopp dette.

Forskjellen denne gangen er at produsenten - Boots - insisterer uvanlig høyt og tydelig på at kremene faktisk skal holde det de lover.

LES OGSÅ: Huden her blir gammel først

Basert på forskning

- Vår forskning viser at daglig UVA-stråling tydelig aldrer huden, også utenfor sommermånedene, sier Boots-hudekspert, nevrobiolog og farmakolog Mike Bell.

- Vi blir utsatt for UVA-stråler hele tiden, de finnes overalt og klarer til og med å trenge gjennom glass – i motsetning til UVB-strålene.

- UVA er også dem som hovedsakelig fører til aldringstegn – de får huden bokstavelig talt til å ruste, forklarer Bell.

- Vi har derfor laget den første dagkremen som klarer å blokkere 90 prosent av solens UVB- og UVA-stråler. Les mer om studien på dovepress.com.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Skal også redusere rynker

I dagkremen finnes også ingredienser som skal redusere rynker som er der fra før.

De samme ingrediensene som finnes i No7’s Protect & Perfect Intense Serum – rynkekremen som skal ha vitenskapelig dokumentert effekt mot rynker.

- En studie ved universitet i Manchester viser at serumet hadde en positiv, klinisk effekt på dannelsen av fibrillin - et protein som er viktig for hudens elastisitet - og synligheten av rynker, sier Bell. Les mer om studien på bbc.co.uk.

Hva sier hudlegen?

- Dersom produktene har en god UVA-beskyttende ingrediens, kan de nok forebygge rynker, sier hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo til KK.no.

- Men hva med rynker som allerede er kommet – kan også disse reduseres?

- Ja. Men akkurat dette ville jeg tatt med en klype salt. Det er nesten bare A-vitaminsyre som har vist seg å ha denne effekten på dannelse av bindevevskomponenter. Andre ingredienser kan imidlertid også ha en viss effekt.

A-vitaminsyre finnes i det reseptbelagte legemiddelet Aberela. Les mer om A-vitaminsyre på dagensmedisin.no.

- Summa summarum, hva tror du? Kan disse produktene forebygge og redusere rynker?

- Ja. Men den aller beste måten å forebygge på er bruk av høy solfaktor – både mot UVA og UVB, tildekning med klær i tillegg til at du unngår solarium.

NY SERIE: Boots No.7 Perfect & Perfect Intense-serien kommer i norske butikker i uke 40/41. Serien består av dagkrem med UVA/UVB-beskyttelse (kr.279), nattkrem (kr.289), øyekrem (kr.239) og ansiktsserum (kr.299). Foto: Per Ervland
NY SERIE: Boots No.7 Perfect & Perfect Intense-serien kommer i norske butikker i uke 40/41. Serien består av dagkrem med UVA/UVB-beskyttelse (kr.279), nattkrem (kr.289), øyekrem (kr.239) og ansiktsserum (kr.299). Foto: Per Ervland Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer