Cellulitter

- Kremer er bare tull!

Trening, redusert fettvev og riktig kosthold er det eneste som kan forbedre og motvirke cellulitter, sier Ina Garthe.

CELLULITTER: 85 prosent av kvinner opplever å få cellulitter en eller annen gang i livet, og det eneste som hjelper mot det er trening, riktig kosthold og redusert fettvev.  Foto: Getty Images/iStockphoto
CELLULITTER: 85 prosent av kvinner opplever å få cellulitter en eller annen gang i livet, og det eneste som hjelper mot det er trening, riktig kosthold og redusert fettvev. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Cellulitter (også kjent under den småekle betegnelsen «appelsinhud») er noe nesten alle kvinner har - i større eller mindre grad.

Og de fleste av oss vil nok si seg enig i at det er et enormt irritasjonsmoment, som også kan ha en innvirkning på selvtilliten – særlig i sommermånedene.

85 prosent har cellulitter

Er du en av dem som hater å gå i bikini, fordi du er redd for at den ruglete huden på bakende og lår skal bli lagt merke til?

Det er kanskje ikke så mye til trøst – men du bør hvertfall vite at du er langt fra den eneste som føler det slik.

Rundt 85 prosent av kvinner får cellulitter én eller annen gang i livet, og flere faktorer, deriblant gener, kjønn, fettprosent, alder og tykkelsen på huden din, kan påvirke utviklingen av de plagsomme ruglene.

LES OGSÅ: Slik får du mindre fett og mer muskler

Kremer hjelper ikke

Dessverre er det også slik at svært lite hjelper når cellulittene først har dukket opp, og uansett hvor mange kremer, skrubber og peelingprodukter du kjøper, så vil det faktisk ikke ha noen effekt.

- Cellulitter er et meget utbredt problem for de fleste jenter, for det er faktisk slik at de fleste har dette i mer eller mindre grad. Dette er genetisk betinget og dessverre er det lite å gjøre med. Du kan forbedre det med trening og mat, men en skal ikke ha for store forhåpninger om å bli kvitt det helt, skriver Ina Garthe som svar til leseren «Sydenfarer» i sitt siste nettmøte:

- En reduksjon i fettmasse vil også redusere dette noe, men kremer er bare tull. Du kan sikkert stramme opp huden bittelitt, men ingen krem stikker ned i bindevevet, der dette befinner seg, som ansamlinger av fettceller.

Fettceller i muskler og hud

Cellulitter er rett og slett resultat av at fettceller legger seg mellom fibre som forbinder muskler og hud. Derav det «ruglete» utseende.

De mest vanlige stedene å få det er på hofte, rumpe og lår, og som regel oppstår det etter puberteten, eller i forbindelse med vektøkning, som for eksempel graviditet.

- Cellulitter er fett og bør behandles som fett (det er ikke avfallsstoffer eller annet skummelt som noen hevder). Dette betyr at trening og reduksjon i fettvevet vil være den beste løsningen, har Garthe tidligere uttalt.

LES OGSÅ: Slik forbrenner du mer underhudsfett

Mindre fett, mer muskler

Reduksjon av fettvev, er det samme som reduksjon av fettmasse, og den eneste måten å gjøre dette på er ved å holde deg aktiv og minske kaloriinntaket.

Det å endre sammensetning i kroppen, altså å erstatte fettmasse med muskelmasse, vil også kunne ha en effekt, og den beste måten å gjøre dette på er gjennom styrketrening, med særlig fokus på underkroppen.

Trimmer du for eksempel rumpe og lår vil nemlig forholdet mellom fett og muskulatur endre seg. Du får større muskler og mindre fett, noe som gjør at cellulittene får mindre vev å boltre seg i.

- Mine favoritter er knebøy, utfall og markløft med strake ben. Gange i ulendt eller bratt terreng gjør også susen, det samme gjør spensthopp, har treningsekspert Jill Jahrmann tidligere uttalt til KK.no.

Tips til hvordan du utfører de ulike øvelsene får du her!

LES OGSÅ: Slik blir du mer fornøyd med kroppen du har

Riktig kosthold, mindre stress

En annen ting som er viktig i forhold til cellulitter er kosthold. Det beste du kan gjøre hvis du har problemer med appelsinhud er å prøve å unngå mat med mange tilsetningsstoffer og kjemikaler, som ferdigretter.

I tillegg bør du redusere inntaket av salt og sukker, fordi for mye natrium medfører ubalanse i væskemengden i kroppen og sukkeret vil få fettcellene til å svulme opp.

Det å drikke mye vann er også en fordel. Ikke nødvendigvis fordi det motvirker cellulitter, men fordi det renser ut giftstoffer i kroppen, noe som er bra for huden og får den til å se mindre «klumpete» ut.

Sist, men ikke minst bør du prøve å ikke stresse. Stress og en uaktiv livsstil har nemlig vært koblet opp mot utviklingen av appelsinhud.

LES OGSÅ: Stresser du på deg grevinneheng?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer