Kultur

- Krig er ukvinnelig

Kvinner bør boikotte militæret, mener norsk forsker.

(Illustrasjonsfoto)
(Illustrasjonsfoto) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Debatten om hvorvidt norske kvinner skal avtjene verneplikt eller ikke har vært stor. Nylig ble alle norske jenter for første gang innkalt til sesjon. Riktignok var det frivillig for dem å møte opp.

Berit von der Lippe er førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon, kultur og språk på Handelshøgskolen BI. Hun mener norske kvinner bør boikotte militæret.

Hun er klar med studien «Images of Victory and Masculinity: the War in Iraq». Her tar hun for seg kjønnsperspektivet i scenen fra 1. mai 2003, da president George W. Bush landet i militærhelikopter på det amerikanske krigsskipet Abraham Lincoln, og erklærte «mission accomplished» om krigen i Irak. Seiersshowet ble ulikt behandlet i norske og amerikanske medier.

Ifølge von der Lippe inntok TV 2 og NRK en mer ironisk holdning enn amerikanske tv-kanaler, men hun tror framstillingen ville vært mye annerledes om det hadde vært en kvinnelig president som steg ut av militærhelikopteret.

- Kanskje ville hun bare blitt sett på som kona til en krigsherre, eller kanskje ville det hele blitt behandlet som en komedie.

Kvinnelige soldater er langt vanligere i USA enn i Norge. Von der Lippe mener kvinnene der brukes til å legitimere det humanitære prosjektet i amerikansk krigføring.

- Med kvinner involvert lages det en illusjon av en «myk» krig. En «myk» krig ført av en supermakt som har fått lov til å bestemme hva som er terrorisme og hva som ikke er det. USA har fått verden med på sine premisser. Jeg har problemer med å se det feministiske i dette. Er det den type likestillingsoppbygging vi skal ha?

Von der Lippe sier hun ikke ser poenget med at norske kvinner skal inn i det militære.

- Hva er hensikten? Er det for å styrke bildet av Norge som en fredsnasjon, eller er likestillingen kommet så langt at vi ikke har noe mer å diskutere? Jeg er fortvilet over det manglende globale perspektivet hos norske feminister, som mener verneplikt for kvinner fremmer likestilling. Kvinner kan godt delta i krig og i det militære, men krig kan aldri bli kvinnelig.

Forskeren mener norske kvinner bør gå inn for en midlertidig boikott av militæret.

- Jeg sier midlertidig, fordi jeg vet at ingenting varer evig.LES OGSÅ:
  • Femina: Hver fjerde kvinne på sesjon

  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer