Treningsmat

Kroppen trenger påfyll under lange treningsøkter

Spesielt viktig hvis øktene dine er lengre enn 90 minutter, sier KK.nos trenings- og kostholdsekspert.

LANGTRENING: Trener du i mer enn 90 minutter, råder KK.nos trenings- og kostholdsekspert, Ina Garthe, deg til å gi kroppen et lite påfyll av karbohydrater under økten. Dette for at kroppen ikke skal gå tom for energi, og slik at du kan gi maks og få best mulig treningseffekt.  Foto: Getty Images/iStockphoto
LANGTRENING: Trener du i mer enn 90 minutter, råder KK.nos trenings- og kostholdsekspert, Ina Garthe, deg til å gi kroppen et lite påfyll av karbohydrater under økten. Dette for at kroppen ikke skal gå tom for energi, og slik at du kan gi maks og få best mulig treningseffekt. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
«Uten mat og drikke, duger helten ikke», er det noe som heter. Og trener du mye - og hardt, er dette med riktig inntak spesielt viktig.

Får ikke kroppen i seg nok væske og næringsstoffer, klarer den nemlig ikke yte maks, og dermed blir heller ikke treningseffekten så god som du kanskje ønsker.

Et godt tips er derfor å spise et lite måltid senest et par timer før du skal trene, og sørge for å få i kroppen nok vann igjennom hele dagen.

Trener du på et normalt, moderat nivå - hvor de fleste av øktene dine er under 60 minutter, så er det ikke alltid nødvendig med påfyll av energi i løpet av økten. Her holder det som regel med vann - så fremt ikke treningen er veldig tøff (intervallbasert).

LES OGSÅ: Maten du bør droppe før trening

MYE ENERGI: En håndfull rosiner eller nøttemiks under treningen gir deg et kjapt tilskudd av energi.  Foto: Getty Images
MYE ENERGI: En håndfull rosiner eller nøttemiks under treningen gir deg et kjapt tilskudd av energi. Foto: Getty Images Vis mer

Kroppen trenger påfyll


Trener du lenger enn 90 minutter, kan det imidlertid være greit med et lite påfyll.

– Under alle økter som varer på rundt 90 minutter eller lenger, så bør du innta noe karbohydrat med jevne mellomrom, forklarte KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe til leseren «Silje» under sitt siste nettmøte:

– Et totalt inntak på mellom 30 og 40 gram karbohydrater per time kan være en fin løsning. Inntaket bør begynne etter 15 minutter, og så videre med jevne mellomrom. Dette er for å utsette muskelglykogentømmingen, eller det du kjenner som «lavt energinivå».

Enkle matvarer du kan ta med deg under økten, er for eksempel saft, sportsdrikk, banan eller en håndfull rosiner.

– Hvis du har saft eller sportsdrikk som har en seks prosent løsning (60 gram karbohydrat på én liter), bør du få i deg halvparten av den flasken én time ut i økten, sier Garthe videre.

LES OGSÅ: Slik unngår du å overspise etter trening

NOK VANN: Nok væske er også helt essensiellt for å kunne yte maks under treningsøkten din. Og jo lengre du trener - jo mer vann trenger du.
NOK VANN: Nok væske er også helt essensiellt for å kunne yte maks under treningsøkten din. Og jo lengre du trener - jo mer vann trenger du. Vis mer

Like viktig etter trening


Uansett om du trener daglig, eller kjører slike tøffe økter et par-tre ganger i uken, er det også viktig at du får i deg nok næringsstoffer etter treningen.

– Det er lurt å restituere ordentlig med et lite inntak av karbohydrat og protein etter økten. Det kan for eksempel være yoghurt, litt sjokolademelk, eller et lite måltid som kommer innen 30 til 40 minutter etter treningen, forklarer Garthe:

– Dette er viktig for da får du i gang restitusjonsprosessen raskere.

Opptatt av trening og riktig kosthold? I denne artikkelen får du en super kostholdsplan som vil hjelpe deg med å yte bedre!

LES OGSÅ: Dropp energibaren før du trener

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer