Helse & Livsstil

Kroppsglade kvinner spiser sunnere

Vil du spise sunnere? Bli glad i kroppen din først.

Publisert
Sist oppdatert
Du har kanskje tenkt at det å være misfornøyd med én eller flere kroppsdeler gjør at du får et mål å strekke deg etter som sørger for å holde sunnhetsfokuset i sjakk? Ny forskning tyder på at det er helt feil.

En ny studie fra Ohio State University viser nemlig at kvinner som er glade i kroppen sin slik den er - uansett «feil» og mangler, i større grad velger sunn mat enn kvinner med et mer negativt kroppsbilde.

- Funnene våre indikerer at den årsakene som kvinner vanligvis har for å legge om kostholdet - misnøye med egen kropp - kan slå tilbake på dem, sier en av studiens medforfattere, Tracy Tylka, i en pressemelding.

- Det kan være slik at kvinner må lære seg å akseptere kroppen sin dersom de skal få bedre kostvaner, sier Tylka.

Studien, som inkluderte nesten 600 kvinner, fokuserte på såkalt «intuitiv spising», et konsept som går ut på å spise basert på faktisk sult- og metthetsfølelse, i stedet for å spise som et resultat av følelser og situasjoner. Tidligere forskning har vist at intuitiv spising kan deles opp i tre deler:
 • Betingelsesløs tillatelse til å spise hva du vil og når du vil, så sant du er sulten
 • Spising basert på fysiske heller enn psykiske årsaker
 • Kunsten å stole på sult- og metthetsfølelse for å avgjkøre når og hvor mye man bør spise

 • - Mange tror at dersom du gir folk lov til å spise akkurat hva de vil når de vil, kommer de til å overspise og legge på seg mange kilo, men det stemmer ikke overens med våre funn, sier Tylka.

  En studie som ble publisert tidligere i år, viste at kvinner som sverget til intuitiv spising, hadde lavere gjennomsnitts-BMI enn kvinner som ikke gjorde det.

  - Det virker utrolig, men det er sant. Hvis du lytter til kroppens signaler når du skal avgjøre hva, når og hvor mye du skal spise, kommer du ikke til å overspise - i stedet vil du spise passelige mengder næringsrik mat, sier Tylka.


  Les også:
 • Ned i vekt med trivsel

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer