Kroppslukt

Kroppslukt sier mer enn du tror

Kan avsløre en del om helsen din. Stress er et av eksemplene som kan gi dårlig ånde.

KROPPSLUKT: Lukten du skiller ut kan faktisk avsløre en del om helsen din.  Foto: Nic Cleave / Alamy/All Over Press
KROPPSLUKT: Lukten du skiller ut kan faktisk avsløre en del om helsen din. Foto: Nic Cleave / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dusjkrem, dusjolje, såpe, sjampo, body lotion, deodorant, parfyme. De fleste av oss bruker en god del produkter hver morgen for å forhindre vondt kroppslukt – og gjør det igjen etter trening, og kanskje nok en gang før vi legger oss.

Hos de aller fleste er kroppslukt en normal følge av samspillet mellom svette og bakterier på hudoverflaten. Kroppslukt behøver ikke være tegn på at noe er galt. Vår oppfatning av kroppslukt har som oftest med sosiale normer å gjøre. I vår kultur er det brudd på sosiale normer - eller dårlig skikk og bruk, å lukte vondt.

Selv om det gjennomsnittlige mennesket klarer å kontrollere kroppslukten sin, er ikke dette noe alle klarer. Er det fordi noen tilstander eller sykdommer forverrer kroppslukten? Og er det visse matvarer som forverrer kroppslukten?

LES OGSÅ: Svetter du plagsomt mye?

Uvanlige sykdommer

Heldigvis er det bare noen få uvanlige sykdommer som kan endre måten en person lukter, ifølge George Preti ved Monell Chemical Senses Center, skriver Prevention.com. Han nevner blant annet stoffskiftesykdommen Trimethylaminuria (TMAU).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer