Kroppslukt

Kroppslukt sier mer enn du tror

Kan avsløre en del om helsen din. Stress er et av eksemplene som kan gi dårlig ånde.

KROPPSLUKT: Lukten du skiller ut kan faktisk avsløre en del om helsen din.  Foto: Nic Cleave / Alamy/All Over Press
KROPPSLUKT: Lukten du skiller ut kan faktisk avsløre en del om helsen din. Foto: Nic Cleave / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dusjkrem, dusjolje, såpe, sjampo, body lotion, deodorant, parfyme. De fleste av oss bruker en god del produkter hver morgen for å forhindre vondt kroppslukt – og gjør det igjen etter trening, og kanskje nok en gang før vi legger oss.

Hos de aller fleste er kroppslukt en normal følge av samspillet mellom svette og bakterier på hudoverflaten. Kroppslukt behøver ikke være tegn på at noe er galt. Vår oppfatning av kroppslukt har som oftest med sosiale normer å gjøre. I vår kultur er det brudd på sosiale normer - eller dårlig skikk og bruk, å lukte vondt.

Selv om det gjennomsnittlige mennesket klarer å kontrollere kroppslukten sin, er ikke dette noe alle klarer. Er det fordi noen tilstander eller sykdommer forverrer kroppslukten? Og er det visse matvarer som forverrer kroppslukten?

LES OGSÅ: Svetter du plagsomt mye?

Uvanlige sykdommer

Heldigvis er det bare noen få uvanlige sykdommer som kan endre måten en person lukter, ifølge George Preti ved Monell Chemical Senses Center, skriver Prevention.com. Han nevner blant annet stoffskiftesykdommen Trimethylaminuria (TMAU).

Personer med denne sykdommen har til tider problemer med dårlig kroppslukt grunnet manglende eller svekket enzym som skal bryte ned Trimethylamin fra maten, ifølge Wikipedia. Dette resulterer i økt utskillelse av stoffet via ånde, hud, svette og urin. I verste fall vil kroppslukten minne om rotten fisk eller søppel.

Heldigvis er ikke dette et problem for folk flest, da tilstanden er svært sjelden. Det er så lite som 700 registrerte på verdensbasis.

Men sykdommer som er mer vanlig kan og gi vond kroppslukt.

LES OGSÅ: Er det skadelig å svette mye?

ÅNDEN TIL DIABETIKERE: En ånde som er fruktaktig, eller som lukter som aceton, er et typisk symptom på diabetes. Foto: JPC-PROD
ÅNDEN TIL DIABETIKERE: En ånde som er fruktaktig, eller som lukter som aceton, er et typisk symptom på diabetes. Foto: JPC-PROD Vis mer

Leversykdom og diabetes

Tilstander som nyre- og leversykdom samt diabetes kan også gi vond kroppslukt. Dette kommer ofte i form av dårlig ånde, og er noe som skjer i langtkommende tilfeller av sykdommene.

Dette er sykdommer flesteparten av oss heldigvis slipper unna – selv om diabetes er i sterk økning på verdensbasis, og blir ofte kalt for den moderne epidemien.

En tilstand som de fleste imidlertid opplever er stress. Det kan også forverre kroppslukten.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt dårlig ånde

Stress forverrer kroppslukten

Når vi er stresset lager kroppen mer sekret fra apokrine kjertler. Mens ekkrine kjertler finnes over hele kroppen, og er tettest i håndflater, fotsåler og armhulen, er apokrine kjertler først og fremst lokalisert i armhuler og i skrittet, og kan være illeluktende.

Stress fører til økt sekret fra apokrine kjertler i armhulen, som forverrer kroppslukten og som gjør at andre kan kjenne det.

Heldigvis finnes det flere produkter som kan hjelpe.

- Antiperspiranter reduserer mengden svette som når hudoverflaten. De fleste inneholder aluminiumsalter som danner en slags propp, og forhindrer at svetten når overflaten. Du holder deg tørr, ifølge lege Joshua Zeichner ved Ichan School of Medicine at Mount Sinai i New York, skriver Prevention.com.

Vær imidlertid oppmerksom på mengden aluminium i produktet du bruker, fordi det kan inneholde helseskadelige stoffer.

Noe helt annet er deodoranter, som kun maskerer lukten.

Hvis du er bekymret for kroppslukten din kan du snakke med legen din om behandlingsmuligheter. 

De fleste kan holde symptomene unna med en effektiv deodorant eller krem som inneholder lokalvirkende stoffer som reduserer svetteproduksjonen. Hos noen er det nødvendig å foreta en operasjon for å fjerne svettekjertlene eller ta legemidler som nedsetter svetteproduksjon, ifølge Felleskatalogen.

Men hva med maten vi spiser? Kan det påvirke kroppslukten vår, eller er dette bare en myte?

DÅRLIG ÅNDE ELLER VOND KROPPSLUKT? Det er viktig å skille mellom dålig ånde - som man får etter å ha spist hvitløk, og vond kroppslukt som kommer fra armhulen. Ikke alle klarer å kjenne forskjellen. Foto: Thinkstock.com
DÅRLIG ÅNDE ELLER VOND KROPPSLUKT? Det er viktig å skille mellom dålig ånde - som man får etter å ha spist hvitløk, og vond kroppslukt som kommer fra armhulen. Ikke alle klarer å kjenne forskjellen. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Mat og vond kroppslukt

Ifølge George Preti er det ikke en god studie som kan dokumentere sammenhengen mellom inntak av mat og vond kroppslukt. Likevel tror han det finnes en sammenheng.

- Noen av komponentene i krydre er veldig fettløselige. Disse lagres i kroppsfettet, og kommer inn i svette og spytt og påvirker kroppslukten over tid, sier han.

Han minner om at det er viktig å skille mellom vond kroppslukt og dårlig ånde som følge av maten vi har spist.

- Hvis du spiser et måltid med mye hvitløk, vil det lukte av ånden i 48 timer. Men mange klarer ikke skille mellom vond lukt fra armhulen og vond lukt fra munnen, sier han.

Han anbefaler pepperminteolje til dem som sliter med dårlig ånde. Hans erfaring er at oljen absorberes og kan forandre lukten - bare ved å påføre to dråper på tungen tre ganger daglig. Aloe vera motvirker også dårlig ånde.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer