Krydder

Krydder gjør maten sunnere

Gi kroppen en oppkvikker med krydder som hvitløk, ingefær og chili.

Krydrede retter smaker godt, samtidig som det gjør godt for helsen. Urter og krydder er nemlig ikke bare smaksgivere som gjør maten mer spennende.

Mange av dem er kjent for sine legende egenskaper, og store innhold av vitaminer og antioksidanter, skriver Politiken.

Chili

Den heite, røde er både elsket og fryktet på grunn av den sterke smaken. Chili inneholder mange antioksidanter som C-vitamin og betakaroten, og skal ha positiv effekt på blodtrykk og kolesterol.

I disse pollen-tider kan chili være en kjær hjelper. Den kan rett og slett lindre lidelser som tette bihuler og luftveier. Chili er dessuten bra for fordøyelsen, og så kan den sette fart på forbrenningen. Hva med Salma-laks og rouillesaus med chili til middag?

Det sterke krydderet er en allsidig smakstilsetning, og kan brukes i et utall av kombinasjoner. Som lett dryss over brødskiva, en sterk effekt i en salat eller som kraftig smak i pasta-, kjøtt-, eller fiskeretter.

Les også: Her er maten du blir pen av

Persille

Denne krydderurten er full av jern, er bra mot blære- og urinveislidelser, og er full av mineraler. Dryss en god håndfull over middagen.

Persille er også kjent for å hjelpe mot hviløksånde. La alltid persille følge hvitløksretten du har laget til middag. I det friske sommerkjøkkenet kommer persillen særlig til sin rett.

Ingefær

Den knudrete roten er et sant vidundermiddel. Den viser seg å ha god effekt på forkjølelse, kvalme og mageproblemer. Til og med hovne øyelokk gir opp. Den smaker godt, kraftig og friskt, og er en fast ingrediens i asiatisk mat.
Ingefær kan også dempe irritasjoner og betennelser i kroppen, og kan dermed også virke helende på hudproblemer som akne og psoriasis.

Les også: Guide for gravide

Ingefær kan fås som kosttilskudd, pulvet, syltet, marinert, flytende og så videre. Men den enkleste måten å dra nytte av ingefærens velsignelser, er å rive den rå ned i kokende vann, tilsette litt honning, og drikke bladingen som te. Ved siden av kan du jo servere disse ingefærhjertene? Eller kanskje denne deilige desserten med ingefær.

Basilikum

Som mange andre krydderurter er basilikum full av C-vitamin, og den kan hjelpe mot hoste og fordøyelsesbesvær.

Basilikum skal etter sigende også stimulere sexlysten og sågår gjøre deg mer fruktbar. Forsøk en enkel forrett bestående av tomatskriver blandet med skiver av fersk mozarellaost, toppet med nykvernet pepper og fersk basilikum. Smaker nydelig gjør det i alle fall. Eller har du mer lyst på basilikum i selskap med pasta?

Basilikum er en klassiker både i det europeiske og det asiatiske kjøkkenet.

Krydderurten fungerer bra til både pizza og dessert, men den egner seg også godt som hovedingrediens, for eksempel i en herlig grønn pesto Genovese.

Timian

Som basilikum er timian bra for mage og hals. Den kan hjelpe hvis du føler seg hoven, lider av forstoppelse eller mangler energi.

Les også: Vår i kjøkkenvinduet

Hvitløk

Den hvite løken har blodfortynnende effekt, og forebygger forkalkning og blodpropper. Hvitløk kan bidra til å senke blodtrykket, kolesterolet i blodet og den morvirker sopp i tarmen. Mange mistenker også at hvitløk har en minskende effekt på kreftfremkallende stoffer.

Hvitløk er rik på antioksidanter, som har en bevarende effekt på kroppen, og den stimulerer immunsystemet. Eneste bivirkning som vi kjenner til, er en litt kraftig lukt.

Karri

Karri er et blandingskrydder. Det kan være helt opp til 20 forskjellige krydder i en enkelt blanding; gurkemeie, ingefær, kanel, koriander, nellik, muskatnøtt, safran, sennep, sesamfrø, cayenne og valmuefrø. .

Det gule fargestoffet i karri, som stammer fra gurkemeie, kan brukes som middel mot kreft. Der har vi jo en god grunn til å krydre maten. Karri smaker godt, og gir kroppen varme.

Kan det påvirke sexlivet ditt?

Krydret mat er også kjent for å
sette sving på sakene i senga. Kanskje fordi enkelte stoffer gir økt hjertefrekvens og svetting, ikke ulikt en seksuell stimulering. Blant kryddere som kan prøves er fersk chili og ingefær, cayennepepper, kumin og karri.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: