Krydder

Krydderet du kan bruke til det meste

Fjerner vond lukt, tar knekken på kvisene og hjelper mot forkjølelse.

ET NYTT SUPERKRYDDER? Kryddernellik er slettes ikke noe nytt, men det finnes mye mer du kan bruke den til enn en hjemmelaget julekalender.  Foto: Colourbox.com
ET NYTT SUPERKRYDDER? Kryddernellik er slettes ikke noe nytt, men det finnes mye mer du kan bruke den til enn en hjemmelaget julekalender. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er mange gode grunner til å bruke mer krydderurter.

En grønn og forfriskende krydderplante pynter ikke bare opp kjøkkenbenken din, men kan i tillegg tilføre nye og spennende smaker til enhver rett som trenger et ekstra piff.

Det beste av alt er imidlertid fordelene du kan finne i dem.

Flere krydderurter bør nemlig plasseres i samme kategori som supermat. Blant annet kan brønnkarse motvirke kreft, forbygge hjertesykdommer og styrke benbygningen.

Andre krydder med fordeler er oregano, peppermynte, estragon og timian som hjelper mot vond hals, menssmerter, dårlig ånde og oppblåsthet.

Sist men ikke minst bør du gå til innkjøp av kryddernellik nå i juletiden. I tillegg til å skape julestemning kan du bruke den på mange andre områder. Prøv den mot tett neste, mot kviser eller når du rengjør badet, skriver Health.com .

LES OGSÅ: Ta en klunk av dette til maten

Mot forkjølelse

Hvis sitter i sofakroken med tett hals og et hode fullt av bomull, bør du lage deg en kopp te med kryddernellik. Det kan faktisk hjelpe deg med å bli kvitt en luftveisinfeksjon.

- Kryddernellik fungerer som slimløsende. Det kan bidra til å løsne slim i halsen og spiserøret slik at du lettere kan hoste det opp, forteller Neil Schachter, professor ved Mount Sinai School of Medicine i New York City.

For å bekjempe forkjølelsen kan du lage deg en kopp med Schachters eget brygg. Ha to nelliknopper, litt av en kanelstang og to hakkede kardemommefrø i en te-sil og legg den i en stor kopp med sort te. Tilsett kokende vann og la det stå i 1-2 minutter.

LES OGSÅ: Drikken som hjelper mot forkjølelse

Naturlig duftfrisker

Enten det er for å gi en frisk duft til klærne i klesskapet, bli kvitt noe av lukten fra treningskoene eller gi en ny følelse til den innestengte kjelleren er nellik løsningen.

Kast noen hele nellikknopper i en sokk og knyt et bånd rundt toppen, og legg den i treningsskoene eller heng det opp i kjelleren.

Lukten fra krydderet kan dekke til vond lukt og gjør at klær får en friskere lukt. Sørg for å bytte ut nellikknoppene etter 2-4 uker slik at lukten holder seg frsik.

LES OGSÅ: Bytt ut potetene med dette

Mot kviser

Kryddernelliken har imidlertid enda flere områder hvor den kan hjelpe.

- Krydderet kan bidra til å fjerne kviser. Dette skyldes innholdet av eugenol, et naturlig antiseptisk stoff gir huden balanse og kan stoppe fremtidige utbrudd av kviser, forteller Cornelia Zicu, kreativ direktør ved Elizabeth Arden Red Door Spa, til nettsiden.

Prøv hennes hjemmelagde ansiktsmaske med kryddernellik: Bland sammen en teskje malt kryddernellik, en teskje honning og tre dråper ferskpresset sitronsaft i en liten bolle. Påfør dette i hele ansiktet og rens det av med kaldt vann etter 20 minutter.

LES OGSÅ: Smør deg mens huden fortsatt er fuktig

Bruk kryddernellik som vaskemiddel

Hvis du har problemer med mugg hjemme, kan du droppe de sterke vaskemidlene og heller fjerne det med kryddernellik.

- Fordi kryddernellik fungerer som et naturlig antiseptisk middel, kan nellikolje bidra til at muggen ikke sprer seg videre og forhindre at det oppstår mugg på områdene det allerede er brukt, forteller Sara Snow, fortfatteren av boken «Sara Snows Fresh Living».

Prøv denne blandingen neste gang du skal vaske: Tilsett 1-2 teskjeer nellikolje i to kopper vann og hell det over i en sprayflaske. Skrubb deretter utsatte steder som dusjvegger eller putene som ligger ute.

LES OGSÅ: Vinn julerengjøring!

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på KK.no, men har blitt funnet frem for å glede nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer