Basilikum

Krydderet med uante helseeffekter

Basilikum senke blodsukkeret og beskytte leveren.

BASILIKUM: Dette krydderet har masse flere fordeler enn å tilføye spennende smaker i rettene dine. Bare sjekk disse helsefordelene. Foto: Milena Boniek / PhotoAlto
BASILIKUM: Dette krydderet har masse flere fordeler enn å tilføye spennende smaker i rettene dine. Bare sjekk disse helsefordelene. Foto: Milena Boniek / PhotoAlto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En grønn og forfriskende krydderplante pynter ikke bare opp kjøkkenbenken din, men kan i tillegg tilføre nye og spennende smaker til enhver rett som trenger et ekstra piff.Det beste av alt er imidlertid fordelene du kan finne i dem.Flere krydderurter bør nemlig plasseres i samme kategori som supermat. Blant annet kan brønnkarse motvirke kreft, forbygge hjertesykdommer og styrke benbygningen. I tillegg er det ikke bare på kjøkkenet krydder kan brukes. Nellik kan blant annet ta knekken på kvisene, fjerne vond lukt og brukes til rengjøring.Ifølge LiveStrong.com (Ekstern lenke) er det enda et krydder du bør gå til innkjøp av. Basilikum kan blant annet senke risikoen for kreft, beskytte leveren og stabilisere blodsukkernivået. LES OGSÅ: Derfor bør du spise skallet

Redusere risikoen for kreft

Ifølge en tidligere studie som ble utført i Taiwan kan basilikum bidra til å senke det dårlige kolesterolet, bekjempe kreft og styrke immunforsvaret. Et stoff som finnes i basilikum-planten, kjent som caffeic-syre, ble blant annet testet i studien, og resultatene viste at stoffet kan være effektivt mot livmorhalskreft.

Senke blodsukkeret

Hyppige blodsukkersvingninger er ikke heldig for kroppen - særlig ikke dersom du lider av diabetes.Litt ekstrakt fra basilikum kan imidlertid bidra til å senke blodsukkeret ditt, viser en studie som ble utført i India. Deltakerne i studien som spiste basilikum viste en reduksjon på blodsukkernivået på 17 prosent når de fastet, og en reduksjon på 7 prosent etter et måltid. Forsknerne konkluderte dermed med at basilikum kan være et effektivt alternativ til behandling mot blant annet diabetes 2. Men - vær vennlig å ikke begynne dette på egenhånd. LES OGSÅ: Stagg sulten med chilipepper

Kan beskytte leveren

En annen studie tyder på at basilikum kan bidra til beskytte leveren. I studien tok forskerne ut seks forbindelser i planten og testet dem for sin evne til å beskytte mot oksidativt stress i leveren. Forskerne ga rotter et giftig rensemiddel, karbontetraklorid, og deretter stoffet fra planten for å se hvordan dette påvirket leveren, og resultatene viste at stoffene hadde en beskyttende effekt.

Antibakteriell

Akkurat som vaniljestangen kan også basilikum fungere som et antibakteriell middel, og kan forebygge eventuell matforgiftning, viser en studie fra Bangladesh. Forskerne tok ut 50 forskjellige forbindelser fra planten og testet effekten på bakterier som kan bidra til matforgiftning, blant annet salmonella-bakterier og Listeria. Forskerne kunne se en betydelige antibakteriell effekt og mener dermed at det kan være en fremtid for planten innenfor næringsmiddel- og farmasøytisk industri. LES OGSÅ: Er havsalt egentlig sunnere?

Slik bruker du krydderet

Hvis du er usikker på hvordan du kan bruke mer basilikum i rettene dine, bør du vite at krydderet passer til de fleste matretter, som fisk - og eggretter, salater, supper, sauser og pastaretter (Kilde: Frukt.no)Basilikum passer spesielt godt sammen med tomat, men også løk og hvitløk. Denne kombinasjonen har du helt sikker smakt i bruschetta. Husk imidlertid at krydderets spesielle og armonatiske smak og dukt er meget fluktig, og derfor bør du ikke bruke basilikum i retter som har lang koketid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer