Det beste av alt er imidlertid fordelene du kan finne i dem.
Flere krydderurter bør nemlig plasseres i samme kategori som supermat. Blant annet kan brønnkarse motvirke kreft, forbygge hjertesykdommer og styrke benbygningen.
I tillegg er det ikke bare på kjøkkenet krydder kan brukes. Nellik kan blant annet ta knekken på kvisene, fjerne vond lukt og brukes til rengjøring.
Ifølge LiveStrong.com (Ekstern lenke) er det enda et krydder du bør gå til innkjøp av. Basilikum kan blant annet senke risikoen for kreft, beskytte leveren og stabilisere blodsukkernivået.
LES OGSÅ: Derfor bør du spise skallet
Redusere risikoen for kreft
Ifølge en tidligere studie som ble utført i Taiwan kan basilikum bidra til å senke det dårlige kolesterolet, bekjempe kreft og styrke immunforsvaret.Et stoff som finnes i basilikum-planten, kjent som caffeic-syre, ble blant annet testet i studien, og resultatene viste at stoffet kan være effektivt mot livmorhalskreft.
Senke blodsukkeret
Hyppige blodsukkersvingninger er ikke heldig for kroppen - særlig ikke dersom du lider av diabetes.Litt ekstrakt fra basilikum kan imidlertid bidra til å senke blodsukkeret ditt, viser en studie som ble utført i India. Deltakerne i studien som spiste basilikum viste en reduksjon på blodsukkernivået på 17 prosent når de fastet, og en reduksjon på 7 prosent etter et måltid.
Forsknerne konkluderte dermed med at basilikum kan være et effektivt alternativ til behandling mot blant annet diabetes 2. Men - vær vennlig å ikke begynne dette på egenhånd.
LES OGSÅ: Stagg sulten med chilipepper
Kan beskytte leveren
En annen studie tyder på at basilikum kan bidra til beskytte leveren. I studien tok forskerne ut seks forbindelser i planten og testet dem for sin evne til å beskytte mot oksidativt stress i leveren.Forskerne ga rotter et giftig rensemiddel, karbontetraklorid, og deretter stoffet fra planten for å se hvordan dette påvirket leveren, og resultatene viste at stoffene hadde en beskyttende effekt.
Antibakteriell
Akkurat som vaniljestangen kan også basilikum fungere som et antibakteriell middel, og kan forebygge eventuell matforgiftning, viser en studie fra Bangladesh.Forskerne tok ut 50 forskjellige forbindelser fra planten og testet effekten på bakterier som kan bidra til matforgiftning, blant annet salmonella-bakterier og Listeria.
Forskerne kunne se en betydelige antibakteriell effekt og mener dermed at det kan være en fremtid for planten innenfor næringsmiddel- og farmasøytisk industri.
LES OGSÅ: Er havsalt egentlig sunnere?
Slik bruker du krydderet
Hvis du er usikker på hvordan du kan bruke mer basilikum i rettene dine, bør du vite at krydderet passer til de fleste matretter, som fisk - og eggretter, salater, supper, sauser og pastaretter (Kilde: Frukt.no)Basilikum passer spesielt godt sammen med tomat, men også løk og hvitløk. Denne kombinasjonen har du helt sikker smakt i bruschetta.
Husk imidlertid at krydderets spesielle og armonatiske smak og dukt er meget fluktig, og derfor bør du ikke bruke basilikum i retter som har lang koketid.