Urter

Krydderurten som motvirker kreft

Den nye supermaten kan du ha på kjøkkenbenken.

BRØNNKARSE: Nye studier på brønnkarse viser at krydderurten kan bidra til å motvirke kreft, forbygge hjertesykdommer og styrke benbygningen.  Foto: Colourbox.com
BRØNNKARSE: Nye studier på brønnkarse viser at krydderurten kan bidra til å motvirke kreft, forbygge hjertesykdommer og styrke benbygningen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Den siste tiden er det blitt et stort fokus på supermat.

Blåbær kan senke risikoen for hjerte- og karsykdom, bjørnebær kan forhindre kognitivt forfall i alderdommen og grapefrukt kan øke konsentrasjonen.

Det er imidlertid ikke bare frukt og bær som kan gi deg store helsefordeler.

I tillegg til det du finner i grønnsaksskuffen, kan også krydderurtene som pryder kjøkkenbenken din bidra til mer enn god smak i middagsrettene dine.

En av disse urtene er brønnkarse, skriver nettsiden Alive.com (Ekstern lenke).

LES OGSÅ: Dette ugresset kan du faktisk spise

Kan motvirke brystkreft

Bønnkarse tilhører den samme familien som brokkoli og kål, og når urten blir tygget på eller kuttet opp frigir den flere forskjellige fotokjemikalier som antas å kunne motvirke kreft.

Årsaken til at spesielt brønnkarse er viktig for å motvirke kreft, kommer av at forskere har funnet stoffet isothiocyanate i planten. Dette stoffet finner du også i wasabi, og tidligere studier har vist at stoffet er spesielt effektivt mot kreft ettersom det ødelegger prosessen som skaper ondartet svulster.

Når en brystsvulst utvider sin blodforsyning, sender de beskjed via et protein som signaliserer til sunt vev i området om at de må mate svulsten med næringsstoffene den trenger. Dette ansees å være det kritiske tidspunktet hvor svulsten utvikles fra å være godartet til å bli ondartet.

Forskere ved University of Southampton fant ut at når overlevende brystkreftpasienter spiste en bolle (80 gram) med brønnkarse, ble beskjeden til proteinet betydelig redusert, og forskerne mener isothiocyanate i urten er årsaken.

Forskingen er fortsatt ny på området, men forskere håper at urten kan ha samme effekt på prostatakreft, lungekreft og kreft i tarmen.

LES OGSÅ: Safran - krydderet med uante helseeffekter

Kan redusere risikoen for hjerteproblemer

Det er imidlertid ikke den eneste fordelen urten har å by på. I tillegg til at den kan motvirke kreft, er den også rik på vitaminene A og C, som beskytter cellene mot skadelige frie radikaler som kan føre til kroniske sykdommer.

I en studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition (Ekstern lenke) så forskere på effekten til planten ved å få 60 sunne personer til å spise 85 gram hver dag over åtte uker.

Resultatene viste at eventuelle DNA-skader på deltakernes hvite blodceller var redusert med 23,9 prosent.

I tillegg fant forskerne ut at en daglig dose med brønnkarse kan redusere risikoen for hjerteproblemer siden triglyseridenivåene ble redusert med 10 prosent.

LES OGSÅ: Krydder gjør maten sunnere

Styrker benbygningen

Urten er også en god kilde til vitamin K, kalsium og folsyre, som blant annet kan bidra til å styrke benbygningen din.

Kun 48 gram med brønnkarse om dagen forsyner kroppen din med 106 prosent av den anbefalte mengden med vitamin K.

Folsyre, som er spesielt anbefalt under graviditeten, kan også hjelpe med å holde nivåene av homocystein under kontroll. Homocystein er en aminosyre som øker risikoen for benbrudd. I en tidligere studie viste det seg at de som har høye nivåer av denne aminosyren har nesten dobbelt så stor risiko for benbrudd.

LES OGSÅ: Den perfekte drikken til frokost

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer