FERSKE URTER: Krydder, som for eksempel koriander, bør alltid skylles godt før servering. Spesielt om du vet at de er importert fra varmere strøk. Foto: All Over Press
FERSKE URTER: Krydder, som for eksempel koriander, bør alltid skylles godt før servering. Spesielt om du vet at de er importert fra varmere strøk. Foto: All Over Press Vis mer

Matforgiftning

Krydderurtene som bør skylles nøye

Kan inneholde bakterier som kan gjøre deg syk.

Visste du at frukt og grønt har skylden for 1 av 4 tilfeller av matforgiftning?

Du skal naturligvis ikke slutte å spise sunt, fem om dagen er viktig for å sikre at du får i deg nok vitaminer og mineraler.

Men, det blir stadig viktigere å vaske råvarene godt før du serverer og spiser dem. Og blant matvarene som bør vaskes ekstra nøye, er enkelte krydderurter.

LES OGSÅ: Bruker du sukkererter i salaten?
 

Importert fra varmere land

Frukt og grønt er ifølge Forskning.no stadig oftere synderen når du blir dårlig av maten du har spist.

I tillegg viser tall fra EFSA (EUs ekspertpanel for risikovurderinger) at frukt og grønt i perioden 2007 til 2011, var smittekilden i 26 prosent av alle tilfeller av matforgiftning.

Og selv om du skal være nøye med å skylle all frukt og grønt, så er det enkelte råvarer du bør være ekstra nøye med.

– Vær spesielt oppmerksom på spiseklare salatgrønnsaker og krydderurter importert fra varmere land, har rådgiver Marit Lilleby Kvarme i Mattilsynet tidligere fortalt til KK.no.

Årsaken er at det varme klimaet øker bakteriefloraen. I tillegg er tilgangen på rent vann dårligere, det samme gjelder gjerne kunnskapen om hygienisk matproduksjon.

For selv om mange krydderurter som selges i norske butikker er dyrket her hjemme, så importeres også en del.

Ifølge Vitenskapskomiteen for mattrygget er det grunn til å være forsiktig. Ferske urter og bladgrønnsaker fra for eksempel Asia, har vist seg å være årsaken til en rekke sykdomsutbrudd.

LES OGSÅ: Oppvaskmaskinen din kan være full av sopp

GOD HYGIENE: Unngå å bruke samme kniv til urtene og resten av grønnsakene du skal kutte opp. Foto: All Over Press
GOD HYGIENE: Unngå å bruke samme kniv til urtene og resten av grønnsakene du skal kutte opp. Foto: All Over Press Vis mer


 

Kvalme, oppkast og diaré

Symptomene på matforgiftning kommer akutt, som regel en til seks timer etter at du har fått i deg bakteriene.

Kvalme, oppkast, magesmerter og diaré er vanligst, men blir du ordentlig dårlig vil du også kunne oppleve frysninger, feber og blodig avføring, ifølge Lommelegen.no.

Ifølge tall fra USA er det salat, blant annet spinat, som blant frukt og grønt er den vanligste grunnen til at du blir smittet av bakterier som salmonella og E. coli.

I USA skyldes nesten halvparten av alle tilfeller av matforgiftning frukt og grønt, ifølge tall fra U.S. Centre for Disease Control and Prevention.

LES OGSÅ: Har du riktig temperatur i kjøleskapet?

 

 

Skyll med vann og eddik

Ekstra nøye bør du være dersom du ikke skal varmebehandle krydderurtene, og for eksempel skal bruke det i en salat.

RISIKO: Varmebehandling gjør at sjansen for smitte blir mindre. Foto: All Over Press
RISIKO: Varmebehandling gjør at sjansen for smitte blir mindre. Foto: All Over Press Vis mer

Da vil sjansen for smitte være større.

En dansk undersøkelse har imidlertid vist at bakterier fra salat og krydderurter, kan reduseres med 70 til 80 prosent når råvarene skylles nøye med vann.

Er du likevel urolig for at du skal bli matforgiftet, fordi du for eksempel er gravid eller har dårlig immunforsvar, kan du minimere sjansen for smitte ved å vaske krydderurtene i eddik.

Legg urtene i vann med eddik, og bruk rundt tre korker eddik per liter vann. La ligge i cirka ti minutter, før du til slutt skyller urtene godt.

LES OGSÅ: Hold tørkerullen unna maten