Hovne Lymfeknuter

Kulene du bør ta på alvor

Følg med på området rundt lysken, armhulene og nakken.

HOVNE LYMFEKNUTER: Oppdager man en kul under huden er det mange som umiddelbart frykter at dette er et tegn på kreft, men det kan også være kroppen som prøver å kvitte seg med en infeksjon.  Foto: Shutterstock / Image Point Fr
HOVNE LYMFEKNUTER: Oppdager man en kul under huden er det mange som umiddelbart frykter at dette er et tegn på kreft, men det kan også være kroppen som prøver å kvitte seg med en infeksjon. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du kjent at du hovner opp rundt halsen, under armene eller ved lysken? Det kan være hovne lymfeknuter - et tegn på at kroppen bekjemper en infeksjon.

Lymfeknuter er en samling lymfeceller som er en viktig del av immunforsvaret. De beskytter mot sykdommer og arbeider for å uskadeliggjøre bakterier som trenger inn i kroppen. 

Lymfeknutene finnes overalt, blant annet i bukhulen og brysthulen, på halsen, i armhulen og i lysken. 

LES OGSÅ: Hvis du får en alvorlig sykdom

Kroppen bekjemper infeksjon

Mange blir veldig bekymret med en gang de merker en kul under huden, men dette trenger ikke nødvendigvis være tegn på alvorlig sykdom. 

- Lymfeknutene kan hovne opp fordi kroppen bekjemper en infeksjon. En lokal infeksjon i selve lymfeknuten kan forekomme, men generelt er forstørrede lymfeknuter hyppigst forårsaket av for eksempel virusinfeksjoner, bakterieinfeksjoner, soppinfeksjoner eller parasittinfeksjoner, sier Arve Halsen, som er allmennlege. 

Årsaken kan også være revmatisk sykdom eller en medikamentreaksjon. I verste fall er det tegn på lymfe- eller blodkreft.

VONDT I HALSEN: Dersom lymfeknutene i halsen hovner opp, er det gode sjanser for at kroppen jobber med å bli kvitt en virusinfeksjon.  Foto: Plainpicture
VONDT I HALSEN: Dersom lymfeknutene i halsen hovner opp, er det gode sjanser for at kroppen jobber med å bli kvitt en virusinfeksjon. Foto: Plainpicture Vis mer

LES OGSÅ: Mors gener har mye å si for hvor fort du eldes

Mange frykter kreft

Selv om det sannsynligvis er en infeksjon som ligger bak hevelsen, er det mange som umiddelbart frykter at det er et tegn på kreft.

Kreftforeningens kreftlinje mottar mange henvendelser fra bekymrede nordmenn som har funnet en kul på kroppen. 

- En mor ringte og var overbevist om at hennes 16 år gamle sønn hadde kreft. Han hadde en hoven kjertel høyt oppe på halsen.

- Jeg spurte om han hadde munnsår, noe hun kunne bekrefte. Da kunne jeg slå fast at det mest sannsynlig ikke var kreft, men at lymfeknuten var hovnet opp for å bekjempe en virusinfeksjon, sier Trine Skorpen, som er spesialsykepleier ved Kreftlinjen. 

SNAKK MED LEGE: Går ikke hevelsen vekk med det første og du er bekymret bør du ta kontakt med lege for å utelukke alvorlig sykdom.  Foto: javiindy - Fotolia
SNAKK MED LEGE: Går ikke hevelsen vekk med det første og du er bekymret bør du ta kontakt med lege for å utelukke alvorlig sykdom. Foto: javiindy - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Mye sykdom kan skyldes tidligere traumer

Ta kontakt med lege

Når man er frisk kan det være vanskelig å kjenne lymfene som da er små og myke. Dersom lymfeknuten blir større en ti millimeter i diameter, er det et tegn på aktivitet, som ofte betyr at man er syk, skriver Norsk helseinformatikk.

Bekjemper kroppen sykdommen vil kjertlene gå tilbake til sin vanlige størrelse, men dersom de forblir forstørret kan det være tegn på vedvarende sykdom. 

Dersom man har hovne lymfeknuter, men ingen infeksjon i kroppen, burde man ta kontakt med lege for eventuelt å kunne utelukke kreft. 

Dersom de hovne lymfeknutene er et tegn på kreft, har man i tillegg ofte andre symptomer som slapphet, tung pust, vekttap, hudkløe og nattesvette. 

- Oppsøk lege dersom hevelsen vedvarer over unormalt lang tid. Dette vil variere fra person til person, men som regel så oppsøker vel folk flest lege dersom de blir bekymret, sier Halsen. 

Har du spørsmål om kreft kan du ringe kreftlinjen på: 800 57 338. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer