Bryster

Kulene du bør ta på alvor

Følg med på området rundt lysken, armhulene og nakken.

KULER: Dersom du har funnet en kul under armen eller i lysken vil dette i de fleste tilfeller skyldes noe så ufarlig som en hoven lymfeknute. Du bør likevel få sjekket den da dette kan være kreft.  Foto: Lars Zahner - Fotolia
KULER: Dersom du har funnet en kul under armen eller i lysken vil dette i de fleste tilfeller skyldes noe så ufarlig som en hoven lymfeknute. Du bør likevel få sjekket den da dette kan være kreft. Foto: Lars Zahner - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du funnet små kuler i lysken, armhulen eller rundt nakken som du er usikker på hva skyldes?

I de fleste tilfeller vil dette kunne være noe så ufarlig som hovne lymfeknuter, men det kan også være kreft, og derfor bør alle slike funn tas på alvor.

LES OGSÅ: Seks ting du bør vite om brystkreft

Beskytter mot sykdom

Kari L. J. Eidjar, som er fastlege ved Røalegene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røa, forteller til KK.no at små kuler under armen, rundt nakken og i lysken vil i de fleste tilfeller være hovne lymfeknuter, og disse er sjeldent farlige.

- Vi har lymfeknuter, som er en ansamling av lymfeceller, både innvendig og utvendig på kroppen, og disse er viktige i forhold til bekjempelse av infeksjoner og utgjør en svært viktig del av immunforsvaret vårt. Hadde vi ikke hatt disse ville vi vært svært dårlig stilt i forhold til å beskytte oss selv mot sykdommer.

- Er du frisk og rask vil du likevel kunne kjenne lymfeknutene dine ved infeksjoner, da de vokser i størrelse dersom de er i kamp for å beskytte oss mot sykdom. Siden vi ofte er syke er det med andre ord langt fra unormalt å ha forstørrede lymfeknuter, sier hun. 

Videre forteller Eidjar at lymfeknutene under armen, rundt nakken og i lysken ofte hovner opp ved klassiske sykdommer og infeksjoner. For eksempel vil kyssesyke, streptokokker og tanninfeksjon kunne gi hovne kjertler på halsen. 

- Hvis lymfeknutene i lysken hovner opp kan dette ofte skyldes en infeksjon i egglederen eller andre underlivsinfeksjoner. De hovner ikke opp ved urinveisinfeksjon, men ved andre typer infeksjoner i skjeden og livmoren.

LES OGSÅ: Han kan gi deg urinveisinfeksjon

TANNINFEKSJON: Ved tanninfeksjon kan lymfeknutene dine hovne opp.  Foto: Piotr Marcinski - Fotolia
TANNINFEKSJON: Ved tanninfeksjon kan lymfeknutene dine hovne opp. Foto: Piotr Marcinski - Fotolia Vis mer

Kan skyldes kreft

Forstørrede lymfeknuter kan også skyldes kreft, og dette vil da vanligvis være lymfekreft, blodkreft eller brystkreft, men det kan også forekomme av andre krefttyper, forteller Eidjar.

- Vi ser ofte hovne lymfeknuter under armen eller i brystet ved langt kommende brystkreft. Har du funnet en kul under armen kan dette altså skyldes kreft, men det kan også være noe så ufarlig som en hoven lymfeknute.  

- Som regel skyldes ikke kuler under armen, i lysken og rundt nakken kreft, men sjansen er der likevel, og derfor bør du ikke vente for lenge før du oppsøker en lege.

LES OGSÅ: Har oppdaget fire typer brystkreft

LEGEUNDERSØKELSE: Dersom kulen vedvarer i mer enn fire til seks uker bør du dra til fastlegen din for å få gjort en undersøkelse av den.  Foto: bertys30 - Fotolia
LEGEUNDERSØKELSE: Dersom kulen vedvarer i mer enn fire til seks uker bør du dra til fastlegen din for å få gjort en undersøkelse av den. Foto: bertys30 - Fotolia Vis mer

Oppsøke lege dersom kulen vedvarer

Dersom du har funnet en kul og den har vedvart i fire til seks uker, mener Eidjar du bør dra til fastlegen din for å få gjort en undersøkelse av den.

- Da gjør vi en legeundersøkelse hvor vi kjenner på kulen og gjør en vurdering om den er betraktet som normal eller unormal.

Eidjar mener imidlertid det er viktig at du husker på at det er helt normalt å ha forstørrede lymfeknuter i perioder. 

- Det er ikke noe å bli redd for dersom du har funnet en kul. Som jeg nevnte tidligere så er lymfeknutene kjempeviktige siden de beskytter oss mot sykdommer og infeksjoner, og har vi ikke dem vil vi altså bli syke.

LES OGSÅ: Har du fått kuler på føttene? Det kan være hallux valgus

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer