<strong>SÅ MYE ER FARLIG:</strong> Det aksepterte daglige inntaket av aspartam ligger på 40 milligram per kilo kroppsvekt i Europa. Dermed kreves det at du drikker 14 bokser med lettbrus for å komme opp i en farlig dose, forutsett at du ikke får det i et på annen måte.
SÅ MYE ER FARLIG: Det aksepterte daglige inntaket av aspartam ligger på 40 milligram per kilo kroppsvekt i Europa. Dermed kreves det at du drikker 14 bokser med lettbrus for å komme opp i en farlig dose, forutsett at du ikke får det i et på annen måte. Vis mer

Brus

- Kunne drikke ti bokser om dagen

Men dette skremte «James Bond»-skuespillerinnen til å droppe Cola Light.

Publisert
Sist oppdatert
Izabella Scorupco (40) har også sine laster. Mens andre tyr til røyk, sjokolade, chips og godteri, var den polsk-svenske skjønnheten nemlig avhengig av «Coca-Cola Light».

Men nå har «James Bond»-skuespillerinnen vært Cola Light-fri i ett år takket være barnepiken, skriver Expressen.se. Hun fikk Izabella til å innse at hun drakk for mye sukkerfri brus.

Les også: Slik blir du kvitt søtsuget

Skremt av aspartam

- Jeg drakk sikkert tre til ti bokser om dagen av ren vane, forteller Izabella til avisen.

Hun sluttet å drikke Cola Light etter at hun begynte å lese om søtningsmiddelet aspartam og hvordan det påvirker hjernen.

Les også: Derfor spiser du usunt

Er light usunt?

Det strides om light egentlig er så mye bedre enn sukkerholdig drikke. Ifølge en artikkel på Lommelegen.no har det norske Mattilsynet gjennomgått bruken av kunstig søtstoff, og kommet fremt til at det ligger innenfor det helsemessige trygge.

Det aksepterte daglige inntaket av aspartam ligger på 40 milligram per kilo kroppsvekt i Europa. Dermed kreves det at du drikker 14 bokser med lettbrus for å komme opp i en farlig dose.

Les også: Lettmat er en bløff

Legger seg rundt magen

Det er ikke alle ernæringseksperter som er begeistret for lettprodukter.

KK.no har tidligere skrevet om Josefine Jonasson, ernæringsekspert ved det Karolinska univerisitetssjukehuset. Hun mener at mange spiser mer av mat med kunstig søtning.

- «Light» eller «lett» får folk til å ete mer enn de ville gjort ellers. De ender dermed opp med å få i seg flere kalorier sammenlagt.

Les også: Light-mat gjør deg feit

Ifølge Puls.no fant en norsk studie ut at aspartam ikke hjelper deg til å gå ned i vekt, men at du i stedet legger på deg, spesielt rundt magepartiet.

Her kan du lese mer om aspartam.

Izabella Scorupco (40) drikker ikke så mye Cola Light lenger. Foto: All Over Press
Izabella Scorupco (40) drikker ikke så mye Cola Light lenger. Foto: All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer