Helse & Livsstil

Kunst bra for hjertet

Stressa? Ta deg en tur på galleriet, anbefaler britiske forskere.

En tur på museum eller galleri kan gi fred i sinnet og redusere stress.  Foto: All Over Press
En tur på museum eller galleri kan gi fred i sinnet og redusere stress. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En stressa hverdag er velkjent for de fleste, og mange velger sofaen eller tv-en når de skal kople av. Bør du velge annerledes? Britiske forskere melder nå at kunst har en positiv effekt på kroppens stressnivå.



Vakre omgivelser hjelper
Forskere i London sendte en gruppe mennesker fra finansnæringen på Guildhall kunstgalleri i lunsjpausen. Etter 40 minutter i vakre, rolige omgivelser viste tester at forsøkspersonens stressnivå hadde blitt redusert med over 45 prosent. Normalt ville det tatt omlag fem timer avkopling for å redusere stresset tilsvarende mye.

Kortisol-nivået redusert
Stress er en tilstand som kan måles ved stresshormonet kortisol. Vi har alltid kortisol i blodet, og nivået kan være forhøyet eller nedsatt. Kortisol er forhøyet ved langvarig stress. Ved kunstforsøket i London viste spyttprøver tatt etter galleribesøket at finansakrobatenes kortisolnivå hadde sunket med hele 32 prosent.
- Hvis du tar en kort pause fra hverdagen rundt lunsjtider, vil det bidra til å senke kortisolnivået, sier Angela Clow ved Universitetet i Westminster til avisa The Guardian.

Museumsbesøk er perfekt som søndagsoverraskelse for din kjære - og for deg som er singel er galleriet en super sjekkearena.

Ikke tid til et fullt galleribesøk i lunsjen? Ta en titt på Tate Moderns samlinger

En tur på museum eller galleri kan gi fred i sinnet og redusere stress.  Foto: All Over Press
En tur på museum eller galleri kan gi fred i sinnet og redusere stress. Foto: All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer