Stress

Kunsten å slappe av

Har du fobi mot fritid og ledige stunder? Her er tre metoder for å nyte de små øyeblikkene.

Kunsten å slappe av
Publisert
Sist oppdatert
Hvor ofte hører du ikke deg selv eller andre kvinner klage over at vi ikke har nok tid for oss selv? Når vi først har en ledig stund, kaster vi oss over mailen eller telefonen eller skviser inn nok et ærend. For hvem tar seg tid til å roe ned og finne et pustehull, selv for noen minutter? Veldig få av oss, viser undersøkelsen Journal of Marriage and Family utført av The National Council on Family Relations i Minneapolis i USA.LES OGSÅ: 17 råd mot tidsklemmaUndersøkelsen viser at kvinner har en tendens til å føle seg stresset, uansett hvor mye tid vi har for oss selv.
 • Test deg selv: Hvor stresset er du?
 • - I stedet for å nyte at vi har litt tid for oss selv, er vi tyrannisert av tanken på hva vi bør gjøre, sier psykolog Larina Kase.LES OGSÅ: Hold hjernen i formKvinner har også en tendens til å distrahere seg selv for å unngå å ubehagelige tanker. Men å skaffe seg tid til å tvinne tomler, kan gi en overraskende gevinst. - Vi trenger alle ledige stunder hvor vi kommer i kontakt med magefølelsen, fornyer energien og minner oss selv på hva som virkelig er viktig for oss. Det er lett å miste oversikten og prioriteritere feil når man henger seg opp i bagateller, sier Kase.LES OGSÅ: Yoga er rene lykkepillen3 metoder for å ta vare på de ledige øyeblikkene:1. Start i det småBlir du rastløs over å ha en hel åpen time, for ikke å snakke om en ledig lørdag kveld? - Prøv å bli vant til å ta små skritt. I stedet for å ty til mobiltelefonen når du står i kø ved minibanken eller venter på bussen, la tankene vandre. Se på disse små pausene som en mulighet til å reflektere, sier psykolog Kase.2. Slutt å sjonglereÅ ha tusen baller i luften kan være nyttig på jobben, men kan bli en dårlig vane når du har fri. Sjekker du mobilen eller mailen mens du ser på nyhetene og leser avisen, ødelegger du konsentrasjonen din. Du kan ende opp med å føle deg utslitt. Konstrer deg om én aktivitet i stedet. Start med å bla gjennom en kokebok i ro og mak. Uten å ha tv på!- Du skjerper konsentrasjonen og blir mer produktiv, mener psykolog Kase.3. Drøm deg bortTenk over hva du egentlig vil gjøre. Ikke hva du (eller andre) mener du bør gjøre. Vil du surfe på nettet etter nye møbler? Leie en herlig tåreperse av en film? Eller løse sudoku i to timer? - Når du først har funnet dine fritidsfavoritter, vil du bli sugen på å få mer av dem, sier Kase.LES OGSÅ:
 • Test deg selv: Hvor stresset er du?
 • Mozon.no: Stress ned før ferien
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.