KUNSTIG SMØRSMAK: Aromastoffet i margarin har vist seg å ha negativ effekt på hjernen ved høye doser. Foto: Thinkstock
KUNSTIG SMØRSMAK: Aromastoffet i margarin har vist seg å ha negativ effekt på hjernen ved høye doser. Foto: Thinkstock Vis mer

Smør

Kunstig smøraroma linket til Alzheimer

Ny forskning viser at store doser av aromastoffet påvirker hjernen.

Bruker du mye margarin i matlagingen? Det er ikke den gunstigste fettypen du kan bruke, og her er muligens enda en grunn til å droppe margarin framfor sunnere planteoljer.

Vet du forresten hvilken type olje som kan brukes til hva? Her er en guide til riktig oljebruk.

LES OGSÅ: Sukkeravhengighet gjør oss tjukkere og tjukkere

FINNES HER: Diacetyl brukes i ferdigpopcorn og mikropopcorn med smørsmak.  Foto: Getty Images/Hemera
FINNES HER: Diacetyl brukes i ferdigpopcorn og mikropopcorn med smørsmak. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer

Aromastoff linkes til Alzheimer

Ny forskning har nemlig vist at det kunstige tilsetningsstoffet diacetyl, som gir smøraroma til blant annet margarin, får proteintypen beta-amyloid som finnes i hjernen til å klumpe seg sammen, akkurat slik de gjør når noen rammes av Alzheimer. Det skriver Science Daily.

I tillegg viste forsøkene at diacetyl veldig lett trengte gjennom den såkalte "blod-hjerne barrieren", som hindrer skadelige stoffer å entre hjernen. Diacetyl hindret også det nervebeskyttende proteinet glyoxalase å gjøre jobben sin.

Det skal sies at forskerne er mest bekymret for arbeidere som jobber i matproduksjon og utsettes for diacetyl i store doser daglig.

Diacetyl trenger ikke deklareres på produkter, men kan gjemme seg under navnet "aroma". Stoffet gir som sagt smørsmak til produkter, og brukes både i margarin, for å smaksette popcorn og i kjeks - dog i svært små doser. Du skal altså spise store mengder av stoffet før du er oppe i samme nivåer som fabrikkarbeiderne utsettes for.

LES OGSÅ: Slik leser du innholdsfortegnelsen

Ren mat er best

Sjansen for at du og jeg får i oss så mye av dette stoffet at det er skadelig er liten, men forskningen viser igjen at vi kanskje ikke vet nok om virkningen av alle tilsetningsstoffene som brukes i matindustrien.

Det aller beste er å spise mest mulig ren og naturlig mat laget fra bunnen av. Da vet du hva du får i deg, og får dessuten mye lettere dekket kroppens behov for næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Faktisk anbefaler dr. Fedon Lindberg at halvparten av maten vi spiser er raw food.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: