KUNSTIG SMØRSMAK: Aromastoffet i margarin har vist seg å ha negativ effekt på hjernen ved høye doser. Foto: Thinkstock
KUNSTIG SMØRSMAK: Aromastoffet i margarin har vist seg å ha negativ effekt på hjernen ved høye doser. Foto: Thinkstock Vis mer

Smør

Kunstig smøraroma linket til Alzheimer

Ny forskning viser at store doser av aromastoffet påvirker hjernen.

Bruker du mye margarin i matlagingen? Det er ikke den gunstigste fettypen du kan bruke, og her er muligens enda en grunn til å droppe margarin framfor sunnere planteoljer.

Vet du forresten hvilken type olje som kan brukes til hva? Her er en guide til riktig oljebruk.

LES OGSÅ: Sukkeravhengighet gjør oss tjukkere og tjukkere

FINNES HER: Diacetyl brukes i ferdigpopcorn og mikropopcorn med smørsmak.  Foto: Getty Images/Hemera
FINNES HER: Diacetyl brukes i ferdigpopcorn og mikropopcorn med smørsmak. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer

Aromastoff linkes til Alzheimer

Ny forskning har nemlig vist at det kunstige tilsetningsstoffet diacetyl, som gir smøraroma til blant annet margarin, får proteintypen beta-amyloid som finnes i hjernen til å klumpe seg sammen, akkurat slik de gjør når noen rammes av Alzheimer. Det skriver Science Daily.

I tillegg viste forsøkene at diacetyl veldig lett trengte gjennom den såkalte "blod-hjerne barrieren", som hindrer skadelige stoffer å entre hjernen. Diacetyl hindret også det nervebeskyttende proteinet glyoxalase å gjøre jobben sin.

Det skal sies at forskerne er mest bekymret for arbeidere som jobber i matproduksjon og utsettes for diacetyl i store doser daglig.

Diacetyl trenger ikke deklareres på produkter, men kan gjemme seg under navnet "aroma". Stoffet gir som sagt smørsmak til produkter, og brukes både i margarin, for å smaksette popcorn og i kjeks - dog i svært små doser. Du skal altså spise store mengder av stoffet før du er oppe i samme nivåer som fabrikkarbeiderne utsettes for.

LES OGSÅ: Slik leser du innholdsfortegnelsen

Ren mat er best

Sjansen for at du og jeg får i oss så mye av dette stoffet at det er skadelig er liten, men forskningen viser igjen at vi kanskje ikke vet nok om virkningen av alle tilsetningsstoffene som brukes i matindustrien.

Det aller beste er å spise mest mulig ren og naturlig mat laget fra bunnen av. Da vet du hva du får i deg, og får dessuten mye lettere dekket kroppens behov for næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Faktisk anbefaler dr. Fedon Lindberg at halvparten av maten vi spiser er raw food.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop