Men til tross for at sortimentet av lettprodukter blir stadig større, er overvekt fortsatt et stort problem, også for mange her i landet.
Med andre ord - lettprodukter er nok ikke noen vidunderkur mot overvekt, selv om mange liker å tro det.
Nå mener også forskere fra Yale University School of Medicine i USA, at de kan ha funnet ut hvorfor. Det viser seg nemlig at hjernen din kan skille mellom kunstige søtningsstoffer og sukker.
LES OGSÅ: Dryss litt kanel på kaffen

Kroppen kan skille mellom sukker og søtstoffer
Funnene i studien indikerer at signalet som er viktig for reguleringen av dopamin (belønningsstoffet i hjernen, som blant annet skilles ut når vi er glade), bare øker når sukker brytes ned.Dette tyder på at kroppen vet forskjell på kunstige søtstoffer og sukker.
For de aller fleste betyr det at selv om du spiser mat med svært få - eller ingen kalorier, så er risikoen større for at du spiser mer senere, skriver Huffington Post.
Studien ble riktignok utført på mus, men hvis funnene er overførbare til mennesker kan det forklare hvorfor overvekt er et like stort problem, selv når det finnes så mange sukkerfrie varianter der ute.
.
– Når vi tilfører et stoff som påvirker prosessen i hjernen som gjør sukker om til energi, blir interessen blant dyrene til å spise kunstige søtstoffer mye mindre, i tillegg til at nivåene av dopamin blir mye lavere, sier forskeren ved Yale University, Ivan de Araujo.
Forvirret? Her får du det kort oppsummert: kunstige søtningsstoffer gir bare hjernen tilfredsstillelse på kort sikt. Er du søtsugen og tar deg for eksempel en lettbrus, vil hjernen etter hvert skjønne at dette ikke er sukker, og dermed kan du ende opp med å ville ha mer søtt kort tid etterpå.
LES OGSÅ: Sjekk ingredienslisten før du kjøper syltetøy

Gir ikke samme tilfredstillelse som sukker
Funnene fra studien - som ble publisert i The Journal of Physiology (Les mer om studien her!) - underbygger tidligere teorier fra ekspertene om hvilken effekt lettprodukter har på hjernen.Nicole Avena, forsker og assisterende professor ved ved University of Florida, har tidligere uttalt til Huffington Post at selv om kunstige søtningsstoffer gir hjernen tilfredstillelse på kort sikt, er det ikke sikkert det har samme effekt på lang sikt.
– Hvis du inntar en drikk uten kalorier, og du ikke får den tilfredstillelsen av å drikke noe med sukker, kan det være at du spiser mer senere, sier hun.
– Det er en av ulempene med kunstige søtstoffer: på lang sikt kan det stimulere appetitten og redusere inntaket av kalorier, men det vil ikke gjøre at hjernen glemmer sukker.
Dette kan være forklaringen på hvorfor musene konsekvent valgte den sukkerholdig varianten - selv om de kunstige ofte er søtere.
LES OGSÅ: Kjøper smågodt for 991 millioner

Lettbrus kan få deg til å spise mer usunn mat
Koblingen mellom overvekt og lettprodukter har lenge vært diskutert blant ekspertene.Selv om de opplever at mange velger lettbrus for å gå ned i vekt, ser det ikke ut til å ha den effekten de har ventet, og de lurer derfor på om det kan være lettbrusen som nettopp forårsaker overvekt.
Klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør, har tidligere gitt KK.no en teori.
– Jeg ser ofte blant pasientene mine at de spiser mer usunn mat når de drikker lettbrus. Hvis de hadde drukket sukkerholdig brus derimot, ville de tenkt at de allerede hadde fått dosen med «usunn» mat og spist lettere, sier hun.
Hvis du drikker brus en gang i blant, mener hun at det ikke er skadelig å velge den med sukker. Hvis du imidlertid drikker brus hver dag, er det bedre med lettbrus.
Les mer om hva du bør velge blant havet av lettprodukter i KK-saken «Sannheten om lettproduktene».
LES OGSÅ: Bør du frykte tilsetningsstoffene?