RØD FARE: Rødt kjøtt er ikke bra å spise mye  av, men visste du at det endrer kroppslukten din, også? Foto: (c) the food passionates/Corbis/All Over Press
RØD FARE: Rødt kjøtt er ikke bra å spise mye av, men visste du at det endrer kroppslukten din, også? Foto: (c) the food passionates/Corbis/All Over Press Vis mer

Kjøtt

Kutt ned på kjøttet - lukt bedre

Kan ha stor innvirkning på kroppsodøren din.

Publisert
Det er ingen av oss som lukter blomster hele tiden. Har det gått et par dager siden siste dusj, eller du har stressvettet, eller ikke fått skiftet etter treningsøkta kan ikke kroppsodøren sies å være spesielt nøytral.

Du skal også vite at menssyklusen din påvirker kroppslukten. Når du har eggløsning lukter du faktisk bedre for det annet kjønn - dette er selvsagt en finurlig måte å gjøre deg mer attraktiv på.

Men om du synes du ofte lukter litt emment, selv om du dusjer og vasker deg daglig og er nøye med å ha på deg rene klær, kan faktisk dietten din være en årsak.

Består kostholdet ditt av mye kjøtt, vil det påvirke kroppslukten din. Det var i hvert fall konklusjonen til forskerne som gjennomførte en studie om temaet, og senere publiserte den i tidsskriftet Chemical Senses.

LES OGSÅ: Blir du ikke kvitt svettelukten?

GODT, MEN TUNGT: En saftig biff er tung å fordøye, og vil sette  spor i kroppslukten din. Men innimellom er det verdt det ... Foto: Thinkstock
GODT, MEN TUNGT: En saftig biff er tung å fordøye, og vil sette spor i kroppslukten din. Men innimellom er det verdt det ... Foto: Thinkstock Vis mer

Kjøttfri diett ga best lukt

I studien ble 17 ikke-røykende unge menn rekruttert til å delta. I to uker spiste de en diett med en god del kjøtt, for deretter å spise en vegetarisk diett de neste to ukene. Det siste døgnet av hver periode brukte de en type kompress som fanget opp svetten og lukten de utsondret.

30 kvinner som ikke brukte noen form for prevensjon luktet så på kompressene og vurderte dem utfra hvor behagelig de fant lukten. Det viste seg at alle mennenes kroppslukt ble vurdert som mer behagelig etter at de hadde vært på en vegetarisk diett.

Forskerne konkluderte dermed med at kjøtt påvirker kroppslukten i negativ retning.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om svette
Vanskeligere å fordøye

Grunnen til at kjøtt gir dårligere kroppslukt er at denne maten er tungt fordøyelig. I en artikkel på Huffington Post forklarer E. Adam Kallel, en medisinkjemiker ved ictrix Computational and Medicinal Chemistry Consultancy.

Aminosyrene i kjøttfibrene etterlater seg avfall i tarmene, som enzymene i tarmen bryter ned, og som forsvinner ut av kroppen via svettekjertlene. Her blandes de med bakteriene på huden, og dermed skapes en lukt. Siden kjøtt er vanskelig å bryte ned, vil kjøttspising også føre til at du svetter mer.

- Kroppen jobber hardere med å fordøye kjøtt, og som et resultat av dette vil svettekjertlene dine også produsere mer svette. Det tar omtrent to timer før bakterieproduksjonen i svetten er på topp, men det er helt individuelt hvordan kjøttspising påvirker svetten din. Det kan gi annerledes kroppslukt et par timers tid, eller i så mye som to uker, sier Kallel.

LES OGSÅ: Svett deg til fin hud

Andre grunner til å kutte ut kjøtt

At du får bedre kroppslukt er ikke eneste grunn til at du bør kutte ned på kjøttspisingen.

Rødt kjøtt er ikke spesielt sunt og helsemyndighetene anbefaler ikke at vi kvinner spiser mer enn 500 gram kjøtt i uka. Det kan nemlig gi økt risiko for hjerte- og karsykdom og også tykktarmskreft om du spiser mye kjøtt og farsemat.

Å kutte ut alt av kjøtt er kanskje ikke aktuelt for deg, men du kan jo hive deg på trenden det er blitt å være flexitarianer, altså en som bare spiser kjøtt maks et par gangr i uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer