Overspise

Kutt opp maten i flere biter

Det får hjernen til å tro at du blir mett mye raskere. Unngå at du overspiser!

DEL OPP BRØDSKIVENE I FIRE: Ved å dele opp brødskivene dine i mindre biter vil du lure kroppen til å tro at den er mett mye tidligere.  Foto: Thinkstock.com
DEL OPP BRØDSKIVENE I FIRE: Ved å dele opp brødskivene dine i mindre biter vil du lure kroppen til å tro at den er mett mye tidligere. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke alltid like lett å begrense hvor mye du spiser.

Kanskje spesielt vanskelig blir det når magen skriker etter mat, og du blir servert en fantastisk fristende rett.

I desperasjon spiser du både fort og mye, og blir sittende igjen stappmett og med lite overskudd til å gjøre noe som helst.

Det er mange grunner til at du ikke bør overspise. Heldigvis finnes det også flere gode tips som vil hjelpe deg til å unngå problemer, skriver WomanHealthMag.com.

LES OGSÅ: – Ikke bruk pølser som ventemat

DELL OPP ALT PÅ ÉN GANG: Kutter du opp all maten før du spiser vil det ha samme effekt som å dele opp brødskivene i mindre biter. Foto: Thinkstock.com
DELL OPP ALT PÅ ÉN GANG: Kutter du opp all maten før du spiser vil det ha samme effekt som å dele opp brødskivene i mindre biter. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Få mer ut av brødskivene dine

Hvis du føler at du ofte spiser mye mer enn det du trenger, er det faktisk ikke sikkert du trenger å gjøre større tiltak enn å dele opp maten.

Ifølge en studie utført ved Arizona State University vil det å dele opp maten før du spiser føre til at du spiser mindre, men samtidig vil du føle deg like tilfredsstilt etterpå.

I studien inkluderte forskerne 301 personer som ble gitt en hel bagel med kremost, eller en som var delt opp i fire biter. Resultatene var at personene som fikk en oppdelt bagel spiste mye mindre av bagelen, i tillegg til at de spiste mindre mat 20 minutter etterpå.

– Hele ideen er at du lurer hjernen til å tro at du spiser mer, forteller Devina Wadhera, en av studentene som var med å skape og analysere studien.

– Når du deler mat opp i biter vil det se ut som det er mer, og da lurer øynene magen din til å tro at du spiser mye mer enn du egentlig gjør, sier hun.

Flere andre eksperter er enige i at hjernen er mektigere enn magen når det gjelder mat, og for å unngå overspising er dette enkle og gode grep:

LES OGSÅ: Ikke spis med glupske venner

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Kutt opp maten før du spiser:

Istedenfor å skjære av en bit av kyllingen om gangen, bør du prøve å kutte opp all maten på tallerkenen før du spiser.

Strategien er mest effektiv på matvarer som i utgangspunktet ikke er kuttet opp - som for eksempel pizza - mens det ikke har like stor hensikt med pommes frites.

Reduser munnfullene dine

Du vet hvor stor en munnfull er? Prøv å kutte den i to. For at du lettere skal få så mange munnfuller som mulig ut av en porsjon, del opp brødskivene i fire - ikke to, og kutt opp kjøtt så du får mange flere biter ut av den.

Spis én bit om gangen

Typisk snacks som potetgull og smågodt kan i tillegg ofte bidra til at du overspiser i utgangspunktet.

– Vi har en tendens til å forsyne oss med noen biter, men putte alle sammen i munnen på en gang. Prøv å begrense deg til å ta bare én bit om gangen, forteller Wadhera.

LES OGSÅ: Tygg til maten er blitt en puré

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer