ØKER BRYSTKREFTRISIKO: En ny studie viser at det å jobbe to kveldsvakter i uka er nok til å øke risikoen for utvikling av brystkreft betraktelig.  Foto: Colourbox
ØKER BRYSTKREFTRISIKO: En ny studie viser at det å jobbe to kveldsvakter i uka er nok til å øke risikoen for utvikling av brystkreft betraktelig. Foto: ColourboxVis mer

Brystkreft

Kveldsjobbing øker brystkreftrisiko

Det å jobbe mer enn to nattevakter i uka, kan øke risikoen med 40 prosent, viser ny forskning.

Det er en kjent sak at en stillesittende jobb – hvor du tilbringer mange timer på rumpa hver eneste dag, er skadelig for helsen i lengden.

Ja, forskning har til og med vist at en inaktiv jobb øker risikoen for å rammes av kreft.

Og det er ikke bare arbeidstagere som sitter mye som er i faresonen for å få kreft.

MYE TURNUS: Det er særlig jobber hvor man går i turnus (altså jobber kveld) - som for eksempel leger, sykepleiere, ambulansepersonell, som gjør en utsatt.  Foto: Getty Images/iStockphoto
MYE TURNUS: Det er særlig jobber hvor man går i turnus (altså jobber kveld) - som for eksempel leger, sykepleiere, ambulansepersonell, som gjør en utsatt. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Kveldsjobbing øker brystkreftrisiko

Ny forskning har nemlig vist at kvinner som jobber mye kveldsvakter (for eksempel på sykehus eller som ambulansepersonell) har nesten 40 prosent større sjanse for å utvikle brystkreft, enn de som ikke jobber sent, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Det er forskere ved det danske kreftsenteret (Danish Cancer Society) som har sett nærmere på forholdet mellom kveldsjobbing og brystkreft.

Og resultatene, som er publisert i tidsskriftet Occupational and Environmental Medicine (mer info finner du her – ekstern lenke) viser at desto flere kvelder du jobber per uke, desto høyere risiko har du for å utvikle brystkreft. Jobber du for eksempel to kveldsvakter per uke, dobler risikoen seg.


LES OGSÅ: Så ofte bør du sjekke brystene dine

Påvirker hormonproduksjonen

Også tidligere studier har vist at å jobbe kvelds/nattevakter kan øke kreftrisikoen, fordi det å jobbe så sent påvirker den naturlige døgnrytmen og søvnsyklusen vår, som igjen kan ha en innvirkning på hormonproduksjon.

I tillegg tror forskere at eksponering for lys på nattetid forhindrer produksjonen av melatonin (kroppens søvnhormon), som har vist seg å motvirke utviklingen av svulster.

Lave nivåer av melatonin – som ofte blir sett hos personer som er eksponert for lys på kvelden, kan også øke risikoen for utvikling av svulster.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer persille

Flere kveldsvakter – større risiko

Over 18.500 kvinner som jobbet i det danske forsvaret deltok i studien, som gikk over en tidsperiode fra 1964 til 1999.

Totalt 218 av disse fikk brystkreft i tidsperioden 1990 til 2003, og forskerne fikk kontakt med 210 for å gjennomføre en spørreundersøkelse, som de senere sammenlignet med resultatene til 899 kvinner i samme aldersgruppe som ikke hadde utviklet brystkreft.

Resultatene av spørreundersøkelsen viste at kvinnene som jobbet kvelds/nattevakt hadde 40 prosent større sjanse for å få brystkreft enn de som ikke jobbet kveld.

I tillegg hadde kvinner som jobbet kveld/natt minst tre ganger i uken i minimum seks år, dobbelt så stor risiko for å utvikle kreftsykdommen.

Ifølge studieleder Johnni Hansen kan funnene deres tyde på at det å jobbe skift/kveldsvakt opp mot to ganger i uken ikke er nok til å forstyrre døgnrytme, søvnsyklus og hormonflyten i kroppen.

Det er først når du jobber mer enn to kveldsvakter per uke i lengre perioder (år) at risikoen for å utvikle brystkreft blir betraktelig høyere.

LES OGSÅ: Ikke spis lunsj ved pulten

SJEKK HVER MÅNED: Det er anbefalt at alle kvinner over 30 sjekker brystene sine selv én gang i måneden.  Foto: Image Source
SJEKK HVER MÅNED: Det er anbefalt at alle kvinner over 30 sjekker brystene sine selv én gang i måneden. Foto: Image Source Vis mer

Livsstil kan spille en rolle

Ifølge dr. Rachel Greig, som jobber for organisasjonen Breakthrough Breast Cancer, kan det være flere faktorer enn bare kveldsjobbing som påvirker brystkreftrisikoen.

- Det er nok ikke bare kveldsjobbingen i seg selv som har en innvirkning på risikoen for brystkreft. Det å jobbe på denne måten kan ha en innvirkning på livsstilen vår – som for eksempel fysisk aktivitet. Mangel på fysisk aktivitet har også vist seg å øke risikoen for kreft, sier hun:

- Alle kvinner bør prøve å kutte ned på alkohol, trene regelmessig og opprettholde et sunt og variert kosthold for å forsøke å minske risikoen for brystkreft.


LES OGSÅ: Krydderurten som motvirker kreft

Undersøk brystene oftere

Hvert år rammes rundt 2800 norske kvinner av brystkreft, og det er den klart hyppigste kreftformen blant kvinner.

Regelmessig undersøkelse av brystene (én gang i måneden er anbefalt) og jevnlig mammografi (det anbefales å gå til rutinemessig årlig mammografi fra fylte 45 år) bidrar imidlertid til tidlig oppdagelse, og derfor er det å sjekke brystene dine ofte langt viktigere enn mange av oss tror.

Faktisk anbefaler Kreftforeningen (se mer info her – ekstern lenke) at du begynner å undersøke brystene dine allerede i 30 års alderen, og jo oftere du gjennomfører slike egenundersøkelser, jo bedre (det kan også være lurt å lese denne artikkelen, som avslører myter og fakta om brystkreft).

Gode tips til hvordan du sjekker brystene selv (nei, det er ikke vanskelig) finner du i denne artikkelen!

Husk også at det som kan kjennes som en kul, ikke nødvendigvis er det, men at det kan være lurt å sjekke uansett.

LES OGSÅ: Én pølse om dagen kan føre til kreft

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: