Helse & Livsstil

Kvinne, kropp og ideal

Kropp er topp, sex selger og rundt 50% av befolkningen mener at plastisk kirurgi er helt greit. Hvem er ansvarlige for våre kroppsidealer i et stadig mer kroppsfokusert samfunn?

Publisert
Sist oppdatert
I papirutgaven av KK denne uken (kk 7) kan du lese om fotballjentene Stine Amundsen (22) og Cathrine Isaksen (17), som har stilt opp i en undertøyskalender for å skaffe penger til klubben sin. Jentene viser seg gjerne frem lettkledde, men blant toppidrettsutøverne er tendensen synkende: de etablerte idrettsstjernene er i ferd med å kle på seg igjen. - Så lenge jentene gjør det frivillig og på deres premisser synes jeg det er helt fint at idrettsjentene stiller opp lettkledde, sier Jorunn Sundgot-Borgen, professor i fysisk aktivitet og helse ved Norges Idrettshøyskole. - Dette fordi det gir unge jenter en opplevelse av velernærte, sunne kropper. Det er flotte forbilder, og jeg opplever unge jenter og kvinner daglig som uttrykker at de har veltrente kropper som sitt ideeal. Ikke lenger så mye fokus på lav vekt, men trent kropp. Jeg opplever daglig til og med spiseforstyrrede jenter som ikke lenger ønsker en radmager kropp, men som vil ha en trent kropp, gjerne eksemplifisert med en håndballspiller, friidrettsjente eller langrennsjente.Men: hvis idrettsjentene ikke lenger vil vise fram kroppen sin og speile sunne holdninger til temaet kropp, hvem skal da både vi og våre døtre se opp til når det er snakk om kroppsidealer? Er glamourmodellenes avkledde virke det neste vi ser mot? I sin leder denne uka skriver KKs sjefredaktør Bente E. Engesland om problemene vi møter den dagen de sunne, friske kroppsidealene forsvinner ut av bildet og erstattes av silikoninjisert og fettsugd perfeksjon som ingen ungpikekropp kan måle seg med. Hvem er egentlig ansvarlige for de idealene vi - bevisst eller ubevisst - går rundt med i hodene våre?- I den medieverden vi lever i er det naivt å tro at vi her i Norge kan bestemme kvinneidealet, men vi kan ved å «dyrke» fram norske naturlige, friske, trente og velernærte jenter opprettholde og kanskje påvirke idealet internasjonalt. I USA karakteriseres fremdeles skandinaviske jenter og kvinner som «naturlige og sporty». La oss gjøre alt for å opprettholde dette, sier Sundgot-Borgen.- Dernest mener jeg vi som mødre må være bevissste og tydelige imed hensyn til eget syn på idealet. Det påvirker våre døtre. Det nytter ikke si til din datter på 17 at hun ikke skal strebe etter den sylslanke kropp om du selv i hennes påsyn daglig klager over at du ikke ser slik ut!- Hvordan kan vi skape kroppsidealer for våre døtre basert på helse og sunnhet fremfor utseende?- Verbalt kan vi gi uttrykk for den energien «levende» og velernærte jenter utstråler og hvor fengende det er. Vi kan også hjelpe de til å være kritiske til det eksisterende ideal ved å fortelle hvorledes de «blir» slik, konsekvenser og hvorledes mange av de som fremstår i bildeform er manipulert - fordi det ikke er «normalt» eller forenelig med helse å å være så mager som de internasjonale modellene er, råder Sundgot-Borgen.Se mer om denne debatten på nett-tv i NRKs «Standpunkt» fra 14. februar. Hva mener du om dagens kroppsideal? Si din mening i vårt diskusjonsforum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer