Helse & Livsstil

Kvinnefienden klamydia

Stor smitteøkning, og kvinner rammes hardest.

Kvinnefienden klamydia
Publisert
Sist oppdatert
Ifølge Durex' internasjonale sex-undersøkelse ligger nordmenn på verdenstoppen hva angår ubeskyttet sex. Konsekvensene av dette viser seg blant annet i Sosial- og helsedirektoratets rapport om seksuelt overførbare sykdommer. Den nylig publiserte årsrapporten for 2005 viser at antallet påviste tilfeller av klamydia steg med 14 prosent fra 2004 til 2005.

Bare i fjor ble det påvist 19 973 tilfeller av klamydia i Norge. Hele 61 prosent av de smittede var kvinner. Antallet klamydiainfeksjoner har hatt en jevn stigning de siste 7 årene. Ikke siden 1998 har det vært like mange smittetilfeller som i fjor. Den gledelige nyheten er at også flere tester seg mot kjønnssykdommen. I fjor tok nordmenn 273 741 klamydiatester. Av disse var 7,3 prosent positive for klamydia, noe som gjør andelen positive prøver til den høyeste siden slutten av 80-tallet.

Til tross for et økende antall tester, er det fremdeles mange som ikke lar seg teste for klamydia og andre seksuelt overførbare sykdommer. Klamydia forløper nemlig uten symptomer i 60-80 orisent av tilfellene, og mange mistenker derfor ikke at de kan være smittetm ifølge Folkehelsa.

- Et viktig tiltak bør derfor være å gjøre det enklere å teste seg for de som i dag ikke oppsøker helsetjenesten, heter det i direktoratets rapport. Det er spesielt unge menn som må bli flinkere til å teste seg.

Som et ledd i arbeidet med å få diagnostisert og behandlet klamydia, gjennomfører Folkehelseinstituttet nå et prøveprosjekt med hjemmetesting.


LES OGSÅ:
  • Noe du lurer på om kjønnssykdommer? Her får du svarene.

  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer