Helse & Livsstil

Kvinnefienden klamydia

Stor smitteøkning, og kvinner rammes hardest.

Kvinnefienden klamydia
Publisert
Sist oppdatert
Ifølge Durex' internasjonale sex-undersøkelse ligger nordmenn på verdenstoppen hva angår ubeskyttet sex. Konsekvensene av dette viser seg blant annet i Sosial- og helsedirektoratets rapport om seksuelt overførbare sykdommer. Den nylig publiserte årsrapporten for 2005 viser at antallet påviste tilfeller av klamydia steg med 14 prosent fra 2004 til 2005.Bare i fjor ble det påvist 19 973 tilfeller av klamydia i Norge. Hele 61 prosent av de smittede var kvinner. Antallet klamydiainfeksjoner har hatt en jevn stigning de siste 7 årene. Ikke siden 1998 har det vært like mange smittetilfeller som i fjor. Den gledelige nyheten er at også flere tester seg mot kjønnssykdommen. I fjor tok nordmenn 273 741 klamydiatester. Av disse var 7,3 prosent positive for klamydia, noe som gjør andelen positive prøver til den høyeste siden slutten av 80-tallet.Til tross for et økende antall tester, er det fremdeles mange som ikke lar seg teste for klamydia og andre seksuelt overførbare sykdommer. Klamydia forløper nemlig uten symptomer i 60-80 orisent av tilfellene, og mange mistenker derfor ikke at de kan være smittetm ifølge Folkehelsa.- Et viktig tiltak bør derfor være å gjøre det enklere å teste seg for de som i dag ikke oppsøker helsetjenesten, heter det i direktoratets rapport. Det er spesielt unge menn som må bli flinkere til å teste seg.Som et ledd i arbeidet med å få diagnostisert og behandlet klamydia, gjennomfører Folkehelseinstituttet nå et prøveprosjekt med hjemmetesting. LES OGSÅ:
 • Noe du lurer på om kjønnssykdommer? Her får du svarene.
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer