ØKT RISIKO FOR TYKKTARMSKREFT: Kvinner som røyker har langt høyere risiko for å utvikle tykktarmskreft enn menn som røyker, viser ny forskning.  Foto: Thinkstock.com
ØKT RISIKO FOR TYKKTARMSKREFT: Kvinner som røyker har langt høyere risiko for å utvikle tykktarmskreft enn menn som røyker, viser ny forskning. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Røyk

Kvinnelige røykere har høyere risiko for tykktarmskreft

Øker også risiko for tannhelseproblemer, benbrudd, hjerteinfarkt og lungekreft.

Publisert
Er du en av dem som rett og slett ikke klarer å stumpe røyken? Vel, da er det virkelig på tide at du begynner å vurdere det.

Det er en kjent sak at røyking er mer skadelig for kvinner enn menn - selv om det selvsagt er svært skadelig for begge kjønn.

I tillegg til at det skader tennene våre og øker risikoen for lungekreft i større grad enn hos menn, har studier også vist at kvinner som røyker har 25 prosent høyere risiko for hjerteinfarkt.

Som om ikke det var nok, viser ny forskning at røyking også gjør kvinner mer utsatt for å få kreft i tykktarmen, også når de røyker under halvparten av det menn gjør, skriver Forskning.no.

LES OGSÅ: Røyking kan fremskynde overgangsalderen

STUMP RØYKEN NÅ: Kvinnelige røykere har større risiko for tannhelseproblemer, benbrudd, hjerteinfarkt, kreft og å komme tidlig i overgangsalderen.  Foto: Thinkstock
STUMP RØYKEN NÅ: Kvinnelige røykere har større risiko for tannhelseproblemer, benbrudd, hjerteinfarkt, kreft og å komme tidlig i overgangsalderen. Foto: Thinkstock Vis mer

Mer utsatt for tykktarmskreft

Resultatene er kommet frem i en studie med norske data. Norge er nemlig blant landene i verden med høyest forekomst av kreft i tarmen.

Ifølge studien har både kvinnelige og mannlige røykere økt risiko for denne krefttypen, sammenlignet med personer som ikke røyker. Likevel har altså kvinner som røyker fast 19 prosent økt risiko, sammenlignet med kvinner som aldri røyker.

Resultatene antyder også at kvinner som begynte å røyke i 16-årsalderen eller tidligere hadde en 50 prosent risikoøkning. Det samme gjaldt for kvinner som hadde røkt i 40 år eller mer, står det i et presseskriv fra American Association for Cancer Research.


- Kvinner som røykte fra 1-9 sigaretter om dagen hadde en signifikant 14 prosents økning i tykktarmskreft i forhold til ikke-røykere. Menn måtte røyke 20 eller flere sigaretter om dagen, det vil si mer enn dobbelt så mye, for å ha en tilsvarende økning i risiko i forhold til ikke-røykere, sier Inger T. Gram - overlege ved Universitetssykehuset Nord Norge og professor i forebyggende medisin ved Universitet i Tromsø (UiT), til Forskning.no.

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når du slutter å røyke

Fører til endringer i cellene

Ifølge Gram kan røykens innvirkning på cellene være en mulig årsak.

- Tobakksrøyk ser ut til å resultere i noen spesielle endringer i cellene på molekylært nivå. Disse fører til visse typer kreft i tykktarmen. Ifølge andre studier er endringene funnet hyppigere hos kvinner enn hos menn, forteller hun.

Studien har involvert over 600.000 norske menn og kvinner i aldersgruppen 19 til 67 år, og omfatter data fra fire tidligere helseundersøkelser over et tidsrom fra 1972 til 2003.
Forskerne har også koblet disse opp mot Kreftregisteret, og den gjennomsnittlige oppfølgingstiden av deltagerne var 14 år.

I denne tidsperioden ble det diagnostisert nesten 4000 nye tilfeller av kreft i tykktarmen blant deltagerne.

Mer info om studien finner du på Forskning.no. Hele rapporten finner du her!

LES OGSÅ: Slik kan du beskytte deg mot kreft

Gir større risiko for benbrudd hos kvinner

Det er imidlertid ikke bare tennene, hjertet, lungene og tykktarmen som står i fare når du røyker. Som KK.no tidligere har skrevet, har kvinnelige røykere også høyere risiko for benbrudd.

Assisterende generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Mari Larsen, kan fortelle at det ikke finnes konkrete bevis på hvorfor det er mer skadelig for kvinner, men at det finnes flere teorier.

– Kvinner har blant annet mindre lunger enn menn - det kan dermed se ut til at hver sigarett gjør mer skade, har hun tidligere uttalt til KK.no.

Det er i tillegg spekulert i om kjønnsforskjeller i stoffskiftet spiller en rolle, samt gener og hormoner.

Røyking øker også nedbrytingen av østrogen, som innebærer at kvinners naturlige beskyttelse mot hjerte- og karsykdommer blir redusert. Blant kvinner som røyker én til fire sigaretter om dagen, er risikoen for hjerteinfarkt fordoblet.

– På grunn av effekten på østrogenet har også kvinner som røyker redusert bentetthet, som gjør at de er mer utsatt for beinbrudd i underarm, rygg og hofte etter overgangsalderen, har Larsen fortalt.

Røyking kombinert med p-piller øker også risikoen for blodpropp.

LES OGSÅ: Har du mye vondt i ryggen?

Påvirker også utseendet

Det er heller ikke bare innsiden av kroppen din røyken går hardt utover. Som kjent påvirker det utseendet ditt også.

– På grunn av den antiøstrogene effekten får kvinner et lavere østrogeninnhold i blodet som kan føre til uønsket hårvekst, sier Larsen.

Hun kan fortelle at det også kan føre til at du legger på deg rundt magen og at du får en dypere stemme. Mange kommer også tidligere i overgangsalderen.

– Etter bare få år med røyking vil i tillegg huden bli slappere.

Trenger du hjelp til å stumpe røyken? Her får du gode råd!

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når du slutter å røyke

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer