IKKE SPIS FOR LITE: Helsemyndighetene anbefaler oss å redusere inntaket av rødt kjøtt. De påpeker likevel at det også er viktig - særlig for kvinner, å ikke få i seg veldig mye mindre enn 500 gram i uken, da dette kan føre til jernmangel.  Foto: Thinkstock.com
IKKE SPIS FOR LITE: Helsemyndighetene anbefaler oss å redusere inntaket av rødt kjøtt. De påpeker likevel at det også er viktig - særlig for kvinner, å ikke få i seg veldig mye mindre enn 500 gram i uken, da dette kan føre til jernmangel. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Kjøtt

Kvinner bør ikke redusere kjøttinntaket for mye

For lite kan føre til jernmangel. Men det er likevel viktig å velge magre produkter!

Nordmenns kjøttinntak er fortsatt altfor høyt, og en ny rapport fra Helsedirektoratet viser at forbruket vårt faktisk har økt betydelig bare de sist årene.

Spiser for mye kjøtt

I perioden fra 2010 til 2011 økte kjøttforbruket fra 74 til 75 kilo per person, til tross for at ernæringseksperter og helsemyndighetene stadig anbefaler oss å bytte til magre kjøttvarianter, som fugl og fisk.

Som følge av kjøttinntaket, samt økt forbruk av smør, fløte og fete ostetyper er det faktisk slik at mettet fett (som er skadelig fordi det øker mengden kolesterol i blodet og risikoen for hjerte-karsykdom) nå bidrar med 16 prosent av kostens energiinnhold.

Dette er vesentlig høyere enn det anbefalte nivået på 10 prosent, skriver Helsedirektoratet på Matportalen.no.

LES OGSÅ: Fra usunt til sunt fett på 1-2-3

BYTT TIL KYLLING: Å bytte til magrere kjøttprodukter - som hvitt fuglekjøtt, er lurt hvis du er opptatt av å bevare helsen din.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BYTT TIL KYLLING: Å bytte til magrere kjøttprodukter - som hvitt fuglekjøtt, er lurt hvis du er opptatt av å bevare helsen din. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Ikke kutt ut kjøttet helt

Ifølge helsemyndighetene bør vi ikke få i oss mer enn 500 gram rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter per uke. Årsaken til dette er også at et for høyt inntak av rødt kjøtt har vist seg å ha sammenheng med kreft i endetarm og tykktarm.

Likevel er det ikke slik at du bør kutte kjøttet helt fra kosten. Inntak av kjøtt er nemlig viktig for å opprettholde god jernstatus - særlig for oss kvinner, som trenger mer jern enn menn.


Ifølge Helsenorge.no er det også slik at «en begrensning i inntaket av rødt kjøtt blant kvinner til betydelig mindre enn 500 gram per uke, vil kunne øke risiko for jernmangel, spesielt for kvinner i fertil alder som kan ha store jerntap via menstruasjon».

Kjøtt er også en viktig kilde til andre essensielle næringsstoffer - som protein, A- og B-vitaminer, samt mineralstoffene sink, selen og jern.

Og som følge av dette bør du ikke redusere inntaket ditt drastisk, dersom du i dag får i deg cirka 500 gram per uke.

Det alle - også vi kvinner, med fordel kan gjøre, er å bytte til bedre kjøttprodukter. Hvitt kjøtt fra fugl, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt er mye bedre for helsen, enn rødt kjøtt som svin, storfe, sau og geit. Det samme gjelder for viltkjøtt - som er magrere.

LES OGSÅ: Husk å sjekke fettinnholdet i kjøttdeigen

SJEKK FETTINNHOLD: Det er alltid lurt å sjekke fettinnholdet (på varedeklarasjonen) før du kjøper kjøttdeig. Velg en magrere variant - det er bedre for helsen og vekten.  Foto: Thinkstck.com
SJEKK FETTINNHOLD: Det er alltid lurt å sjekke fettinnholdet (på varedeklarasjonen) før du kjøper kjøttdeig. Velg en magrere variant - det er bedre for helsen og vekten. Foto: Thinkstck.com Vis mer

Bytt kjøttdeig - bli sunnere

Et annet godt tips, er å være litt nøyere med valg av kjøttdeig - som fortsatt er blant de mest spiste kjøttproduktene her til lands (spises i gjennomsnitt minst én gang i uka).

Som KK.no tidligere har skrevet, kan vanlig kjøttdeig inneholde opp mot 14 prosent fett, mens magrere varianter av kjøttdeig, som karbonadedeig, kun har inntil fem prosent fett.

Kjøttdeig laget av svin eller kylling har også vesentlig lavere fettinnhold enn vanlig kjøttdeig av storfe.


Ifølge Henriette Walaas Lindvig, som er klinisk ernæringsfysiolog og en av ekspertene på Lommelegen.no, er kyllingkjøttdeig det beste kjøttdeigproduktet du kan velge med hensyn til fett (særlig mettet fett), mens karbonadedeig kommer på en god plass nummer to.

Medisterdeig og lammekjøttdeig er blant «verstingene».

Uansett hva slags kjøttdeig du velger, bør du unngå å spise det veldig ofte. Kjøttdeig (uavhengig av type/variant) er behandlet/bearbeidet kjøtt, og det å innta store mengder av slikt kjøtt kan altså øke kreftrisikoen.

- Det er anbefalt å kjøpe rent kjøtt fremfor behandlet kjøtt, som kjøttdeig, med tanke på at man kan ha økt risiko for utvikling av tykktarmskreft ved et høyt inntak av behandlet fremfor rent kjøtt, har Walaas Lindvig tidligere fortalt til KK.no.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer kylling

Fakta om kjøttdeig:

• Medisterdeig inneholder rundt 25 prosent fett, mens medisterfarse har 20 prosent fett.
• Kjøttdeig har maksimalt 14 prosent fett.
• Kyllingkjøttdeig har mellom 7 og 9 prosent.
• Kjøttdeig av svin har 9 prosent fett.
• Karbonadedeig har et maksimalt fettinnhold på fem prosent.

Husk også å alltid sjekke fettinnholdet på varedeklarasjonen. Kjøttdeig kjøpt i Sverige, kan for eksempel ofte inneholde mer fett enn tilsvarende produkter kjøpt i Norge.

LES OGSÅ: Maten du bør spise i januar

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop