Helse & Livsstil

Kvinner dropper doktorgraden

Andelen kvinner som studerer er høyere enn aldri før. Men doktorgraden får mennene ha i fred.

Kvinner dropper doktorgraden
Publisert
Sist oppdatert
Andelen kvinner som tar høyere utdanning har steget kraftig de siste årene, viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).
  • De beste skolene
  • SSB har sammenlignet perioden 1985 til 1995 med perioden 1995 til 2005, og forskjellene er svært tydelige. På alle nivåer innenfor høyere utdanning har økningen i antall fullførte grader vært større for kvinner enn for menn.Kvinner fullførte over dobbelt så mange grader mellom 1995 og 2005, sammenlignet med perioden 1985 til 1995. Blant menn var økningen kun 42 prosent. Tydeligst er veksten på lavere utdanningsnivå (tre til fire år). Hele 108 prosent flere kvinner - mot 50 prosent menn - fullførte en universitets- eller høgskolegrad på lavere nivå i siste tiårsperiode. I de høyeste akademiske kretser er likestilligen likevel ikke nådd. Fortsatt er det flest menn som fullfører en doktorgrad. Blant de nye studentene i 1995 fullførte 115 menn - og bare 61 kvinner - en doktorgrad før 2005. Det tilsvarer 14 prosent kvinner og 21 prosent menn. Kvinner er derimot langt flinkere til å fullføre utdanningen de har begynt på. En langt større andel av mennene - nærmere bestemt 41 prosent - fullførte ikke noen grad i det hele tatt. Den nye rapporten viser også at økningen blant nordmenn som studerer er markant uavhengig av kjønn. Hele 74 prosent flere grader ble fullført fra 1995 til 2005, enn i forrige tiårsperiode. Flere nå enn tidligere, 30 prosent mot tidligere 24 prosent, fullfører også sin 3-årige og 4-årige grad på normert tid, det vil si uten brudd i utdanningen. LES OGSÅ:
  • - Rike hjemmefruer gjør best i å holde kjeft, mener KKs sjefredaktør.
  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.