Helse & Livsstil

Kvinner er kvinner verst

Vi glefser til ham samtidig som vi klager over lite oppmerksomhet. Er du din egen verste fiende?

Kvinner er kvinner verst
Publisert
Sist oppdatert
Kvinner er kvinner verst. Vi kjenner alle hun som klager over at hun får lite oppmerksomhet fra ektemannen, men som konstant glefser til ham. Er du din egen verste fiende?
 • Slik finner du indre ro
 • - Disse kvinnene motarbeider seg selv. Deres egne handlinger saboterer dem, og de er blitt sine egne verste fiender, sier Carol Kauffman, assisterende klinisk professor ved Harvard Medical School til helsenettstedet WebMD.com.Selv om det kan virke åpenbart for alle andre, så er en person som oppfører seg slik helt uforstående om det. - Som regel er vi ikke klar over det, sier Jay Jackman, psykiater og karriere-coach i Palo Alto, USA. I en studie publisert av psykiateren og hans kone, Myra Strober, i The Harvard Business Review, kommer det fram at mennesker som saboterer for seg selv gjør det på fem måter; gjennom fornektelse, oppdragelse, misunnelse, frykt for kritikk og utsettelser.
 • 7 veier til lykke
 • Lykke er billig
 • En av tre er lykkelige
 • Fornektelse

  Det betyr at du ikke vil innse realiteter. - Du nekter å innse at du ødelegger dietten din ved å spise de 1000 ekstra kaloriene, eller ødelegger budsjettet ditt ved å kjøpe designkjolen til 5000 kroner, sier Pauline Wallin, psykolog ved Camp Hill, Pennsylvania.Dette gjør du: Ikke lur deg selv til å tro at «syndene» dine ikke teller når du gjør dem i skjul.- Spør deg selv hva som er de underliggende motivene for handlingen, sier Wallin. Hun forteller at hun av egen erfaring opplevde at hun småspiste fordi hun kjedet seg. I dag jogger hun i stedet, sammen med gode venner.

  Oppdragelse

  Det er naturlig å bekymre seg, det lærer vi gjennom oppdragelsen.- Selv om du er vant med å bruke tid på problemer som du egentlig kan gjøre noe med, så må du prøve å endre deg, sier Myra Strober.Hun forteller at forskning viser at for kvinner ligger gjerne årsaken til angst og depresjoner i oppdragelsen. Dette gjør du: Skriv en bekymringsdagbok. Flere studier viser at pasienter som skriver om sine bekymringer opplever færre depresjoner. - På den måten får du kontroll over deg selv og lærer deg å takle bekymringene, sier Carol Kauffman.

  Misunnelse

  Misunnelse er en altoppslukende følelse som hindrer deg i å løse problemet. - I stedet for å fokusere på hva du gjør galt, gjør du en venn eller en kollega til en modell for hva som er nettopp rett eller galt, og da er det lett å gi opp, sier Jackman. Dette gjør du: Når du er misunnelig fokuserer du på alt du ikke er og alt du ikke har fått til. Har du for eksempel opprettet et hjemmekontor, så skal du ikke fokusere på de 20 klientene som ikke blir med deg, men på de tre som vil bli med deg videre.- Når du pusser tennene om kvelden, spør deg selv hva du gjorde riktig i dag, råder Kauffman.

  Frykt for kritikk

  De fleste unngår feedback fordi de hater å bli kritisert.- Men får du det ikke aner du ikke hva du gjør galt, sier doktor Jackman.Dette gjør du: Hvis du er bekymret for noe personlig, vend deg til noen som står deg nær. Du trenger ikke prate med dem i timevis, men bare det å sende en e-post dersom du lurer på noe kan gi deg verdifulle opplysninger som du kan dra stor nytte av.

  Utsettelse

  Å legge vekk ting støtt og utsette dem i det lengste ødelegger for deg selv.- Dersom du gjør ting i siste liten gjør du det garantert ikke så bra som om du hadde mer tid, forklarer Jackman. En undersøkelse publisert i tidsskriftet Psychological Bulletin i januar viser at de som utsetter ting i det lengste er mindre sunne enn de som takler problemene på strak arm. Dette gjør du: Utsetter du fordi du er overarbeidet, prøv å dele opp problemet eller arbeidsoppgaven i mindre deler og gå løs på en del av gangen, sier Carlene LeBlanc, 40-årig entreprenør fra Canton, LA.Forskningsparet Jackman og Strober har også funnet at mennesker som belønner seg selv er mindre tilbøyelige til å pådra seg en negativ oppførsel. - En manikyr rekker lenge. Det handler om å belønne deg selv for positiv oppførsel, konkluderer de.LES OGSÅ:
 • 10 lykketips
 • Lys i mørket
 • Tren bort tristheten
 • Stress er livsnødvendig
 • 10 tips mot kronisk stress
 • Tryll bort mørke ringer
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer