Søvn

Kvinner ER mer gretne på morgenen

Vi er mye verre enn menn, men det er en god grunn til det.

KVINNER ER MER GRETNE: En ny studie viser at for lite søvn går hardere utover både psyken og den fysiske formen til kvinner. Foto: All Over Press
KVINNER ER MER GRETNE: En ny studie viser at for lite søvn går hardere utover både psyken og den fysiske formen til kvinner. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Joda, det finnes personer som spretter opp av sengen klokken seks hver morgen og tar imot den nye dagen med et smil og åpne armer.

Det er imidlertid ikke disse personene vi snakker om her.

Vi snakker om det sure og gretne ansiktet som møter deg ved siste rest med tannkrem på badet, og du bare vet at nå er det på tide å rygge unna.

Ifølge Daily Mail er det som oftest menn som må takle slike situasjoner i morgentimene. En studie viser nemlig at det er kvinner som er mest morgengretne.

LES OGSÅ: Bytt sengetøy oftere nå

NÆR VED Å DREPE MOBILEN?: Jada, de fleste av oss har nok vært nær ved å slenge mobilen i veggen når alarmen går av om morgenen. Foto: Getty Images/iStockphoto
NÆR VED Å DREPE MOBILEN?: Jada, de fleste av oss har nok vært nær ved å slenge mobilen i veggen når alarmen går av om morgenen. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Mer utsatt for alvorlige sykdommer

– Vi fant ut at kvinner har lettere for å bli deprimert, lettere for å bli sinte og lettere for å bli fiendtlig på morgenen, sier søvnekspert Michael Breus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Studien ble utført ved Duke University in North Carolina, og angivelig er det ikke så rart at kvinner er mer gretne på morgenen enn menn. Ifølge forskerne trenger nemlig kvinner mer søvn enn menn.

Og hvis de får for lite søvn - ja, da viser det seg at kvinner lider mer enn menn, både mentalt og fysisk.

Kvinner er også mer utsatt for hjertesykdom, depresjoner og psykiske problemer, som følge av for lite søvn. Enkelte som får altfor få timer på puta er også mer utsatt for blodpropp, som kan føre til slag.

De hadde også høyere antall inflammasjonsmarkører (som antyder betennelser og infeksjoner) i blodet, som indikerer at de er utsatt for hjertesykdom.

Ettersom antallet inflammasjonsmarkører også er koblet til smerte, kan det se ut til at kvinner faktisk har det mer vondt enn menn når de våkner opp etter en natt med dårlig søvn.

LES OGSÅ: Skru ned lyset på mobilen

TA DEG EN LUR: Hvis du opplever at du ofte er gretten, kan det skyldes at du får for lite søvn. Ekpsertene anbefaler da at du tar deg en lur. Foto: Thinkstock.com
TA DEG EN LUR: Hvis du opplever at du ofte er gretten, kan det skyldes at du får for lite søvn. Ekpsertene anbefaler da at du tar deg en lur. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Kvinner trenger mer søvn enn menn

Menn derimot, ble langt mindre påvirket av en natt uten særlig god søvn.

Det ser ut til at den generelle helsen deres har veldig lite med søvnmengde å gjøre, og resultatene viste ingen økt risiko for å utvikle de samme sykdommene som kvinnene var mer utsatt for når de mistet søvn.

– Kvinner har en tendens til å multitaske - de gjør mye samtidig og er mer fleksible, og derfor bruker de mer av hjernen, enn menn gjør, sier Jim Horne, direktør ved Sleep Research Centre, Loughborough University.

På grunn av dette, mener han at kvinner har behov for mer søvn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


– En mann som har en kompleks jobb hvor han må ta store avgjørelser og tenke kreativt, kan også trenge mer søvn enn en gjennomsnittlig mann - han trenger nok likevel ikke like mye som en kvinne.

LES OGSÅ: Visste du dette om gjesping?

Slik får du nok søvn

Hvis du ikke klarer å få nok søvn i løpet av natten, foreslår ekspertene at du setter av tid til en liten lur på ettermiddagen.

Horne understreker imidlertid at du ikke bør hvile i mer enn mellom 25 og 90 minutter. Kortere eller lenger enn dette, vil som oftest få deg til å føle deg mye verre igjen når du våkner opp.

Denne studien er ikke den første som viser at kvinner trenger mer søvn enn menn.

En av Storbritannias ledende forfattere innen søvn, fant ut at kvinner har behov for omtrent 20 minutter mer søvn enn menn - som i hovedsak skyldes at kvinner har en hjerne som i større grad multitasker.

LES OGSÅ: Sov deg til bedre forbrenning

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer