Helse & Livsstil

Kvinner fortjener juling...?

Psykolog Peder Kjøs tar et oppgjør med menn som slår, og deres tilhengere.

Kvinner fortjener juling...?
Publisert
Sist oppdatert
«Kvinner kan være slue, manipulerende og krenke menn verbalt og psykisk», skriver Arild Brock, redaktør for Maskulinist.no, i Aftenposten 7. mars. Han mener at Mannspanelet i sitt sluttnotat framstiller menns vold mot kvinner «ensidig, overdrevet og uten blikk for kvinners medansvar». Spørs om det ikke er behov for Kvinnedagen en stund til.Over hele verden, også i Norge, er det farlig å være kvinne. Kvinner blir slått, dyttet, ristet, sparket, truet, dominert, overvåket, voldtatt og drept. Når kvinner er utsatt for vold skjer det vanligvis hjemme. Voldsmannen er oftest hennes egen kjæreste eller ektemann. Ingen vet hvor ofte dette skjer, for volden holdes gjerne skjult og blir sjelden anmeldt. Men bare de tilfellene vi vet om er mange nok til at Amnesty International mener vold mot kvinner er et av de viktigste områdene der menneskerettighetene blir krenket. De siste tjue årene har mange forskere og behandlere begynt å få opp øynene for det som foregår. Men fortsatt møter vi de samme gamle påstandene: Kvinner ber om det. De utfordrer mannen, de provoserer, de oppfører seg og kler seg og snakker og tenker slik at det bare er å forvente at de får en smekk i ny og ne. Dette er deres eget ansvar, for mannen reagerer bare instinktivt, får vi høre. Vi hører det fra menn som slår. De har blitt presset opp i et hjørne, føler seg krenket, kan ikke noe for det, det bare svartnet. Og mennene som slår får støtte, for eksempel fra maskulinisten Brock. «Dette er ikke relevant i alle tilfellene», presiserer han, «men kvinner må likevel ta ansvar for dette, individuelt og kollektivt». Kvinner skal altså slutte å få menn til å slå dem, og hjelpe sine medsøstre til det samme.Noen utsatte kvinner kan nok ta bedre ansvar for seg selv og barna sine, men de kan ikke ta ansvar for menns vold. Ikke sjelden er det best å forlate en mann som slår. Å oppføre seg bedre, prøve å tekkes mannen og ta sin del av ansvaret for lusingene fører ikke fram, det lover jeg.Selvfølgelig har Brock rett i at det finnes nyanser som sjelden kommer fram. Det finnes kvinner som slår menn og barn. Vold forekommer også i lesbiske parforhold. Det finnes oppkjeftige, vrange og provoserende kvinner. Men ikke en eneste kvinne fortjener å bli slått eller terrorisert.
 • Voldsutsatte kvinner er sykere enn andre
 • Vold er alltid voldsutøverens ansvar, uansett provokasjon. Dette håper jeg vi begynner å bli enige om, for det er bare med dette utgangspunktet vi kan respektere kvinner og menn som ukrenkelige og ansvarlige mennesker. Brock står for et ganske trist syn på menn, synes jeg. Han synes ikke vi er i stand til å ta ansvaret for det vi gjør selv, men må hjelpes av kvinner til å oppføre oss som folk. Selv om mennene bak Maskulinist.no ser menn som hjelpeløse i kampen mot sine egne impulser vil de egentlig ikke ha for mye inngripen utenfra, heller. «Problemene må løses menn i mellom, og mellom menn og kvinner innen det sivile samfunn, ikke ved stadig mer omfattende og detaljerte ønskelister til stat og kommune», skriver Brock. Også dette har vi hørt før. Vold i hjemmet er en privatsak, ingen skal legge seg opp i hvordan menn disiplinerer konene sine. Det hele blir enda tristere når man googler Brock og ser at han holder samlivskurs for par. God kvinnedag 8. mars!Peder KjøsPsykolog og samlivsekspertpeder@kk.noLES OGSÅ:
 • Feil menn
 • Info om psykisk helse på nett: KK gir deg den beste lenkeguiden.
 • Blogg: Kåte menn voldtar ikke
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer